ΑτζένταΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

Έκθεση φωτογραφίας του Κ. Πατρώνη – “Αγρίνιο: Η δεκαετία του ‘80”

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 8:00 στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου

Γιατί διάλεξα την δεκαετία του ‘80 ;
Πρώτα, γιατί η αρχή της συμπίπτει με τον ερχομό μου στο Αγρίνιο, ύστερα από τις σπουδές και τον στρατό.Ξανάβλεπα την γενέθλια πόλη με άλλο «μάτι». Ήθελα να αποτυπώσω το καθετί. Φωτογράφιζα με μανία τα πάντα. Κτήρια , ανθρώπους , σκηνές στην αγορά.

Δεύτερον, γιατί διαισθανόμουν ότι η δεκαετία αυτή θα είναι καθοριστική, μια τομή στην ιστορία της πόλης. Έφευγαν σιγά σιγά τα παλιά κτήρια και οι παλιές συνήθειες. Η ραγδαία ανοικοδόμηση άλλαζε το πρόσωπο του Αγρινίου.
Ένας τρίτος λόγος είναι γιατί η δεκαετία αυτή συνέπεσε με τις προσπάθειές μου,μαζί με άλλους συμπολίτες, για την διάσωση ορισμένων αξιόλογων και χαρακτηριστικών κτηρίων της πόλης.

Αυτή η προσπάθεια άλλες φορές πέτυχε, όπως η περίπτωση του κινηματοθεάτρου «ΕΛΛΗΝΙΣ», του σιδηροδρομικού σταθμού με την διπλανή πλατεία, οι αποθήκες Καμποσιώρα (τώρα κτήριο του ΤΕΕ) και μια δεκάδα ακόμα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια τα οποία κρίθηκαν διατηρητέα.
Άλλες φορές χάθηκε η μάχη, όπως η περίπτωση του αξιόλογου αρχοντικού Φαφούτη-Ξηντάρα στην οδό Μπαϊμπά με τις υπέροχες οροφογραφίες και η περίπτωση των καπναποθηκών Παναγοπούλου. Δεν χάθηκε όμως ο πόλεμος.
Η δουλειά αυτή ,είναι φανερό ότι δεν έχει τόσο «καλλιτεχνικό» χαρακτήρα. Είναι κυρίως μια καταγραφή , μια αποτύπωση της περιόδου εκείνης.
Είναι όμως και μια έκφραση της βιωματικής σχέσης μου με την ψυχή αυτής της πόλης και των κτηρίων της.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close