ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση Καραγκούνη για τις πρόωρες αποφυλακίσεις του νόμου Παρασκευόπουλου

po-karagounis-bouli1
Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις αποφυλακίσεις βάσει ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, με αφορμή τη δολοφονία συνταξιούχου από πρόσφατα αποφυλακισθέντα. Συγκεκριμένα:

“ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή
ΘΕΜΑ: Αποσυμφόρηση φυλακών – Αύξηση εγκληματικότητας

Κύριε Υπουργέ, σοκ προκαλεί στην κοινή γνώμη το πρόσφατο περιστατικό του κακοποιού που αφέθηκε ελεύθερος με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου διαπράττοντας στη συνέχεια τη δολοφονία συνταξιούχου.

Δυστυχώς το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γίνεται εκτενής αναφορά στον αριθμό των αποφυλακίσεων που έλαβαν χώρα με τις ευεργετικές διατάξεις του ν. 4322/2015 και 4411/2016. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Υπουργείο, ο αριθμός των φυλακισμένων από 15.000 περίπου (που ανερχόταν περί τα τέλη του Δεκεμβρίου 2014), έχει φτάσει στους μόλις 9.359!, με το Υπουργείο να επαίρεται για την σημαντική… «εκτόνωση» που επέφερε στο Σωφρονιστικό Σύστημα.

Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το πρόβλημα κορεσμού των φυλακών, παρέχει (μέσω της ψήφισης κ εφαρμογής του ν. 4322/2015), ασυλία σε βαρυποινίτες και υποδίκους, οι οποίοι αποφυλακιζόμενοι, πολλές φορές διαπράττουν βαρύτερα αδικήματα από αυτά για τα οποία είχαν αρχικώς καταδικαστεί.

Την ίδια στιγμή συνειδητά αφήνει άλυτο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των καταστημάτων κράτησης, περιοριζόμενη, με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, στο να εξαγγέλλει απλώς την κίνηση…. των διαδικασιών πρόσληψης τακτικού προσωπικού για το έτος… 2018!

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε:
1. Ποιός ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη θωράκιση του σωφρονιστικού Συστήματος;
2.Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για να διορθώσει την παρούσα κατάσταση που αίρει στην πράξη την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, πλήττοντας καθημερινά βάναυσα την αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες”;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close