sliderΓεγονόταΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Ενέκρινε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών την αναδιάρθρωση των Τμημάτων σε Αγρίνιο-Μεσολόγγι

Μεταφέρεται στην Πάτρα το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας και απορροφά το Μουσειολογίας του Πύργου

Με αυξημένη πλειοψηφία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ’ αριθμ 187/27.5.2021 συνεδρίασή της ψήφισε επί των προτάσεων της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, δίνοντας τη σύμφωνη γνώμη της περί αναδιάρθρωσης και μεταφοράς των Τμημάτων (πρώην ΤΕΙ) κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Πρυτάνεως Καθηγητή Χρήστου Μπούρα, στα ακόλουθα:

Εγκρίνει την πρόταση αναδιάρθρωσης της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία, μετά τις προτεινόμενες μεταβολές, θα απαρτίζεται από τα Τμήματα:


Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, με έδρα το Μεσολόγγι
Γεωπονίας, με έδρα το Μεσολόγγι
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Αγρίνιο
Αειφορικής Γεωργίας, με έδρα το Αγρίνιο (υπο σύσταση)

Προτείνει, αναφορικά με το Τμήμα Μουσειολογίας και το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, την απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην Πάτρα.
Εγκρίνει την πρόταση μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

Σχετικά με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου εξέφρασε ισχυρή άποψη για εξετάσεις εξ αποστάσεως, αλλά η τελική απόφαση όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των τμημάτων. Επίσης ενέκρινε τον νέο Οργανισμό του Πανεπιστημίου, μετά την έγκριση του οποίου από το Υπουργείο θα μπορούν να ξεκινήσουν οι κρίσεις του προσωπικού για θέσεις ευθύνης, οι οποίες έχουν να γίνουν για πάνω από μία δεκαετία.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

4 Σχόλια

  1. Η Ηλεία σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις καταλαμβάνει μία από τις πιό χαμηλές θέσεις στον πίνακα κατά κεφαλήν εισοδήματος ανά νομό, Το ίδιο και η Αιτωλοακαρνανία. Τα Ιωάννινα έχουν 19 τμήματα στα 23 συνολικά του Πανεπιστημίου, ποσοστό συγκέντρωσης 82,608% και η Πάτρα 25 στα 31, ποσοστό 80,645%. Όλη η Αχαϊα είναι μόνο η Πάτρα η οποία δεν ενδιαφέρεται γιά καμία άλλη πόλη στην περιοχή παρά μόνο γιά τον εαυτό της.
    Η Ηλεία δεν έχει καθόλου Νοσοκομεία στην πράξη και δύσκολα περιστατικά νοσηλεύονται, αν τα προλάβουν, σε νοσοκομεία της Πάτρας.
    Ακόμα και το Αίγιο που είναι σαν προάστιό της, η Πάτρα, το θεωρεί ότι είναι πολύ μακριά. Το ίδιο και τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι. Η Πάτρα είναι ακραία συντηρητική πόλη και οι κάτοικοί της πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όλοι οι πόροι πρέπει να κατευθύνονται σε κείνους. Είδαμε τί έγινε με την υπόγεια σύνδεση του τρένου και στις τεράστιες αποζημιώσεις που δόθηκαν γιά την Ιόνια οδό, πόσο αντιπαραγωγικοί και απαιτητικοί ήτανε από παλιά στο διάλογο. Θέλουν όλοι πόροι να πάνε εκεί. 200 εκατομμύρια, 500 είναι, δεν πειράζει, λένε, όλα γιά την Πάτρα, να μη βλέπουνε το καινούργιο τρένο που θα φέρει μόνο ανάπτυξη στην περιοχή. Αλλά φταίνε που οι Πατρινοί γέρασαν και τους φταίνε όλα. Αλλά τον ΒΟΑΚ και τον Πατρών-Πύργου που ταξιδεύει όλη η Ελλάδα πρέπει να τον παραπέμψουν στο αόριστο μέλλον. Έ, όχι να μη γίνει ποτέ η σιδηροδρομική σύνδεση Αίγιο-Πάτρα αν είναι να σκοτωθούν εκατοντάδες αθώοι στο δρόμο ΒΟΑΚ και στον Πατρών-Πύργου.
    Επίσης, η Πάτρα πήρε το αεροδρόμιο στην περιοχή, στον Άραξο και έληξε μία χρόνια διαμάχη μεταξύ των Νομών, Δίκαια κατά τη γνώμη μου. Δεν μπορεί το κράτος να κάνει αεροδρόμια στον κάθε νομό.
    Οπότε, τί μένει; Το πιό εύκολο. Εκεί που δε χρειάζονται πολλά κονδύλια, καθώς και οι Δήμοι και οι Μητροπόλεις τσοντάρουν τα οικόπεδα και τα δεκάδες παλιά κτίρια, είναι η Εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα δε χρειάζονται και τόσο πολλές επενδύσεις εκεί. Τα περισσότερα έχουν γίνει επί ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ η Πάτρα προβάλλει τα ψευτοακαδημαϊκά της αιτήματα που δε δικαιούται. Με τη λογική της, δεν μπορεί να πάει κανένα τμήμα σε άλλες πόλεις, επειδή όλες οι Σχολές στις οποίες ανήκουν, εδρεύουν σ’ αυτήν. Τέτοια εγωιστική συμπεριφορά ούτε το Ηράκλειο, ούτε ο Βόλος, ούτε η Λάρισα έχουν που είναι πόλεις στο μέγεθός της.

  2. Να εχει παραπονα η Αιτωλοακαρνανια, το καταλαβαινω ως εναν βαθμο.. Αλλα η Ηλεια? Ειμαστε σοβαροι? Που ειναι ολος ο νομος απο πανω μεχρι κατω μια απεραντη αμμωδης παραλια, με μεγαλες ξενοδοχειακες μοναδες, με εκατονταδες χιλιαδες τουριστων καθε χρονο, με αγροτικη παραγωγη που τα προιοντα εχουν ηδη πουληθει απο το χωραφι.. Καπου ελεος δηλαδη..

  3. Συμφωνα με τους τοποκους αρχοντες του τοπου το θεμα του πανεπιστημιου ειναι ανοιχτο τιποτα δεν εχει τελειωσει οριστικα οπότε μην ανησυχειτε πιειτε τον καφε σας(σε γυάλινο)…………

  4. Εγώ σας τα είπα όλα. Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πατρών παρακολουθεί από κοντά όχι μόνο τις εξελίξεις που αφορούν τα αιτήματά του γιά τα 4 τμήματα που ενέκρινε η υπουργός Κεραμέως, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο της Αυτοδιοίκησης σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Επίσης, ανακουφίστηκε με την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα προχτές, γιατί πάλι βγήκαν τα κομματικά μαχαίρια και ξύστηκαν πληγές με το γνωστό blame game. Επίσης φάνηκε και η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από το δήμαρχο Μεσολογγίου κο Λύρο, όπως είχα επισημάνει έγκαιρα.
    Ωστόσο, τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν ήταν άγνωστο, ούτε αποκάλυψη. Γνωρίζαμε όλοι που παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και δε μας ενδιέφεραν οι διπλές εκλογές ότι έγιναν τζάμπα θυσίες τμημάτων γιά να ιδρυθεί η Νομική, αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, η Κεραμέως δεν αναγνώρισε το λάθος της κατάργησης του ΔΔΠΝΤ. Βγήκε κι ο ταλαίπωρος ο Σπηλιόπουλος να προβλέψει ότι η υπουργός θα επανιδρύσει τον τεχνολογικό τομέα, δηλαδή τα ΤΕΙ κι έτσι πρέπει να περιμένει η Ηλεία ότι θα ξαναγίνουν τα τμήματα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ. Αν ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο, γατί προωθούν τη συγχώνευση μίας από τις λίγες σχολές επιπέδου ΤΕΙ που έχουν μείνει, της ΑΣΠΑΙΤΕ από άλλα μονοθεματικά ΑΕΙ της Αττικής; Γιατί αναγνωρίζουν τα πτυχία των πρώην ΤΕΙ κατεύθυνσης Μηχανικών και Γεωπόνων σαν integrated master, δηλαδή ισότιμα με των Πολυτεχνικών και των Γεωπονικών Σχολών που ήδη υπάρχουν;
    Στην πραγματικότητα, αφού ο πρύτανης κύριος Μπούρας όχι μόνο δε συναντά αντίσταση, αλλά και τον χαϊδεύουν με το να είναι διαιρεμένοι, περνά στη δεύτερη φάση του σχεδίου του, δηλαδή να πάρει τα τμήματα κι από το Αίγιο και από το Αγρίνιο. Και το κυριότερο: αφού είναι άσχετος από Γεωπονία, θέλει να καταργήσει τον τομέα της Ζωικής Παραγωγής από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Μα η Ζωική Παραγωγή είναι στρατηγικός τομέας γιά όλη τη Δυτική Ελλάδα και όπως με τη Λογιστική και Χρηματοοικονομική που τη χάσαμε επί Κυριαζοπούλου και πρέπει να δηλώσουν οι υποψήφιοι την Πρέβεζα ή την Καλαμάτα, κι εδώ αντί γιά Μεσολόγγι, πρέπει να περάσουν σε αντίστοιχη σχολή της Λάρισας ή της Αθήνας. Κατά τα άλλα λέει ότι ενδιαφέρεται γιά τους φοιτητές. Μόνο γιά τους καθηγητές ενδιαφέρεται και τα στενά συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και συμφέροντα.
    Στην ουσία, οι μόνοι που έχουν ακριβή εικόνα της κατάστασης είναι οι δήμαρχοι Πύργου και Αγρινίου. Πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με τον περιφερειάρχη και να του συστήσουν να πάρει αντίμετρα εναντίον του πρύτανη. Αλλιώς, πολύ σύντομα η Ηλεία θα φύγει από τη Δυτική Ελλάδα. Εξάλλου ο Τζαβάρας που σήμερα λοιδωρείται, είχε μιλήσει πρώτος γιά δημοψήφισμα το 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button