ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές δίπλα στον Αχελώο (video)

Μπάζα, απόβλητα, πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές ακόμα και οικοδομικά υλικά βρίσκονται θαμμένα σε εμφανή σημεία στην παλιά κοίτη του Αχελώου στο δημοτικό διαμέρισμα Στράτου.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι εμφανής από ασυνείδητους που πετούν ανεξέλεγκτα ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Το φαινόμενο εντείνεται τους φθινοπωρινούς μήνες, λόγω του καθαρισμού των χειμάρρων. Ιδιώτες που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα έρχονται αντιμέτωποι με μείγμα αποβλήτων, χωμάτων, πλαστικών συσκευασιών και υλικά από κατεδαφίσεις ή ανακαινίσεις.

Για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν δημόσια έργα η σύμβασή τους επιβάλλει την ανακύκλωση των υλικών όπως προβλέπει ο νόμος. Οι ολοένα και αυξανόμενες χωματερές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μαρτυρούν όμως το ακριβώς αντίθετο. Πώς όμως μπορεί να γίνει διαχείριση της κατάστασης; Όλα αυτά τα υλικά θα έπρεπε να προορίζονται για τις μονάδες ανακύκλωσης αδρανών, με την κατάλληλη και νόμιμη διαχείριση.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 4 μονάδες ανακύκλωσης αδρανών υλικών όπου γίνεται η διαλογή τους και στη συνέχεια η προβλεπόμενη επεξεργασία. Στους χειμάρρους μετά τον καθαρισμό τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά . Οικιακές συσκευές , σκυροδέρματα μπετόν, τούβλα ακόμα και έπιπλα μπορεί να ξεθάψει κανείς. Όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, αν δεν ανακυκλωθούν, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.

Που είναι όμως η παρουσία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών; Στην παλιά κοίτη του ποταμού οι καταγγελίες για εναπόθεση μπάζων από τους καθαρισμούς χειμάρρων πέφτουν βροχή. Μπορεί το σημείο να έχει οριστεί από την κτηματική υπηρεσία για εναπόθεση φερτών υλικών προκειμένου να τα επαναχρησιμοποιήσει αλλά σύμφωνα με τις καταγγελίες περιέχουν και αδρανή υλικά.

Ο Αχελώος, ο ποταμός που στην αρχαιότητα λατρευόταν σαν θεός, το μοναδικού φυσικού κάλλους ποτάμι, έρχεται αντιμέτωπος με την εικόνα παρακμής των παράνομων χωματερών.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας ο οποίος μιλώντας στο ΙΟΝΙΑΝ υποστήριξε ότι έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή τονίζοντας ότι “ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν θα έχει καμία ανοχή στους παραβάτες”.

Πηγή: nafpaktianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button