ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Σε προεκλογικό κλίμα ο απολογισμός του Δήμου Ναυπακτίας για το 2017 (video)

Ο απολογισμός των δράσεων της δημοτικής αρχής ήταν το μοναδικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου στη Ναύπακτο.

Λόγω του ότι είναι ο τελευταίος απολογισμός της τρέχουσας δημοτικής αρχής καθώς έρχονται εκλογές, ο χαρακτήρας του συμβουλίου ήταν έντονα προεκλογικός με αναδρομές στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου αλλά και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.


Λουκόπουλος: «Έγιναν λάθη- Δεν είμαστε απέναντι στη Γέφυρα»

Η σημερινή συζήτηση για τον απολογισμό ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου, Παναγιώτη Λουκόπουλου, ο οποίος στάθηκε στα έργα που έχει πραγματοποιήσει και πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή ανέλαβε την εξουσία εν μέσω κρίσης αλλά και παρακμής του δήμου αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες αρχές.

Σχετικά, με την οικονομική κατάσταση του δήμου επανέλαβε ότι το πρόσημο είναι θετικό ενώ στεκόμενος στον τουρισμό υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τη σημασία του για τον τόπο. Ευχαρίστησε τους προέδρους για τη συνεργασία τους και ανέφερε ότι ήταν δίπλα τους για την βελτίωση των συνθηκών στα χωριά όπως για την πρόσβαση, το νερό και τα κοιμητήρια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το πρόβλημα στο Αχλαδοχώρι.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή έδειξε ότι δεν υπάρχουν διασυνδέσεις με κόμματα, σεβόμενη την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σαν στόχο είχαν τεθεί δυο μεγάλοι άξονες: Ποιότητα ζωής και νεολαία. Σχετικά με αυτά ανέφερε το ΞΕΝΙΑ και τον βιολογικό καθαρισμό. Ειδικό σχολείο και ανάπλαση ιστορικού κέντρου, ΧΥΤΑ, τηλεμετρία, πολιτιστικό μονοπάτι, τουριστικό καταφύγιο υψηλής βαθμίδας, αποχέτευση Αντιρρίου και ύδρευση στα δυτικά, αναβάθμιση εμπορικού κέντρου, LED στο δίκτυο, υδρόμετρα τα οποία χαρακτήρισε τεράστια προσφορά για την πόλη.

Σχετικά με τις σχέσεις της δημοτικής αρχής με τη Γέφυρα σχολίασε ότι θα ήθελε μια διαφορετική αντιμετώπιση από την εταιρεία αλλά υπογράμμισε ότι δεν βρίσκεται απέναντί της.

Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη αλλά έγιναν και έργα με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής και τη νεολαία. Για το ΞΕΝΙΑ, το οποίο χαρακτήρισε πορνείο, ανέφερε αναλυτικά το τι υπάρχει στα πλαίσια της αναβάθμισής του

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι ο απολογισμός είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς. Εμπεριέχει την προοπτική της προόδου σε ένα περιβάλλον όπου η Ναυπακτία θα έχει τη θέση που της αξίζει.

Μπουλές: «Παρανομεί και συκοφαντεί ο Λουκόπουλος- Δημοτική αρχή με πολιτική μπετονιέρας- Εμείς παραδώσαμε δημοπρατημένα έργα»

«Φωτιά και λαύρα» ήταν ο Γιάννης Μπουλές απέναντι στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή ασκώντας σοβαρή κριτική. Αρχικά, υποστήριξε ότι ο απολογισμός Λουκόπουλου είχε πολύ λίγα στοιχεία για το τι πέτυχε στη θητεία του και πολύ περισσότερα για το τι πρόκειται να γίνει. Για τα έργα, υποστήριξε ότι η δική του δημοτική αρχή παρέδωσε δημοπρατημένα έργα και παρουσιάζει για έργα της, έργα άλλων αρχών.

Για το σχόλιο περί μη κομματικής υποστήριξης ο Γιάννης Μπουλές σχολίασε πως ο κύριος Λουκόπουλος παρέλειψε να αναφέρει ότι είχε σοβαρή κομματική υποστήριξη προεκλογικά ενώ σε σχέση με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος αναφέρθηκε τέσσερις φορές στο έργο αποχετεύσεως είναι επειδή δεν έχει κάτι άλλο να παρουσιάσει.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον κύριο Λουκόπουλο για τον καθαρισμό των χειμάρρων λέγοντας ότι αυτό γινόταν από όλες τις δημοτικές αρχές χωρίς όμως τη συνοδεία καμερών.

Ως ψευδή, χαρακτήρισε τη δήλωση του δημάρχου περί ενώσεως Γριμπόβου- Ψανής μέσω λιμανιού καθώς όπως υποστήριξε το μόνο που πρόκειται να συμβεί είναι η επέκταση του πεζοδιαδρόμου δυτικά 200μ.Ο κύριος Μπουλές έκανε λόγο και για ανακρίβειες στο θέμα τον Ρομά καθώς υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή Λουκόπουλου προσέλαβε «δικό της παιδί» για τηδ ουλειά χωρίς να μιλάει τη γλώσσα άρα χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.

Συνεχίζοντας τον σχολιασμό του για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, στάθηκε στο γεγονός ότι είναι η μόνη αρχή που ιστορικά είχε στη διάθεσή της 5ετίας αλλά το μόνο που κατάφερε σε επίπεδο ΕΣΠΑ ήταν το ειδικό σχολείο. Κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα «οργασμού έργων» επειδή έρχεται περίοδος εκλογών αλλά και για πολιτική «μπετονιέρας».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο «προσπερνάμε και συνεχίζουμε» του Λουκόπουλου αλλά και στη NOSTOS που η ίδια αρχή δημιούργησε και κατήργησε όπως επίσης και στην παραίτηση της οικονομικής υπηρεσίας. Έπειτα χαρακτήρισε τον δήμαρχο «πολύ καλό ακροατή» στις διαφωνίες των συνεδριάσεων αλλά όχι «ομιλητή». Από την κριτική του Γιάννη Μπουλέ δεν ξέφυγε ούτε ο κύριος Καρακώστας όταν επανήλθε το θέμα των βεγγαλικών στις εκδηλώσεις, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του ο ίδιος παλαιότερα κατέκρινε τις «στρακαστρούκες» αλλά τώρα η δημοτική αρχή της οποίας είναι μέλος, τις χρησιμοποιεί.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ζήτησε εισαγγελική εντολή για τα στοιχεία προσλήψεων στον δήμο με σκοπό να μαθευτούν πληροφορίες ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο για παρανομία και συκοφαντία καθώς προσέφυγε στον εισαγγελέα για δίωξη στον πρώην δήμαρχο λόγω «διαπλοκής με το ΕΜΠΡΟΣ με μεγάλα ποσά για καταχωρήσεις». Προχωρώντας, σύμφωνα με τον κύριο Μπουλέ, στην προεκλογική περίοδο ο κύριος Λουκόπουλος θέλει να κάνει σύνθημα αυτές τις κατηγορίες χωρίς να έχει στοιχεία και τον κάλεσε είτε να στείλει τα στοιχεία επιτέλους στον εισαγγελέα είτε να ανακαλέσει ειδάλλως θα το κάνει ο ίδιος.

Παπαθανάσης: «Πρέπει να υπάρχει ένα όριο, κάνουμε βήματα προς τα πίσω- Η Ναύπακτος πρέπει να ξαναγραφτεί στο χάρτη»

Ο κύριος Παπαθανάσης με τη σειρά του σχολίασε ότι ο δήμος Ναυπακτίας στο γίγνεσθαι της χώρας είναι ουραγός καθώς δεν υπάρχει σχέδιο και συγκροτημένη πολιτική, χωρίς αρχηγό, και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι «το έργο δεν αυξάνει με λόγια και νούμερα». Υποστήριξε ότι αντί η Ναυπακτία να πηγαίνει μπροστά κάνει διαρκώς βήματα προς τα πίσω και παρά το γεγονός ότι ο τόπος βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο για τη χώρα η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί σε συνδυασμό με τα έργα όπως η ΙΟΝΙΑ οδός για τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στο έργο της δικής του δημοτικής αρχής υποστήριξε ότι έγιναν λάθη αλλά έχει γίνει αυτοκριτική και «περπατάει με το κεφάλι ψηλά» καθώς έγιναν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα.

Συγκεκριμένα για τον απολογισμός της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου, ξεκίνησε από το έργο της αποχέτευσης το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο έχει παραμείνει στάσιμο από το 2009 με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αλλά και πολλά εκατομμύρια. Υποστήριξε ότι η ανάπλαση της δυτικής πλευράς της πόλης δεν έχει πραγματοποιηθεί ενώ και το κυκλοφοριακό παραμένει άλυτο. Για τα οικόπεδα υποστήριξε ότι 9 χρόνια ένας δήμαρχος δεν χρησιμοποίησε ένα χωράφι για πλατεία σε αντίθεση με τη δική του δημοτική αρχή όταν αξιοποιήθηκε με την πλατεία Στάικου.

Κριτική άσκησε και για το σχέδιο πόλεως που έχει μείνει στάσιμο εδώ και 9 χρόνια με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφές ενώ για το μοντέλο τουρισμού σχολίασε ότι δεν πρέπει η Ναυπακτία να προχωράει μεμονωμένα όπως για παράδειγμα τη «σύγκρουση Καστάνου και Ναυμαχίας» ενώ δεν υπάρχει μοντέλο αλλά ούτε και υποδομές.

Παλαιοπαναγιά, Αποκαύκου και ΤΕΙ αποτέλεσαν τα επόμενα σημεία της κριτικής του κυρίου Παπαθανάση για την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να αναβαθμίσει τον τόπο ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι μένει σε μακέτες και ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα για το ΞΕΝΙΑ σχολίασε ότι δεν θα είναι ξενοδοχείο αλλά δεν θα έχει ούτε συνεδριακό κέντρο με αποτέλεσμα να μην έχει η περιοχή την ανάπτυξη που θα έπρεπε καθώς δε θα επικεντρωθεί στον τουρισμό ενώ εξαπέλησε τα βέλη του και για το φιάσκο με τη NOSTOS.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο «μεγάλο αγκάθι» της ΔΕΥΑΝ η οποία είναι σε πολύ δύσκολο σημείο και έχει λειτουργικό πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια από το δήμο για να υπάρχει ασφαλές νερό.

Γούλας: «Εσωτερικές φαγούρες και δήθεν κόντρες»

Ο κύριος Γούλας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στάθηκε στην τραγική εικόνα του δημοτικού συμβουλίου σε μια τέτοια σημαντική ημέρα απολογισμού της θητείας λόγω της απουσίας πολλών συμβούλων. Ούτε από το κοινό υπήρχε μεγάλη συμμετοχή αλλά ούτε και από αυτούς που θέλουν να διεκδικήσουν μια καρέκλα στο συμβούλιο.

Στη συνέχεια ως απολογισμό της θητείας μια δημοτικής αρχής που συνδύασε την πορεία της με τα προγράμματα χρηματοδότησης όπως του ΕΣΠΑ σχολίασε ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα, ούτε καν σε εξέλιξη ενώ και τα εξαγγελθέντα είναι λίγα με αβέβαιη επιτυχία. Έκανε λόγο για προβληματικές μελέτες με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα όταν αποπερατωθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό συνέβη διότι από την αρχή της θητείας δεν έγινε ορθός καταμερισμός έργων, στόχων και προτεραιοτήτων για μελέτες από την αρχή παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ήταν φιλικά προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Οριακά και καθυστερημένα μπήκε στη διεκδίκηση των έργων ο δήμος σύμφωνα με τον κύριο Γούλα, ενώ άσκησε κριτική για την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Εν γένει, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν αποτέλεσμα της ανάλωσης της δημοτικής αρχής στις εσωτερικές «φαγούρες και δήθεν κόντρες» που δεν της επέτρεψαν την συνεχή και διεξοδική παρακολούθηση των φλεγόντων ζητημάτων.

Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει τραβήξει και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου προς την πλήρη απαξίωση καθώς δεν ασχολείται με το τι λέει κάποιος σε αυτό, αν έχει δίκιο ή άδικο, αλλά στέκεται στο πρόσωπο που το λέει. ενώ και σε επίπεδο διαφάνειας αναφέρθηκε σε πολλές «μαύρες σελίδες» (παραλαβή τουριστικών οδηγών «της ντροπής», υπερτιμολογήσεις σε τοπική εφημερίδα χωρίς ενημέρωση για το τι έγινε τελικά, προκλητικές απευθείας αναθέσεις πχ NOSTOS, μηδενικός έλεγχος στις δαπάνες, μη τιμολογημένες εργασίες κ.α.)

Έκανε λόγο για προσβολές κατά των υπαλλήλων και της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και για ανικανότητας της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα ζητήματα με αυτήν ενώ οι ίδιοι την καθορίζουν. Για τη ΔΕΥΑΝ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε καθοδική πορεία και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «μπαλάκι ευθυνών». Καμία στρατηγική για τα δημόσια κτήματα αλλά και καμία συζήτηση για οικιστικό.

Διαδικασία ντροπής χαρακτήρισε και την υπόθεση με το Καρουζέλ το οποίο οι γονείς πλήρωναν ενώ ο δήμος είχε ήδη δαπανήσει μεγάλο ποσό για αυτό.

Σοβαρή κριτική άσκησε επίσης στη δημοτική αρχή για το θέμα της Γέφυρας καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Γούλα έχει ξεκινήσει πόλεμο σε όποιον παίρνει χορηγία από αυτήν. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι σε εκδηλώσεις όπως της Αλκυόνης συμμετέχει ενώ σε άλλες όπως των ΕΛΤΑ υπάχρει πρόβλημα όπως επίσης και για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που παίρνουν χορηγίες από τη Γέφυρα και η δημοτική αρχή βρίσκεται απέναντί τους

Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής Ναυπακτίας για το 2017:

npress.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button