Lifestyle & PeopleΡοή Ειδήσεων

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς την αποτυχία»

Τον περασμένο Φεβρουάριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο γυναικών, ενώ κατέκτησε και το αργυρό στο ελεύθερο σόλο αυξάνοντας σε τέσσερα τα μετάλλιά της από συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες αναζητούν πρότυπα, η Ευαγγελία Πλατανιώτη αποδεικνύει θριαμβευτικά ότι κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί αρκεί να έχεις πίστη στον εαυτό σου και όραμα. Συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και μιλήσαμε για όλα.


GALA: Ας ξεκινήσουμε με τους αγώνες που σε έφεραν στην κορυφή του κόσμου. Μπορείς να μας μεταφέρεις κάποιες εικόνες από τα λεπτά της προσπάθειας στον μεγάλο τελικό;

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Η αδρεναλίνη πριν εμφανιστώ ήταν στο κόκκινο, ταυτόχρονα όμως και η ηρεμία μαζί με τη συγκέντρωση. Με το που βγήκα, η κάθε μου κίνηση είχε το 100% μου. Σκεφτόμουν κάθε δυνατή διόρθωση μέχρι να πάρω την τελευταία πόζα ενθαρρύνοντάς με στα δύσκολα σημεία. Πριν μπω στην τελευταία μου άσκηση με θυμάμαι να λέω χαρακτηριστικά: «Το ’χω». Εκτελούσα όλα αυτά που είχα στο μυαλό μου για την τέλεια απόδοση. Το είχα ζήσει ξανά και ξανά όλο αυτό μέσα μου και τη στιγμή του αγώνα μού ήταν οικείο πλέον. Ετσι, μπορούσα να το ζήσω όπως το είχα φανταστεί.

G.: Συρτάκι στο νερό… Ηταν καταπληκτικό! Μπορούσες να νιώσεις τον παλμό της κερκίδας;

Ε.ΠΛ.: Ενιωθα τον παλμό της κερκίδας, τον παλμό όλων των Ελλήνων μέσα από τις νότες τις μουσικής, αλλά και τον δικό μου παλμό. Ολο αυτό ήταν κάτι μαγικό και το έζησα στο 100%.

G.: Oταν ολοκλήρωσες την προσπάθεια, είχες αντιληφθεί τι κατάφερες;

Ε.ΠΛ.: Ηξερα πως είχα κάνει αυτό που όφειλα στον εαυτό μου, στην ομάδα μου, στη χώρα μου – και αυτό μου ήταν αρκετό. Ο,τι έκανα το έκανα με όλη μου την ψυχή.

G.: Ενα κορίτσι 29 ετών που βρίσκεται στο ψηλότερο βάθρο μιας μεγάλης διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης, τι νιώθει αλήθεια;

Ε.ΠΛ.: Η συγκίνηση και η περηφάνια ήταν πολύ μεγάλη. Το να βλέπω την ελληνική σημαία να κυματίζει μου προκαλούσε μια ανατριχίλα, το ονειρευόμουν πολύ καιρό. Ακούγοντας τον εθνικό μας ύμνο ένιωθα συγκίνηση, ανακούφιση, χαρά, γαλήνη και μια μεγάλη δικαίωση για όλα αυτά τα χρόνια πίστης και σκληρής δουλειάς.

G.: Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σου στον αθλητισμό;

Ε.ΠΛ.: Το διάστημα μεταξύ 2020 και 2021 ήταν μια δύσκολη περίοδος, με αναβολές μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καραντίνες και πολλά και έντονα συναισθήματα απογοήτευσης, προδοσίας και αδικίας που κλήθηκα να διαχειριστώ.

G.: Εχεις σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψεις τον αθλητισμό;

Ε.ΠΛ.: Πολλές φορές απογοητευόμουν με καταστάσεις που θεωρούσα πως δεν μου άξιζαν, βιώνοντας είτε το αίσθημα της αδικίας, είτε της απόρριψης επειδή δεν είχα στήριξη από τους φορείς για όνειρα τα οποία πίστευα πως μπορώ να πραγματοποιήσω. Ετσι, κάποια στιγμή κουράστηκα και είπα «φτάνει». Πήρα τον χρόνο μου, το μέσα μου όμως για κάποιον λόγο δεν με άφησε να τα παρατήσω. Είμαι ευγνώμων που άκουσα την καρδιά μου, λοιπόν, και ευχαριστώ την οικογένεια και τους φίλους μου που ήταν εκεί κάθε φορά που έπεφτα, αλλά και τους χορηγούς μου, οι οποίοι με πιστεύουν και με στηρίζουν ό,τι κι αν γίνει.

G.: Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε εσένα;

Ε.ΠΛ.: Οι γονείς μου. Κάθε στιγμή και κάθε λεπτό με πίστευαν και με στήριζαν. Το ίδιο και η αδερφή μου και οι φίλες μου, είμαι πραγματικά ευγνώμων που υπάρχουν στη ζωή μου.

G.: Ποιο είναι το πιο συγκινητικό μήνυμα που έχεις λάβει αυτόν τον καιρό;

Ε.ΠΛ.: Τα δεσμευτικά λόγια της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας για την άνευ όρων στήριξη που θα έχουμε με τη συναθλήτριά μου Σοφία Μαλκογεώργου για τη συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον ερχόμενο Αύγουστο στο Παρίσι.

G.: Αν ο υπουργός Αθλητισμού σού έδινε τη δυνατότητα να αλλάξεις ένα πράγμα στον χώρο, ποιο θα ήταν αυτό;

Ε.ΠΛ.: Τα προνόμια για τους διακριθέντες αθλητές σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες. Εχω παγκόσμια, πανευρωπαϊκά μετάλλια και τρεις συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάποια επιβράβευση από το κράτος δεν πρόκειται να λάβω παρά μόνο αν κατακτήσω μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Το θεωρώ πολύ άδικο και δεν νομίζω πως είμαι η μόνη από τους Ελληνες αθλητές που το πιστεύει αυτό. Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοί μου από άλλες χώρες έχουν τιμητικές θέσεις από το κράτος ως επιβράβευση για όλα όσα προσφέρουν στο έθνος τους.

G.: Υπεραθλητής σε μια μικρή χώρα. Πώς μεταφράζεται αυτό;

Ε.ΠΛ.: Δεν νιώθω υπεραθλήτρια. Νιώθω ότι αφουγκράστηκα, ακολούθησα και στήριξα με όλη μου τη δύναμη αυτό που ζητούσε το μέσα μου.

G.: Τι θυμάσαι έντονα από τα παιδικά σου χρόνια;

Ε.ΠΛ.: Πάντα προτεραιότητά μου ήταν η προπόνηση. Τελείωνα το σχολείο, πήγαινα προπόνηση, μετά σπίτι για λίγες ώρες και ξανά προπόνηση. Τα μεσημέρια στο ενδιάμεσο και τα βράδια μετά τις προπονήσεις διάβαζα. Πολλές φορές πήγαινα νωρίτερα στην απογευματινή προπόνηση και ξεκινούσα μόνη μου στο γυμναστήριο.

G.: Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ε.ΠΛ.: Μου αρέσει να βλέπω σειρές ή ταινίες για να χαλαρώνω, να διαβάζω βιβλία αυτοβελτίωσης και να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους. Μου αρέσουν οι χαλαρές βόλτες και το φαγητό με φίλους.

G.: Αγαπάς τη μόδα, αφιερώνεις χρόνο σε εσένα;

Ε.ΠΛ.: Αγαπώ πολύ τη μόδα και μου αρέσει πολύ η κομψότητα. Αφιερώνω χρόνο σε εμένα γιατί είναι κάτι που με γεμίζει. Στόχος μου είναι να το εξελίξω και να το μοιραστώ με περισσότερο κόσμο.

G.: Είσαι ένα πανάξιο πρότυπο γυναικείας ενδυνάμωσης. Τι θα συμβούλευες τα νέα κορίτσια;

Ε.ΠΛ.: Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς την αποτυχία. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Οπότε θα τα συμβούλευα να μη φοβούνται να κυνηγήσουν και να παλέψουν για τα όνειρά τους ακόμη και εάν χρειαστεί να πέσουν. Στο τέλος θα σηκωθούν, φτάνει να το θέλουν!

G.: Ποιο ήταν το κίνητρο της συμμετοχής σου στο ριάλιτι επιβίωσης «Nomads»;

Ε.Πλ.: Oταν συμμετείχα στο «Nomads» ήμουν 23 ετών. Μου έγινε η πρόταση και εφόσον μεσολαβούσαν αρκετοί μήνες μέχρι την επόμενη σημαντική διοργάνωση, είπα να ζήσω την εμπειρία. Γιατί όχι άλλωστε; Τα χρήματα ήταν καλά και οι εμπειρίες είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Μάλιστα έτσι με έμαθε σιγά-σιγά περισσότερος κόσμος και οι πρώτοι μου χορηγοί, που στη συνέχεια βοήθησαν το έργο μου ως αθλήτρια. Είναι λυπηρό να ακούς ότι με έμαθαν χορηγοί από ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, αλλά έτσι είναι. Εκεί έγινε η αρχή.

G.: Ποιο είναι το μότο σου;

Ε.ΠΛ.: Να είμαι κάθε ημέρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ως αθλήτρια, γυναίκα και άνθρωπος.

G.: Τι σε ενοχλεί περισσότερο στη σημερινή πραγματικότητα;

Ε.ΠΛ.: Η κριτική προς τους άλλους και η έλλειψη υπευθυνότητας σχετικά με το τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον καθένα για να γίνουμε μια καλύτερη κοινωνία.

G.: Πώς αντιλαμβάνεσαι την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ε.ΠΛ.: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει στη ζωή μας και εξελίσσεται ραγδαία.

Την κάνει καλύτερη και ευκολότερη. Σίγουρα ο βασικός χορηγός της προετοιμασίας μου ως σολίστ, η Ubitech, είναι ο ιδανικός για να απαντήσει αυτή την ερώτηση καθώς είναι ο Πρωταθλητής της Τεχνητής Νοημοσύνης.

G.: Θα ανταποκρινόσουν σε μια πρόταση να ασχοληθείς με τα κοινά;

Ε.ΠΛ.: Είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί προς το παρόν.

G.: Η δημιουργία οικογένειας υπάρχει στο πλάνο;

Ε.ΠΛ.: Σίγουρα θα ήθελα να δημιουργήσω οικογένεια κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι στα άμεσα πλάνα μου.

G.: Θα ανέβαινες σε μια πασαρέλα στο πλαίσιο μιας επίδειξης μόδας;

Ε.ΠΛ.: Θα ανέβαινα με μεγάλη μου χαρά.

G.: Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Ε.ΠΛ.: Είμαι αρκετά ευαίσθητη και θα συγκινηθώ ή θα κλάψω εύκολα. Η τελευταία φορά που έκλαψα ήταν από χαρά – και ήταν στο βάθρο μετά το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.

G.: Υπάρχει κάποια προσωπικότητα της εποχής που έχει επηρεάσει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα;

Ε.ΠΛ.: Δεν ξέρω εάν με έχει επηρεάσει κάποια προσωπικότητα στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, αλλά οι καταστάσεις και τα γεγονότα που βιώνω καθημερινά βοηθούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου. Και σίγουρα από τους ανθρώπους με τους οποίους επιλέγω να συναναστραφώ έχει ο καθένας κάτι να μου δώσει και να μου μάθει.

G.: Με τι προσδοκίες πηγαίνεις στο Παρίσι;

Ε.ΠΛ.: Ονειρό μας με τη Σοφία Μαλκογεώργου είναι ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Γνωρίζοντας τη δυσκολία αυτού του στόχου, θα δουλέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε για να τον πετύχουμε.

G.: Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;

Ε.ΠΛ.: Ακόμη δεν έχω αποφασίσει, καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα στο μυαλό μου μέχρι το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

G.: Υπάρχει ισότητα τελικά;

Ε.ΠΛ.: Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος, η πραγματική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλές κοινωνίες. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες σε τομείς όπως η αμοιβή, η αντιπροσώπευση, η ευκαιρία προαγωγής… Η προσπάθεια για την ισότητα συνεχίζεται.

G.: Πώς σου φαίνεται το ότι το #ΜeΤoo ξεκίνησε στην Ελλάδα από μια γυναίκα αθλήτρια;

Ε.ΠΛ.: Η καταγγελία #MeToo από γυναίκες αθλήτριες στην Ελλάδα έχει επισημάνει προβλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ανισοτήτων. Η συνεισφορά τους στη συζήτηση υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγές στον αθλητικό χώρο και προωθεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Είμαι πολύ υπερήφανη που στην Ελλάδα το κίνημα ξεκίνησε από γυναίκα αθλήτρια. Μια Ελληνίδα βρήκε το θάρρος να μιλήσει και να δώσει το έναυσμα, τη δύναμη και το θάρρος και σε άλλες γυναίκες με αντίστοιχες εμπειρίες.

protothema.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button