Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ελευθέριανη Ναυπακτίας: Παρασημοφορήθηκε αγωνιστής του έπους του 1940 ηλικίας 104 ετών

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής - 79 χρόνια μετά

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη,πραγματοποιήθηκε και στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Ελευθέριανης της Ορεινής Ναυπακτίας, ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής.

Το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του π. Ειρηναίου Κουτσογιάννη και του εφημερίου του χωριού πατρός Γεωργίου Σαβελών

Με το τέλος της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Γεωργίου Γκίζα ο οποίος πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο ο οποίος έχει καταγωγή από την Ελευθεριανη και βρίσκεται σε ηλικία 104 χρόνων.

Στην τελετή παρέστη ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας που έλκει την καταγωγή του από το χωριό, η πρόεδρος του εν Αθήναις συλλόγου Ελευθεριώτων “Η Αγία Παρασκευή”,ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Σιαμάς, ενώ στην τελετή παρασημοφόρησης βρέθηκαν ως εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας αξιωματικοί του στρατού. Επίσης παρέστη άγημα αποτελούμενο από μέλη του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς και της Ομάδας Αναβίωσης ΕΣ 1940-41.

Πρόκειται για δύο συλλόγους οι οποίοι έχουν συμπράξει προκειμένου να απεικονίσουν τον Έλληνα μαχητή, είτε του απλού Πεζικού είτε των Ευζώνων, κατά το Έπος του 1940 και 1941. Να σημειωθεί ότι το στρατιωτικό άγημα έφερε εξοπλισμό και εξάρτηση της περιόδου του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Όλα τα αντικείμενα που φέρονται από τους συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πιστά αντίγραφα αυτών που έφεραν οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο εκείνο ή αυθεντικά συλλεκτικά τεμάχια όπως κάποια κράνη.

Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα όπλα τύπου Mannlicher Schonauer Υπ.1903/14 που φέρονται ΔΕΝ είναι πραγματικά, αλλά μη λειτουργικά αντίγραφα (replicas) όμοια σε όλες τις διαστάσεις και βάρη με τα όπλα που έφερε ο Έλληνας στρατιώτης εκείνη την εποχή.

– Η λήψη του βίντεο είναι ερασιτεχνική και η αποστολή του οπτικοακουστικού υλικού ανήκει στον Θ. Νικόπουλο.

nafpaktianews.gr

Ένα Σχόλιο

 1. Αγαπητοί,
  το άγημα που παρέστη και απέδωσε τιμές δεν είναι του υπουργείου όπως σημειώνεται στο άρθρο. Το άγημα αποτέλεσαν μέλη του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς και της Ομάδας Αναβίωσης ΕΣ 1940-41, δύο σύλλογοι οι οποίοι έχουν συμπράξει προκειμένου να απεικονίσουν τον Έλληνα μαχητή, είτε του απλού Πεζικού είτε των Ευζώνων, κατά το Έπος του 1940 και 1941.
  Τα μέλη των παραπάνω Συλλόγων είμαστε ιδιώτες, πολίτες και όχι μόνιμοι στρατιωτικοί.
  Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του εξοπλισμού αλλά και των συνθηκών που είχαν να αντιμετωπίσουν (στο μέτρο του δυνατού) οι πρόγονοί μας οι οποίοι πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας για την Ελευθερία της Πατρίδας.
  Όλα τα αντικείμενα που φέρονται από τους συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πιστά αντίγραφα αυτών που έφεραν οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο εκείνο ή αυθεντικά συλλεκτικά τεμάχια όπως κάποια κράνη.
  Επίσης είναι σημαντικό να πούμε ότι τα όπλα τύπου Mannlicher Schonauer Υπ.1903/14 που φέρονται ΔΕΝ είναι πραγματικά αλλά μη λειτουργικά αντίγραφα (replicas) όμοια σε όλες τις διαστάσεις και βάρη με τα όπλα που έφερε ο Έλληνας στρατιώτης εκείνη την εποχή.
  Με εκτίμηση,
  Εσαεί Εύζων Γαβριλάκης Νικόλαος
  Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΦ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button