Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

ΚΚΕ και σωματεία καταγγέλλουν νέο εργατικό ατύχημα στον “Νηρέα”

Αντιδράσεις σε συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής, προκαλεί το νέο εργατικό ατύχημα, που όπως καταγγέλλεται σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις της εταιρείας “Νηρέας”.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εργαζόμενος της εταιρείας υδατοκαλλιεργειών, έσπασε το χέρι του μετά από πτώση.


Στις καταγγελίες, γίνεται λόγος για “νέο εργοδοτικό έγκλημα” που επιβεβαιώνει την εντατικοποίηση της δουλειάς, “κάτω από ανύπαρκτες συνθήκες ασφαλείας”.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και του Σωματείου των εργαζομένων στα τρόφιμα και τα ποτά:

ΚΚΕ: Νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ΝΗΡΕΑ

Ένα σχεδόν μήνα μετά το εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα συνέβη στις Ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ.

Όπου ένας εργαζόμενος την Τετάρτη 6 Φλεβάρη τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του, μετά από πτώση από την βάρκα που επέβαινε.

Και αυτό το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Επιβεβαιώνεται πως οι εργοδότες στο βωμό του κέρδους τους δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Με τους εκατοντάδες νέους νόμους που ψήφισαν και τους παλιότερους που διατηρούν, ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και ποτίζουν την εργασιακή ζούγκλα.

Διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, επέκτειναν και βάθυναν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ενοικιαζόμενη εργασία μέσω δουλεμπόρων, χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπάν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τσάκισαν το μεροκάματο και δημιούργησαν συνθήκες “δουλειά να είναι κι ό,τι να ‘ναι” για την πλειοψηφία της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι η βάση που δημιουργεί το έδαφος για τα εργατικά ατυχήματα. Αυτή είναι η περιβόητη “δίκαιη ανάπτυξη” και “έξοδος από την κρίση” που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Δηλαδή δίνουμε τα πάντα στους βιομήχανους (νόμους, φοροαπαλλαγές, δικαιώματα, ζωές…) για να κάνουν “επενδύσεις”, δηλαδή να σκάνε στα κέρδη με αντάλλαγμα μια δουλειά χωρίς δικαιώματα και επίφοβη για τη ζωή των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει επιπλέον μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες ελέγχου.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ και συνολικά την εργατική τάξη της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να σπάσουν τη σιωπή τους, να σπάσουν την τρομοκρατία και να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία.

Η υπόθεση της περιφρούρησης της ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της περνάει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για:

Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικότερα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς να παλέψουμε για:

– Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

– Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

– Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

– Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, κ.λπ.).

– Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης των κινδύνων (ΕΞΥΠΠ).

Απαιτούμε:

– Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του τραυματία εργάτη και της οικογένειάς του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

– Να διερευνηθούν άμεσα και λεπτομερώς οι αιτίες του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες».

Όσο το κίνητρο της παραγωγής θα είναι το κέρδος, αυτές θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους. Πετσόκομμα μισθών, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, άθλιες συνθήκες δουλειάς, ακόμα και να χάνουν την ίδια τους τη ζωή.

Απαιτείται εντελώς διαφορετικός προσανατολισμός στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.

Η θέση σας είναι μαζί με το ΚΚΕ! Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής. Στο ριζικά διαφορετικό χαρακτήρα της οικονομίας και της εξουσίας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν.ΑΙΤ/ΝΙΑΣ – Ανακοίνωση για το νέο εργατικό ατύχημα στο ΝΗΡΕΑ

Καταγγέλλουμε το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη την Τετάρτη 6 Φλεβάρη στις ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ όπου συνάδελφος έσπασε το χέρι του μετά από πτώση, λίγες μέρες μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ενός συναδέλφου. Τόσο για το συγκεκριμένο ατύχημα όσο και για το προηγούμενο που συνέβησαν στην επιχείρηση δεν φταίει η “κακιά η ώρα”, ο “υπερβολικός ζήλος” ή το “προσωπικό λάθος” του εργάτη.

Φταίει η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τα χαμηλά μεροκάματα. Όλα αυτά δηλαδή που γίνονται με ευθύνη της εταιρείας με σκοπό να μεγαλώσει τα κέρδη της.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό σε όλους ότι για τα εργατικά “ατυχήματα” δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά η δίψα της εταιρείας για μεγαλύτερα κέρδη.

Στο βωμό αυτών των κερδών δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα. Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας γι’ αυτή της τη στάση έδωσαν και δίνουν οι κυβερνήσεις (τωρινή και προηγούμενες) με τις πολιτικές και τους νόμους που έχουν ψηφίσει, κομμένοι και ραμμένοι στα συμφέροντα τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε:
Θα συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που θα μας πετάνε όταν “μπορεί η οικονομία” τους (βλέπε π.χ. τη λεγόμενη αύξηση κατώτερου μισθού) ή θα βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες διεκδικώντας καλύτερους όρους ζωής για εμάς και τις οικογένειές μας;
Θα βάζουμε σε κίνδυνο ό,τι πιο πολυτιμότερο έχουμε, την υγεία και την ακεραιότητά μας, ή θα παλέψουμε ενάντια στην εντατικοποίηση, στα χαμηλά μεροκάματα και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Τώρα είναι η ώρα να συσπειρωθείτε όλοι στο Σωματείο!

Καλούμε τώρα όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές που διεξάγονται αυτές τις μέρες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου. Τώρα είναι ανάγκη να ισχυροποιήσουμε το σωματείο μας να του δώσουμε νέα δυναμική με την συμμετοχή μας, να συμβάλλουμε για την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων στον κλάδο μας, στον αγώνα για την διεύρυνση των δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Σε όλα τα εργοστάσια η εργοδοσία αξιοποιεί όλο τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εμείς βιώνουμε καθημερινά το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που ωφελεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους επιχειρηματίες. Σήμερα στην μετά εποχής μνημονίων και ανάπτυξης, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, για τους βιομήχανους φέρνει νέα κέρδη, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια.

Για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνει ανεργία, τσακισμένους μισθούς, εργασία λάστιχο, απληρωσια φορτώνοντας στην πλάτη μας νέα βάρη. Επιδίωξη της κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους.

Μόνο ο δικός μας αγώνας, συντονισμένος με τον αγώνα των εργαζομένων σε άλλους χώρους δουλειάς που διεκδικούν τα ίδια με εμάς, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον».


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button