Ελλάδα

Επανεκκίνηση του διαγωνισμού για τα 12 αιολικά πάρκα από την ΔΕΗΑΝ

epi-aiolikaΑναβιώνει το έργο για την κατασκευή των 12 αιολικών πάρκων από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πιο συγκεκριμένα, τα αιολικά σε Μαμάδο Τήνου και Μονή Τοπλού Κρήτης μπαίνουν εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης ως ξεχωριστά έργα, όπως φαίνεται κι από την πρόσφατες προσκλήσεις ενδιαφέροντος της ΔΕΗΑΝ, για συμμετοχή σε Διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα, από οικονομική άποψη, προσφορά. Κριτήριο για την ανάδειξη αναδόχου θα αποτελέσει η βέλτιστη σχέση ποιότητας–τιμής στο νέο αιολικό πάρκο της Τήνου αλλά και έργο repowering της Μονής Τοπλού, συνολικής ισχύος 12 MW (4,5 MW και 7,5 MW αντίστοιχα) και συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού, κατά τη μελέτη της Αναθέτουσας Αρχής, 19,62 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί διαγωνισμός από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανακατασκευή (repowering) αλλά και τη δημιουργία 12 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 31,8 MW σε Αιγαίο, Εύβοια και Κρήτη, ο οποίος κρίθηκε τελικά άγονος με την εταιρεία να επανασχεδιάζει την διεξαγωγή των σχετικών διαδικασιών με καλύτερους όρους που θα εξυπηρετούσαν την υλοποίηση του έργου.

Βάσει του νέου σχεδιασμού, η ΔΕΗΑΝ ομαδοποίησε τα υπολειπόμενα 10 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 19,8 ΜW, σε ένα ανεξάρτητο «πακέτο». Πρόκειται για τα: Μαρμάρι Ευβοίας, Περδίκι Ικαρίας, Άγιο Ιωάννη Καρπάθου, Σιγρί Λέσβου, Βίγλα Λήμνου, Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου, Μελανιό και Ποταμιά Χίου, Προφήτη Ηλία Ψαρών, και Τηγάνι Μυκόνου (νέο) με συνολικό προϋπολογισμό 28,14 εκατ. ευρώ. Ελπίδα όλων είναι η επιτυχία των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών που θα ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις πράσινης ενέργειας σε Αιγαίο και Κρήτη. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button