sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

ΕΛΟΠΥ: Αναπτυξιακό και επενδυτικό εργαλείο η ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας και Εχιναδων

Συνέντευξη τύπου στο Αγρίνιο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο-αυστηρό το περιβαλλοντικό πλαίσιο

Συνέντευξη  Τύπου παραχωρήθηκε στο Αγρίνιο με αντικείμενο την ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας, την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την ιχθυοκαλλιέργεια ως σημαντικού αναπτυξιακού κλάδου της περιοχής και της χώρας γενικότερα.

Η συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση της ΠΟΑΥ έλαβε χώρα το μεσημέρι  και οργανώθηκε από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) , το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την Αναπτυξιακή Υδατοκαλλιεργειών Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων.


Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, λαμβάνοντας αρχικά το λόγο έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα καθώς και στο ζήτημα της χωροθέτησης των ΠΟΑΥ.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι όποιες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγιναν τα περασμένα χρόνια αφορούσαν ως επί το πλείστον την δημόσια διοίκηση που δεν είχε προχωρήσει στη χωροθέτηση, έχοντας ακολούθως επιπτώσεις στους επιχειρηματίες. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας του 2011 είναι το μοναδικό που άντεξε στο ΣτΕ μετά από τόσες προσφυγές. Ο τουρισμός, που αποτελεί βαριά βιομηχανία της χώρας δεν έχει χωροταξικό πλαίσιο».

Ο κ. Τουραλιάς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, που έχει ως βασικό ανταγωνιστή στο εξαγωγικό πεδίο την Τουρκία, που λειτουργεί κάτω από πλήρως χωροθετημένο πλαίσιο, έχει καθηλωθεί σε μία παραγωγή 150 χιλ. τόνων λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στην εφαρμογή της χωροθέτησης.

«Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό εργαλείο που αφορά ένα εθνικό προϊόν, το δεύτερο αγροτικό προϊόν της χώρας σε εξαγωγή», τόνισε.

elopy (1)

Από μεριάς του ο Κώστας Μπόκας , μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΠΥ και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Υδατοκαλλιεργειών Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας στάθηκε στο γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας καθαρά παραγωγικός νομός. Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους με μισθολογικό κόστος που ανέρχεται από 8-10 εκ. ευρώ, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην τοπική οικονομία. «Θέλουμε τουρισμό, απαιτείται όμως και παραγωγή. Με την ΠΟΑΥ χωροθετείται και αστυνομεύεται ο χώρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όλα θα είναι καταγεγραμμένα και χαρτογραφημένα», τόνισε.

Ο κ. Μπόκας στάθηκε στην απουσία υποδομών στην περιοχή.
Δεν παρέλειψε να θίξει και το γεγονός ότι προχωρούν με fast track οι διαδικασίες για το Άμφισσα-Μπράλλος, τη στιγμή που το Πλατυγιάλι εξακολουθεί να στέκει χωρίς οδική σύνδεση. «Με ένα βουλευτή η Φωκίδα διεκδικεί και πετυχαίνει. Η Αιτωλοακαρνανία με επτά τι κάνει;» αναρωτήθηκε.

«Ενημερώσαμε εκτενώς για την ΠΟΑΥ δεν είδαμε όμως θέληση από τους τοπικούς φορείς και τον Δήμαρχο της περιοχής. Δεν δίστασαν για τις «διαμαρτυρίες» τους να βάλουν μπροστά ακόμη και παιδιά», τόνισε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε. (σ.σ. πρόκειται για εταιρεία παροχής συμβουλών με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα και τη Βιομηχανία Τροφίμων, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τον Τουρισμό) Φίλιππος Πετρίδης τέλος παρουσίασε εκτενώς το χάρτη της ΠΟΑΥ, στεκόμενος ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η χωροθέτηση εκτός των άλλων εξασφαλίζει και την ασφάλεια των επενδυτών.

Κατέρριψε το επιχείρημα ότι δεσμεύεται όλη η παραλιάκη ζώνη για ανάπτυξη νέων μονάδων. Παρουσίασε εκτενή στοιχεία για τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες που εξέτασαν τον φάκελο της ΠΟΑΥ, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν προσκομίστηκε από τους αντίθετους σε αυτή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Το προεδρικό διάταγμα είναι απαγορευτικό για την ίδρυση νέων μονάδων ενώ ουσιαστικά εξασφαλίζει μέσα στο πλαίσιο που θα θεσμοθετήσει την αύξηση της παραγωγής από 19.836 τόνους σε 52.534 τόνους, χωρίς να επηρεάζει την ελεύθερη αλιεία.

«Η ΠΟΑΥ θέτει ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πλαίσιο ενώ τουριστικές επενδύσεις μπορούν να γίνουν σε απόσταση 1.000 μέτρων», υπογράμμισε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο που διέπει τις Εχινάδες νήσους.

elopy (2)

Ακολούθως, στις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν από εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ έγινε σαφής η ενόχληση των εκπροσώπων της ΕΛΟΠΥ από τη στάση των τοπικών φορέων της περιοχής.

Υποστηρίχθηκε ότι ουδέποτε υπήρξε από μεριάς τους κινητοποίηση για πραγματική ενημέρωση των πολιτών καθώς και στείρος αρνητισμός στον δημόσιο διάλογο. «Αν μας παρακάλαγαν να βάλουμε κλουβιά στο λιμάνι του Αστακού δε θα το κάναμε γιατί είναι εντελώς βρώμικο. Όταν απουσιάζουν βασικές υποδομές σε μία περιοχή όπως ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι δυνατόν να έχεις τέτοια στάση», υπογράμμισε ο κ. Τουραλιάς.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν έχει αντιληφθεί τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη στάση αυτή ανέφερε ότι δεν μπορεί και ο ίδιος να εντοπίσει τα βαθύτερα κίνητρα. Έδωσε τέλος ιδιαίτερη έμφαση στα πολλαπλά οφέλη της χωροθέτησης ως προς την αύξηση της παραγωγής του προϊόντος ενώ από μεριάς του ο κ. Μπόκας στάθηκε στα πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και την απασχόληση, κυρίως νέων ανθρώπων.

elopy (3)

elopy (4)

elopy (5)

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button