ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση για τους απλήρωτους ηλεκτροπαραγωγούς

epi-fotovoltaikaΆτυπη «στάση πληρωμών» έχει κηρύξει ο ΛΑΓΗΕ, καθώς συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τους όρους πληρωμής των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. “Η απαράδεκτη αυτή στάση, που συνδυάζεται με την συνεχιζόμενη ολιγωρία των αρμόδιων Υπουργείων να παρέμβουν και να δώσουν λύση και δικαιοσύνη, έχει φέρει σε απόγνωση τους μικροπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, που ήδη έχουν υποστεί δεκάδες επώδυνα μέτρα. Ταυτόχρονα, η αγορά ενέργειας έχει περιέλθει σε πρωτοφανή κρίση.” αναφέρει η ανακοίνωση τύπου του γραφείου της Βουλευτή Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος Νίκη Φούντα, που επισημαίνει πως η κ. Φούντα “έχει θέσει πολλές φορές το ζήτημα, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και με παρεμβάσεις στις σχετικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια  της Βουλής. Σήμερα, με νέα Ερώτησή της, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, ζητά άμεσες ενέργειες προς τάχιστη επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

 Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια στη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί. Είναι αδιανόητο πραγματικά, πολίτες που επένδυσαν στην πράσινη ενέργεια κατόπιν «υπόδειξης» του κράτους, να αναγκάζονται να καταβάλλουν, για ποσά που δεν έχουν εισπράξει για πάνω από 6 μήνες, τα  τοκοχρεολύσια των δανείων τους συν τους τόκους υπερημερίας, καθώς και ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Μάλιστα, παρότι δεν έχει υπάρξει εξορθολογισμός στις πληρωμές, ο ΛΑΓΗΕ ζητά φορολογικές ενημερότητες από τους αντισυμαβαλλόμενους παραγωγούς, οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία -αυτές που δημιουργούνται ακριβώς εξαιτίας της μη πληρωμής των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ!

 Λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις και εγκληματική καθυστέρηση από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ, λοιπόν, και τα αρμόδια Υπουργεία δεν μπορούν πλέον να αγνοούν επιδεικτικά το πρόβλημα. Τονίζουμε πως:

–          Οι πληρωμές προς τους παραγωγούς πρέπει να εξομαλυνθούν

–          Πρέπει να αρθεί η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας από τους παραγωγούς –τουλάχιστον έως ότου ρυθμιστούν όλες οι υποχρεώσεις της Εταιρείας και μάλιστα με σχετική νομοθετική ρύθμιση

–          Οφείλει να απαντήσει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα υψηλά επιτόκια -10%- που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν  οι παραγωγοί στις τράπεζες λόγω υπερημεριών για τις οποίες ευθύνονται οι καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ.

Επιπλέον, οφείλουμε να ανοίξουμε επιτέλους τη απαραίτητη συζήτηση περί ενεργειακού μίγματος, με όρους βιωσιμότητας για παραγωγούς, κράτος, αλλά κυρίως τους καταναλωτές (με τιμές ταρίφας 9ευρώ/KW πλέον για νέες συμβάσεις), ώστε να λειτουργήσουμε με γνώμονα τις ευρωπαϊκές επιταγές. Με γνώμονα τα φιλόδοξα πλάνα που πρέπει να έχουμε ως χώρα για το 2030 για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.”

 Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση της κ. Φούντα:

http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/627.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button