Δυτική Ελλάδα

Ένα όμορφο εκκλησάκι σε σπηλιά

Ένα όμορφο εκκλησάκι σε σπηλιά:Παναγία Αγία Ελεούσα στην Τρύφο. Η εφημερίδα “Kατούνα” στην προσπάθεια της για την ανάδειξη των εκκλησιαστικών και ιστορικών μνημείων του τόπου μας σήμερα για πρώτη φορά σας παρουσιάζουμε ένα από αυτά που δεν έχει παρουσιασθεί από άλλο έντυπο.

Το εκκλησάκι (σπήλαιο) βρίσκεται Β.Δ. του χωριού Τρύφου κοντά στα ιαματικά λουτρά  λέγεται  πως στην σπηλιά αυτή ασκήτευε  και ο Άγιος Βάρβαρος.

epi-tryfoseleousa1Παίρνοντας το μονοπάτι από τα ιαματικά λουτρά Αγίου Βάρβαρου Τρύφου και ανεβαίνοντας άκρη – άκρη το ποτάμι, περίπου σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας σε μια σπηλιά ένα πανέμορφο εκκλησάκι την Aγία Eλεούσα. Ένα όμορφο δημιούργημα που δυστυχώς δεν έχουμε όλες τις  πληροφορίες ποιανού ιδέα ήταν, αλλά και ποιος το κατασκεύασε. Τα αρχικά πάνω στην σιδερένια πόρτα του γράφουν «Α Θ Κ Ν»  όπως ενημερωθήκαμε από κατοίκους του χωριού Τρύφου η τελευταία ανακατασκευή έγινε περίπου το 1985 από τους αδελφούς Αθανάσιο και Θύμιο Κ. Νίκου όπου τοποθετήθηκε εξωτερική πόρτα και κάγκελα κατά μήκους του ναού. epi-tryfoseleousa2Μπαίνοντας στο εσωτερικό συναντάμε ένα όμορφο ιερό τέμπλο ασβεστωμένο με όμορφα καντήλια και  εικόνες αγίων αφιερωμένες.
Πάντως ο δημιουργός είχε μεγάλη φαντασία και αξιοποίησε την σπηλιά αυτή φτιάχνοντας ένα πανέμορφο εκκλησάκι με παραδοσιακά σκαλάκια ασβεστωμένα. Αξιοπερίεργο  είναι πως κουβαλήθηκαν μέχρι εκεί μερικά υλικά και έγινε αυτό το εκκλησάκι πάντως η προσπάθεια ήταν μεγάλη.
Η αγία ελεούσα προσφέρεται σαν ένα εκκλησιαστικό μνημείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν την περιοχή μας το Πάσχα η τους καλοκαιρινούς μήνες. Φτάνοντας στα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου μπορούν να περπατήσουν το μονοπάτι που υπάρχει και να προσευχηθούν στο ερημικό αυτό εκκλησάκι.
Κάναμε προσπάθειες να μάθουμε τον αρχικό δημιουργό του αλλά δεν τα καταφέραμε θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και  όταν το μάθουμε θα σας ενημερώσουμε έτσι για να υπάρχει ιστορικά καταγεγραμμένο, ότι γράφουμε είναι με επιφύλαξη και προέρχεται  από προφορικές πληροφορίες.

Εμπρός λοιπόν ταξιδιώτες και οδοιπόροι άλλο ένα πανέμορφο εκκλησάκι που υπάρχει και θα συναντήσετε  μέσα στα βράχια των Ακαρνανικών μέσα σε σπηλιά  δίπλα στο ποτάμι που ξεκινά από την περιοχή της Νύσσας και χύνεται στον Αμβρακικό στην περιοχή Λουτράκι.
http://katounanews.blogspot.gr


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button