ΕλλάδαΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Ελλείψεις φαρμάκων: «Λουκέτο» σε δύο φαρμακαποθήκες που δε συνεργάστηκαν για να δηλώσουν τα αποθέματά τους

Σκληρή στάση διατηρεί το υπουργείο Υγείας απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους της αλυσίδας του φαρμάκου εάν δε συνεργάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των πολλαπλών ελλείψεων φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό σε δύο φαρμακαποθήκες το “λουκέτο” είναι ορατό καθώς δεν προχώρησαν σε όσα έπρεπε για να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα κατόπιν εντολής του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας.


Σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα σήμερα το πρωί (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επικοινώνησε με τον ΕΟΦ και ενημερώθηκε για φαρμακαποθήκες που δε συνεργάστηκαν “και αυτό σημαίνει λουκέτο”. Οπως είπε συγκεκριμένα: “Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: Αναστολή της λειτουργίας της”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φαρμακαποθήκες για τις οποίες αναμένονται σκληρές ποινές είναι δύο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα που είναι σε έλλειψη. Ο ΕΟΦ με τη σειρά του έδωσε διορία τριών ημερών προκειμένου να δώσουν οι αποθήκες τις καταστάσεις με τα αποθέματα ώστε αυτά να διοχευτευθούν στην αγορά που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε καθημερινά σκευάσματα. Ειδικά τώρα με τις ιώσεις στο “πικ” τους από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ακόμη και παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια καθώς και κοινά αντιβιοτικά.

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών και κατά συνέπεια στη μειωμένη παραγωγή. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εκτός από τις φαρμακαποθήκες για τις οποίες έδωσε εντολή να δηλώσουν τα αποθέματά τους, ελέγχονται πέντε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες εάν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που χρειάζεται για βάθος τριμήνου. Παράλληλα, σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών βρίσκονται πολλά σκευάσματα. Η απόφαση του ΕΟΦ της 29ης Νοεμβρίου περιλαμβάνει λίστα με 141 φάρμακα τα οποία απαγορεύεται να βγουν από την Ελλάδα ώστε να μην έχει η χώρα μας ελλείψεις. Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι και αυτό της χορήγησης ελλειπτικών φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.

Μαρία Νίκη Γεωργαντά- eleftherostypos.gr

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button