ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Εθελοντισμός και προσφορά στις δύσκολες συγκυρίες

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της κοινωνίας σε πρότυπα περισσότερο ατομικιστικά με παράλληλη έκφραση εγωιστικών συμπεριφορών, εσωστρέφειας και ιδιοτέλειας. Αυτό το λυπηρό φαινόμενο φυσικά δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

Στους τελευταίους αιώνες με την πρόοδο της επιστήμης και τα τεχνολογικά επιτεύγματα η ποιότητα της ζωής μας βελτιώθηκε αισθητά. Ωστόσο ο άνθρωπος με την αφθονία και ποικιλία των αγαθών που έχει στη διάθεση του έμαθε σε ένα υλιστικό πρότυπο ζωής, που τον γέμισε με το άγχος του να τα αποκτήσει. Έγινε πιο υλιστής και ο φθόνος για αυτά που δεν έχει κυρίευσε τη ζωή του.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός δεν είναι μια απλή έννοια, είναι στάση ζωής. Βασίζεται στην ανιδιοτέλεια και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Στη βαθύτερη και μακραίωνη έννοια του ανθρωπισμού και της προσφοράς. Μία εθελοντική προσπάθεια δεν στοχεύει μόνο στην επίλυση ενός ζητήματος τη δεδομένη μόνο χρονική στιγμή αλλά στην ουσιαστική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Αυτό πώς μπορεί να επιτευχθεί; Με το να κατανοήσει κανείς τις βαθύτερες αιτίες και με το προσωπικό παράδειγμα του καθενός μας.

Οι δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πεδίο του εθελοντισμού και να χαρακτηριστούν ως τέτοιες μπορούν να έχουν διάφορες μορφές. Μπορούν να είναι προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, μια πρωτοβουλία που να αφορά το περιβάλλον όπως η οργάνωση δενδροφυτεύσεων, καθαρισμού ακτής, πάρκων κλπ, μπορεί να είναι ακόμη και προσφορά εργασίας σε συλλόγους για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Πράξεις εθελοντισμού μπορεί να στηριχτούν και πέρα από τα σύνορα της χώρας με προσφορά σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και χώρες που το έχουν ανάγκη λόγω ειδικών συνθηκών.

Ειδικότερα οι νέοι, ως το πιο παραγωγικό, ενεργό και ζωντανό κομμάτι κάθε χώρας πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να δίνουν το παρόν σε τέτοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά η Ο.Ν.Ν.Ε.Δ και οι Νομαρχιακές Επιτροπές που την απαρτίζουν συμμετέχουν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ενεργά παρακινώντας όποιον μπορεί να συστρατευθεί για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εντοπίζει στην κοινωνία.

Από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας πολλοί εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας δηλώνοντας εθελοντές ώστε να βοηθήσουν στην παροχή βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη στους δήμους που διαμένουν. Αλλεπάλληλες αιμοδοσίες έλαβαν χώρα ενώ μεγάλη επιτυχία είχε η καμπάνια για την δήλωση εθελοντών δοτών μυελού των αστών.

Επίσης προσφέρθηκε στήριξη συλλόγων και σωματείων όπως ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΛΟΓΑ, και συλλογή τροφίμων για τους πληγέντες της Σάμου αλλά και άλλες πολλές που έγιναν και θα γίνουν.

Σε τοπικό επίπεδο η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας, πέρα από τα ανωτέρω, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια της εθελοντικής οργάνωσης “Άλμα Ζωής Πάτρας” να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με το ευαίσθητο τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Το νόημα σε όλα αυτά είναι ο παραδειγματισμός της κοινωνίας και η ευαισθητοποίηση της στα επιμέρους ζητήματα.

Ωστόσο το πιο μεγάλο παράδειγμα εθελοντισμού ,αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς δόθηκε πριν από λίγες ημέρες καθώς στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε είδαμε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με απαράμιλλο θάρρος να αφήνουν τις οικογένειες τους και το ασφαλές τους περιβάλλον ώστε να βρεθούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκη.

Και εκεί που όλοι οι Έλληνες είδαν μεγαλείο ψυχής και ανθρωπιάς, μια μερίδα του τύπου είδε… τον φερετζέ του νεοφιλελευθερισμού! Σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα που η ομόνοια και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, μικροπολιτικά παιχνίδια τακτικισμού και διχόνοιας εμφανίζονται ώστε να διαταράξουν ισορροπίες και να υποβαθμίσουν μια άριστη πράξη ανθρωπισμού και εθελοντισμού.

Εν κατακλείδι , καθώς διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία δεδομένης της παγκόσμιας πανδημίας είναι επιτακτική ανάγκη να θυμηθούμε το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες του εθελοντισμού, της προσφοράς και του ανθρωπισμού. Μόνο με αυτά μπορεί να διασφαλισθεί η ενότητα και είναι το άριστο εφόδιο για την ορθή επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Τελικά ας γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι μέσω του εθελοντισμού!

Γράφει η Μέλου Λαμπρινή
– Προπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών κ’ Ευρωπαικών Οικονομικών Σπουδών (Παν. Δυτ. Μακεδονίας)
– Υπεύθυνη Εθελοντισμού κ’ Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. Αιτωλοακαρνανίας

Ένα Σχόλιο

  1. Για να γίνει κάποιος εθελοντής , να αφιερώσει το χρόνο του , να κοπιάσει και να ιδρώσει, θα πρέπει να είναι πεπεισμένος ότι αξίζει κάτι τέτοιο.Τα χρόνια που πέρασαν και άλλαξαν τη χώρα μας με τροπο που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί , έκαναν σαφές και στον πιο ηλίθιο ,ότι ο τόπος στον οποίο ζει θα τον ” αδειάσει ”με τεράστια ευκολία και η βλάβη θα είναι ανηκεστη ! Το άδειασμα των ανθρώπων που έβαζαν τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο ,και το ξεπουπουλιασμα τους από τους επιτηδειους που το έπαιζαν θεσμικοί, η αρπαγή της ψήφου των πολιτών με ψέματα και η καταβύθιση της πατρίδας μας στην χρεοκοπία , μέχρι το ”βγαλτε τα λεφτά σας έξω για να μην τα αρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ” φράση μεγαλοστελεχων της ΝΔ ,(τα ταμεία άδειασαν και χρειάστηκε να ρθει χρήμα απ’ έξω με πτήσεις τζάμπο) ,δείχνουν και στον πιο αφελή, σε ποια χώρα ζούμε, ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες μας ,πόσο αλληλέγγυοι είμαστε ο ένας στον άλλον, και το κερασάκι στην τούρτα, αν είναι δυνατόν ,είναι η δήλωση πνευματικού ανθρώπου, του κυρίου Τσόκλη ,ότι ο γέρος είναι διαχρονική αξία,” θα έσωζα τον γέρο” . Όταν στην κοινωνία στην οποία ζεις ,δεν σου αφήνουν περιθώριο να αναπνεύσεις, να δημιουργήσεις και να αναπτυχθεις, και σου δείχνουν την πόρτα εξόδου, όπως έκανε ο κύριος Μητσοτάκης στους νέους που τον ρώτησαν προεκλογικά, τους συνέστησε ως καλύτερο για αυτούς ,την αναζήτηση της τύχης τους στο εξωτερικό , τότε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Για να προσφέρω κάτι ,πρέπει να έχω λάβει ,κι αν το μόνο που λαμβάνω είναι κοροϊδία ,τότε σόρυ ας δράσουν εθελοντικά αυτοί που χρόνια τώρα λαμβάνουν! Σε μια τόσο σκληρή κοινωνία σαν την ελληνική ,πήγαινε να μιλήσεις για εθελοντισμό στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους από κορονοιο ,γιατί δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ (η 37 νοσηλεύτρια έφυγε απ’ αυτό το λόγο ενώ εκείνη πάσχιζε μέρα νύχτα για να βοηθήσει τους άλλους)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button