ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φουρνάς

Να λυθούν τα προβλήματα στέγασης και υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φουρνάς Ευρυτανίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά:


«Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φουρνάς Ευρυτανίας από το 1999 που ιδρύθηκε έχει στον τομέα ευθύνης του το δεύτερο μεγαλύτερο συνεχόμενο δάσος της χώρας μας. Επιπλέον πέραν της Ευρυτανίας συνδράμει τακτικά και στους όμορους Νομούς Φθιώτιδας και Καρδίτσας καθότι λόγω γειτνίασης μπορεί και φτάνει άμεσα σε πολλά περιστατικά που συμβαίνουν στους νομούς αυτούς. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι ολοφάνερες και στο κλιμάκιο αυτό και έχουν να κάνουν με τις γενικότερες πολιτικές συρρίκνωσης και περικοπών που έχουν εφαρμόσει χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, αναφέρουμε ότι το κλιμάκιο όταν ιδρύθηκε ξεκίνησε με 18 άτομα προσωπικό και σήμερα με περισσότερα περιστατικά λειτουργεί οριακά με 12 άτομα.

Πολύ οξυμένο είναι το πρόβλημα της στέγασης του κλιμακίου. Το κλιμάκιο από τον Μάρτιο του 2022 μεταφέρθηκε προσωρινά σε ένα κτίριο του παλιού Δημαρχείου Φουρνάς, γιατί στο κτίριο όπου στεγαζόταν το κλιμάκιο από το 2010 έχουν εντοπιστεί προβλήματα στατικότητας. Παρότι η προσωρινή εγκατάσταση ήταν για έναν-δύο μήνες σήμερα φτάνουμε στους είκοσι μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κλιμακίου. Χώροι ακατάλληλοι για την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης του προσωπικού, που δεν επαρκούν για στοιχειώδεις λειτουργίες, νερό από τον νιπτήρα της τουαλέτας, μια μικρή σόμπα πετρελαίου που δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για τη θέρμανση κατά τον οχτάμηνο χειμώνα που έχουμε στην περιοχή, σάκοι, κράνη, αλυσοπρίονα κ.λπ. στους διαδρόμους, αυτοκίνητα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες με σοβαρό κίνδυνο να παγώσουν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε κάποιο έκτακτο συμβάν είναι μερικά μόνο από την απαράδεκτη καθημερινότητα που βιώνουν οι πυροσβέστες του κλιμακίου.

Παρά τις διαμαρτυρίες όλου του χωριού για την κατάσταση αυτή προς τον Δήμο Καρπενησίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι ευθύνες πάνε από την υπηρεσία στον Δήμο και από τον Δήμο στην υπηρεσία.

Η ανησυχία των κατοίκων για το μέλλον του κλιμακίου είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς για περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα δημιουργούνται συνθήκες απαξίωσης του κλιμακίου. Το κλείσιμο και η μεταφορά του θα έρθουν σαν μια ωραία δικαιολογία στην κατάσταση αυτή και οι συνέπειες για το δάσος αλλά και για ολόκληρη την περιοχή θα είναι τραγικές με μια τέτοια εξέλιξη.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση επιτέλους προσδιορίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου που αποτελούσε τη δικαιολογία για να κωλυσιεργούν μια σειρά αποφάσεις για τη λύση του προβλήματος. Ο Δήμος Καρπενησίου ισχυρίζεται ότι έχει έτοιμη την μελέτη του κτιρίου και των εγκαταστάσεων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εντάξει στο τεχνικό της πρόγραμμα χρηματοδότηση 90.000 ευρώ για το έργο. Παρ’ όλα αυτά, οι πυροσβέστες συνεχίζουν να εργάζονται για δεύτερο χειμώνα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, που παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

– Γιατί εφόσον υπάρχουν και οι μελέτες και η χρηματοδότηση αργεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φουρνάς.

– Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άμεση, μόνιμη εγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φουρνάς σε κτίριο κατάλληλο για το προσωπικό και για τον εξοπλισμό του κλιμακίου.

– Τι μέτρα θα πάρει για την ενίσχυση του κλιμακίου με νέο μόνιμο προσωπικό και μέσα».

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
new600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button