ΕργασίαΡοή Ειδήσεων

Έρχονται 340 προσλήψεις στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Έρχονται 340 θέσεις εργασίας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Επιχειρούμε μία μεγάλη αλλαγή, ανάλογη του «Βοήθεια στο σπίτι», για προκήρυξη 340 θέσεων του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα ΚΚΠΠ» ανέφερε συγκεκριμένα.


«Αλλάζουμε το προνοιακό μοντέλο με οριζόντια μέτρα για όλους και όχι μόνο για τους φτωχούς και με ψηφιακές υπηρεσίες για διαφάνεια και κατάργηση των πελατειακών σχέσεων» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά την ομιλία της στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ’ αρωγή», που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

«Η συμμετοχή μου εδώ σήμερα έχει το νόημα ενός απολογισμού και ενός προγραμματισμού για τις άμεσες ενέργειες -θεσμικές και πρακτικές- που υλοποιούμε στον τομέα του κοινωνικού κράτους, τώρα που η χώρα μας ανέκτησε σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια της 21ης Αυγούστου του 2018» σημείωσε η κ. Φωτίου. «Δεν ισχυρίζομαι ότι τα δύσκολα πέρασαν, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και όχι πολιτικές νεοφιλελεύθερων εμμονών, όπως το επιζήμιο μέτρο του κοψίματος της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, μέτρο που εργαζόμαστε, για να μην εφαρμοστεί» συμπλήρωσε.

«Προχωρούμε με συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, με κοινωνική δικαιοσύνη για τους πολλούς, με βασικό άξονα την υπεράσπιση της εργασίας, με σταθερές και αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και το αποδεικνύουμε με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε επτά κλάδους, για 190.000 εργαζόμενους, με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Από την πρώτη στιγμή -και παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες- αποδείξαμε την κρισιμότητα που έχει για εμάς η μεταρρύθμιση στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν επιστρέφουμε στο προ κρίσης κοινωνικά άδικο, αναποτελεσματικό μοντέλο. Η μεταρρύθμιση που υλοποιούμε οικοδομεί μία σύγχρονη αντίληψη για την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Μελετήσαμε τα ευρωπαϊκά μοντέλα πρόνοιας και επιχειρούμε να εγκαταλείψουμε το μοντέλο των χωρών του Νότου, που χαρακτηρίζεται από χαμηλές δαπάνες, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά. Αλλάζουμε το προνοιακό μοντέλο με δίπολο: α) Οριζόντια μέτρα για όλους και όχι μόνο για τους φτωχούς, β) ψηφιακό μοντέλο για κατάργηση των πελατειακών σχέσεων με διαφάνεια και αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες» επισήμανε η κ. Φωτίου.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, μέσα από τα στοιχεία που μεταβιβάζονται στο υπουργείο Εργασίας καθημερινά από τα Κέντρα Κοινότητας. «Στην Περιφέρεια Κρήτης λειτουργούν 16 Κέντρα Κοινότητας (ΚΚ) με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης, στα οποία απασχολούνται 46 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η πλατφόρμα των Κέντρων Κοινότητας, έως σήμερα, τα ΚΚ της Περιφέρειας Κρήτης δέχθηκαν 27.085 επισκέψεις και ενέγραψαν 9.912 ωφελούμενους. Επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης μετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Καθημερινά, με την έναρξη του προγράμματος, θα σιτίζονται 3.004 μαθητές 18 δημοτικών σχολείων του δήμου» υπογράμμισε.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου για τα ιδρύματα. «Εδώ, το τοπίο ήταν εξαιρετικά άναρχο και αχαρτογράφητο. Πέραν των 63 δημόσιων ιδρυμάτων που έχουν ενοποιηθεί σε 13 ΚΚΠΠ, όλα τα ΝΠΙΔ υποχρεώθηκαν -με νόμο που ψηφίσαμε το 2017- να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλα τα στοιχεία τους αναλυτικά επί ποινή άρσης της λειτουργίας τους. Είναι περίπου 1.600 ανοιχτής και κλειστής φροντίδας. Παράλληλα, τελειώσαμε την κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας που αφορά την πρόνοια, καθώς υπήρχαν νόμοι από το 1914. Όλα έχουν τώρα κωδικοποιηθεί και διορθωθεί. Άρα, είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο νόμο πλαίσιο για την κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη που υποσχεθήκαμε μέσα στο 2018. Για κοινούς κανόνες -τεχνικούς και λειτουργικούς- σε όλα τα ιδρύματα, ξεχωριστά για τα παιδιά ΑμεΑ και τους ηλικιωμένους» σημείωσε.

«Σε αυτό το μεγάλο σχέδιο θα ηγηθούν με τους νέους οργανισμούς και με το νέο προσωπικό τα ΚΚΠΠ όλης της Ελλάδας. Ήδη, επιχειρούμε μία μεγάλη αλλαγή, ανάλογη του «Βοήθεια στο σπίτι», για προκήρυξη 340 θέσεων του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα ΚΚΠΠ. Παράλληλα, υλοποιούμε, με τα 15 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση, πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης στο ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας (Λεχαινά) σε σύμπραξη με το ΚΚΠΠ Αττικής. Θα κλείσω με τον σημαντικό νόμο της αποϊδρυματοποίησης, τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία. Δύο δημόσιοι θεσμοί, τα ΚΚΠΠ και οι κοινωνικές υπηρεσίες των περιφερειών, θα ηγηθούν της αναδοχής και υιοθεσίας που μπαίνει σε νέα εποχή, ενώ, παράλληλα, προχωράμε δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την αποϊδρυματοποίηση» κατέληξε η κ. Φωτίου.

aftodioikisi.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button