Δυτική Ελλάδα

Επίσκεψη μελών της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας στο Σπήλαιο Κωνωπίνας (φωτο)

koi-spilaiologoi-konopinaΤο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 επισκέφθηκαν το χωριό Κωνωπίνα, μέλη  της  Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» συνοδευμένα από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα μέλους του «ΣΕΛΑΣ» με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας  και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά  ευρήματα.

    Την 5μελή αποστολή που απαρτίζετο από τους: Βασίλη Κατσούλη, Τσαγανού Ελένη, Αθηνά Ντάλλα, Θεόδωρο Ντόντο  και  Κώστα Μπακολίτσα,  υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινόητας κ. Νώντας Τσαμποδήμος καθώς και Κωνωπινιώτες που προσήλθαν στο άκουσμα της είδησης, για την  επίσκεψη των Σπηλαιολόγων.

2Η εξερεύνηση κράτησε τρεισήμισι ολόκληρες ώρες με τους σπηλαιολόγους να μελετούν ενδελεχώς τον διάκοσμο και την βιολογία του Σπηλαίου, κάνοντας παράλληλα  λεπτομερή χαρτογράφηση του χώρου.

Έμειναν κυριολεκτικά εκστασιασμένοι από το καταστόλιστο σπήλαιο με  τον εκπληκτικό σταλακτικό διάκοσμο  που παραμένει δυστυχώς ακόμα αναξιοποίητο.

Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπινιώτικης  γης.

13Θα πρέπει να επισημανθεί ότι,  όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που από το έτος 1982 διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο με επικεφαλής την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και  τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Δικαιολογημένα και εύλογα εγείρονται ερωτηματικά συγχωριανών και συνδημοτών μας, απευθυνόμενα προς τους αρμοδίους φορείς,  για την μη αξιοποίηση του Σπηλαίου.

Δεν υπήρξε ποτέ κανένα  κοινοτικό ή άλλο πρόγραμμα  που θα μπορούσε να ενταχθεί η αξιοποίηση του  Σπηλαίου του Δήμου μας  ;

14Ως πολιτιστικό κίνημα μαζί με την τοπική κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να ενεργοποιηθούμε οργανωμένα και με σχεδιασμό, ώστε να αναδείξουμε τις υποδομές  που θα επιφέρουν μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ως θεματοφύλακας  της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς  και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου μας  κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου.

3Κάνει έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γιαυτό (Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να εξετάσουν το θέμα ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι διακαής πόθος όλων των Ξηρομεριτών και παρακαλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια ανάδειξης του θέματος (Σπηλαιολόγους, πολιτιστικούς Συλλόγους, τοπικούς και κοινωνικούς φορείς,  έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο),  να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίησής ενός πανέμορφου σπηλαίου, που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία της πολιτείας. 

91011124567

16

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button