Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

“Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Κατάκολο”

Η “Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας” εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα λάβει χώρα στον Πύργο και για άλλη μία φορά εκφράζει την αντίθεσή της στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Κατάκολο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει τα εξής:

Εν όψει και του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας, που θα γίνει στον Πύργο, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα των εξορύξεων Υ/Α στο Κατάκολο, όπου η παρουσία μας και η συμμετοχή μας είναι πολύ σημαντική.


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Πάνω από το 1/3 της επικράτειας έχει εκχωρηθεί σε διεθνείς και εγχώριες πολυεθνικές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η διεθνής εμπειρία προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τα συλλογικά δικαιώματα, την ποιότητα ζωής και τους δείκτες δημοκρατικών ελευθεριών είναι ολέθριες. Το μοντέλο ανάπτυξης των εξορύξεων υδρογονανθράκων συνεπάγεται αύξηση στους δείκτες διαφθοράς, ανεργίας και φτώχειας, καθώς επίσης και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ταυτόχρονα, οι εξορύξεις και η καύση ορυκτών καυσίμων ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης.
Πρέπει επίσης να προσεχθεί το 1,5ο C που έχει βάλει η Διακυβέρνηση για το κλίμα μέχρι το 2050.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Παράλληλα, οι εξορύξεις συνεπάγονται τη συρρίκνωση ή και τον πλήρη εκτοπισμό υφιστάμενων τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων (γεωργία, αλιεία, τουρισμός, κ.λπ.) με άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και τη φτωχοποίηση πλατιών τμημάτων των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά στα υπαρκτά ενδεχόμενα ατυχημάτων οι συνέπειες είναι καταστροφικές και συχνά μη αντιστρεπτές, καταλήγοντας στην απερήμωση ολόκληρων περιοχών. Στην Ολλανδία, έχει ανακοινωθεί η εγκατάλειψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον φόβο των σεισμικών επιπτώσεων, ενώ σε άλλες χώρες η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αναστέλλεται μετά από τεράστιες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα, στη χώρα μας γίνεται η στρατηγική επιλογή να μπαίνουν σε κίνδυνο το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, περιοχές ιδιαίτερα σεισμογενείς, με την παραχώρηση τους σε πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Η περιοχή μας, δηλαδή το Κατάκολο, είναι η πρώτη που θα ανοίξει το δρόμο στο νέο κύμα εξορύξεων, εφόσον η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), που αφορά την Α’ φάση του Α’ σταδίου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Κατακόλου, ήτοι την εκτέλεση των δύο πρώτων γεωτρήσεων, έχει κατατεθεί από τις Εταιρείες “Energan Oil & Gas” και από “Trajan Oil & Gas Limited” και η έγκρισή της για την έναρξη των εργασιών είναι θέμα πλέον χρόνου.

Εκτιμάται ότι περισσότερες από 1.300 διαφορετικές χημικές ουσίες εκπέμπονται ως συνέπεια της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου (Faber et. al. 2017). Μερικοί από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (χημικές ουσίες) αναγνωρίζονται ως καρκινογόνοι ή συμβάλλουν στον κίνδυνο για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές επιδράσεις, καθώς επίσης και μακροχρόνιες επιπτώσεις σε έμβρυα και μητέρες. (Διασταύρωση στοιχείων από Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας, Διάλεξη Δρ. Μήλα και Αμερικάνικο Ecowath).

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥΣ

Όχι στον πόλεμο σημαίνει και «όχι» στην μετατροπή της χώρας σε πεδίο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Οι κρατικοί σχεδιασμοί μετατροπής της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» περιλαμβάνουν οπό κοινού τις εξορύξεις και τα φαραωνικά έργα των διεθνών ενεργειακών αγωγών που θα τη διασχίζουν τοποθετώντας τη στο επίκεντρο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Όπως δείχνει η ιστορία της Μέσης Ανατολής αλλά και η πρόσφατη όξυνση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο η υπεράσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών και των κρατικών ελίτ ενέχει τον άμεσο κίνδυνο εμπλοκής σε πολεμικούς σχεδιασμούς και θερμά επεισόδια. Οι κοινωνικές ανάγκες και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους.

Ο διαρκής ανταγωνισμός για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με ολοένα αυξανόμενους κινδύνους, καθοδηγείται από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και παραγωγή ενέργειας που επιβάλλει η λογική της αέναης ανάπτυξης. Πέρα και πάνω από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες η ενέργεια αντιμετωπίζεται ως τροφοδότρια της διαρκούς μεγέθυνσης και ταυτόχρονα ως κερδοφόρο εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν. Στο βωμό αυτής της αναπτυξιακής φρενίτιδας θυσιάζονται το φυσικό περιβάλλον, τα δημόσια-κοινά αγαθά και οι ανάγκες και τα δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στόχος δεν είναι τα ανταποδοτικά οφέλη των Περιφερειών αλλά το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών.

– ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ.
– ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ “ΚΑΛΕΣ” ΚΑΙ “ΚΑΚΕΣ” ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
“ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ”

Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων!

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύλλογος “Δικαίωμα στη Ζωή”:

Η Ελλάδα, υποταγμένη πλήρως στους δανειστές, γίνεται πειραματικό εργαστήριο στο οποίο προωθούνται οι νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό γίνεται και με τον φυσικό ορυκτό πλούτο της χώρας, τους υδρογονάνθρακες.

Σήμερα Δευτέρα (9/12/2019) το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στον ΠΥΡΓΟ, έχοντας στην ημερήσια διάταξη και το θέμα(3ο) ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΑΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ- A ΦΑΣΗ, δε συζητάει απλά για μία ΜΠΕ, την «Α΄ φάση για το Δυτικό Κατάκολο», αλλά για το μέλλον του τόπου μας. Το θέμα έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές, αναπτυξιακές και γεωστρατηγικές διαστάσεις που διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον για την Δυτική Ελλάδα καιτην χώρα ολόκληρη.

Αυτή η ΜΠΕ αποτελεί το μικρό τμήμα μιας τεράστιας διάτμησης της πετρελαϊκής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή, κι αυτό για μη να δούμε το σύνολο της δραστηριότητας που θα φέρει το μέλλον. Αντλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, επεξεργασία και διύλιση, μεταφορά με σούπερ τάνκερ και αγωγούς που θα διασχίζουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας ακόμα και τον Πατραϊκό.

Από τις 780 σελίδες της Στρατηγικής ΜΠΕ αλλά και τις 680 σελίδες της σύμβασης που περιγράφεται στην Μ.Π.Ε, δεν αναφαίρεται πουθενά η ύπαρξη ενεργειών ανάληψης ευθυνών καθώς και του οικονομικού κόστους αποκατάστασης ή αποζημίωσης από την λειτουργία αυτών των μονάδων.

Οι κίνδυνοι παραβλέπονται(αποσιωπώνται) εντελώς κι έτσι δεν προσδιορίζονται επιπτώσεις απόεξόρυξη υδρογονανθράκων στον Τουρισμό, την Αλιευτική και Αγροτική Παραγωγή, στο σύνολο των οικοσυστημάτων και στην ποιότητα του νερού από την ρύπανση. Κανείς δεν θέλει να δει τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί. Εδώ δεν είναι Πρίνος να σκάβουμε στα 60 μέτρα, ο πλούτος τους βρίσκεται στον πυθμένα στα 2,5 χιλιάδες μέτρα βάθος.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει προ πολλού και όχι σήμερα. Γι’ αυτό καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ακούσει του κατοίκους του τόπου μας και τους εκπροσώπους των πρωτοβουλιών.

Σε όσους γνωμοδοτήσουν θετικά θέτουμε το τελευταίο μας ερώτημα,
Σε περίπτωση ατυχήματος, ποιος θα εκκενώσει τις παράκτιες περιοχές της περιφέρειάς μαςαπό τους 300 χιλιάδες κατοίκους;

Η Αντίσταση πολιτών γνωμοδοτεί αρνητικά για την επιδιωκόμενη εξόρυξη και καλεί την κοινωνία της Δυτ. Ελλάδας, τα κινήματα, τους φορείς ,τους Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς του γρήγορου και εύκολου μονοπωλιακού κέρδους.

Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη!

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button