Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Εμβολιασμός παιδιών 5 ως 11 ετών: Οι παρενέργειες και τι ισχύει με την δεύτερη δόση και τα υπόλοιπα εμβόλια

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 13.12.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές αναφορικά με το πώς «κινείται» ο κορονοϊός και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 3.841 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τα 1.009 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και τα 559 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων εδώ).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών, υπενθυμίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, με στόχο τόσο την προστασία τους, όσο και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.


Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Παρενέργειες και διάστημα των δύο δόσεων
«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», είπε ακόμη.

Η ίδια τόνισε πως μόλις δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα στην Σκωτία για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα. «Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό, τι συμβαίνει στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές των άλλων εμβολιασμών», είπε λέγοντας πως ο παιδίατρος ξέρει πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

Όσον αφορά στις παρενέργειες, η ίδια είπε πως είναι ανάλογες με των συνηθισμένων εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για το αν και πότε θα έχουμε 3η δόση στους ανήλικους.

Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε ό, τι αφορά τους άνω των 60 που σήμερα κλείνουν 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη –κάτι που σημαίνει πως από σήμερα θεωρούνται «ανεμβολίαστοι»– ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε ειδική μνεία.

Συνολικά, είπε, 163.000 ακόμα δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Από αυτούς, έχουν κλείσει ραντεβού οι 90.000, εκ των οποίων τα 45.000 είναι τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως τα παιδιά που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας, όπου αναγράφονται και όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που έχουν κάνει.

newsit.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button