sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Συλλαλητήριο κατά της δημιουργίας δομής μεταναστών στον Άγριλο (φωτο & video)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πρώην στρατόπεδο «Ψαρογιάννη» στην περιοχή Άγριλος του δήμου Αμφιλοχίας ενάντια στην προοπτική δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων που προτίθεται να λειτουργήσει η Κυβέρνηση.

Πριν το συλλαλητήριο εξάλλου τελέστηκε λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου και στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ.κ Κοσμάς.

Η κινητοποίηση στόχευε στο να στείλει μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για την ελεγχόμενη δομή που θα στεγάσει 750 άτομα σε πρώτη φάση και με χρονικό ορίζοντα έναρξης το τέλος Φεβρουαρίου.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι τοπικές αρχές, σύλλογοι, φορείς και πολίτες πρωτίστως από τους δήμους Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Είχε δε αποφασιστεί στο πρόσφατο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας στο οποίο συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου, όπως και αρκετά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δήμων τους, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα και τις δικές τους περιοχές.

Αντίστοιχο συλλαλητήριο έγινε και το 2011 όταν διακινήθηκαν οι πρώτες σχετικές πληροφορίες.

Η έκταση που λειτουργούσε το πρώην στρατόπεδο Ψαρογιάννη αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας. Η επίταξη του χώρου έγινε αποκλειστικά για λειτουργία στρατοπέδου και για καμία άλλη χρήση και το 2011 επανήλθε η κτήση στον δήμο Δήμο Αμφιλοχίας που έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα επί του ακινήτου αυτού.

Εντός του χώρου υπάρχει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος λειτουργεί κανονικά και εκεί διοργανώνεται πανήγυρις κατά τον δεκαπενταύγουστο που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή. Επίσης λειτουργίες γίνονται από τους ιερείς και τους πιστούς της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου τον λόγο πήρε αρχικά ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κατσούλας ο οποίος υποστήριξε ότι η έκταση έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου Αμφιλοχίας για ανάπλαση με την δημιουργία θεματικού πάρκου και εγκαταστάσεων αναψυχής μιας και γειτνιάζει με την λίμνη Αμβρακία και βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura, ενώ ήδη έχει εγγραφεί πίστωση στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου για την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Μάλιστα τόνισε ότι εντός του χώρου ή στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία υποδομή για φιλοξενία ανθρώπων. Επίσης, η παροχή νερού που εξυπηρετούσε το στρατόπεδο έχει αχρηστευτεί από χρόνια και δεν υδρεύεται πλέον ο χώρος και έτσι είναι ακατάλληλος για τη φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αποστολάκης ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να δημιουργηθεί το κέντρο φιλοξενίας στον Άγριλο, ενώ όπως και ο κ. Κατσούλας, ανέφερε ότι πρέπει η κάθε περιοχή να πάρει το κομμάτι των μεταναστών που της αντιστοιχεί (1%).

Στο σημείο αυτό μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους, με επικεφαλής τον πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, οι οποίοι όπως ανέφεραν δεν θέλουν μετανάστες σε καμία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Συνολικά στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 500 πολίτες οι οποίοι με την παρουσία τους και με πανό τα οποία κρατούσαν υπογράμμιζαν ότι “ο Άγριλος ανήκει στους δημότες” και “όχι νέα Μόρια στον Άγριλο”.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αμφιλοχίας:

Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο – Ο Άγριλος ανήκει στους Δημότες

«Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο» και «Ο Άγριλος ανήκει στους Δημότες» βροντοφώναξαν προς κάθε κατεύθυνση οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που χθες διαδήλωσαν ειρηνικά στον Άγριλο. Μαζί με κατοίκους των όμορων δήμων Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου, στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα πως δεν εκχωρούμε μια έκταση που μας ανήκει για να δημιουργηθεί ένα κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών και να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ο τόπος μας.

Ο Δήμος Αμφιλοχίας σχεδιάζει, και μάλιστα έχει ήδη εγγράψει κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή, να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη έκταση με τη δημιουργία θεματικού πάρκου, αθλητικών κατασκηνώσεων, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στη λίμνη Αμβρακία και εγκαταστάσεων για μηχανοκίνητο αθλητισμό εντός του πρώην στρατοπέδου. Κάθε προσπάθεια ακύρωσης των δημοτικών σχεδιασμών που θα υπονομεύσει το μέλλον του τόπου, θα μας βρει απέναντί τους.

Ως Δήμος, αναγνωρίζουμε το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας από τις αθρόες εισροές προσφύγων και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Εάν η πολιτεία κάνει λόγο για 1%, τότε εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την εγκατάσταση 170-180 ανθρώπων, οικογενειών Σύριων προσφύγων, αλλά σε καμία περίπτωση σε δομή τέτοιου τύπου όπως σχεδιάζουν.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την παραχώρηση της συγκεκριμένης δημοτικής έκτασης, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Αυτό αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρου του λαού της Αμφιλοχίας.

Δείτε video του e-maistros.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button