Εθνικές Εκλογές 2023Ροή Ειδήσεων

Εκλογές: Τα μαθηματικά σενάρια για την αυτοδυναμία και οι κίνδυνοι για τη ΝΔ

Το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής καθορίζει τον πήχη αυτοδυναμίας.

Ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου προβλέπει κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και διευκολύνει υπό προϋποθέσεις τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.


Πως λειτουργεί το κλιμακούμενο μπόνους

Το πρώτο κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες. Δηλαδή, μοιράζονται οι 280 έδρες αναλογικά και ο πρώτος παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε επιπλέον 1% πάνω από το 25% παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, και φθάνει τις 50 έδρες ως μπόνους. Αν πάρει 39% θα είναι δύο έδρες λιγότερες, θα είναι 48 έδρες το μπόνους. Αν φθάσει 38%, θα είναι 46 έδρες το μπόνους.

Τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής

Το κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία είναι το άθροισμα των ποσοστών των κόμματων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.

Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο μικρότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία. Δηλαδή, αν το ποσοστό εκτός Βουλής είναι 0% τότε το πρώτο κόμμα για να πάρει αυτοδυναμία 151 εδρών χρειάζεται 40,4%. Αν είναι 10% τότε χρειάζεται ποσοστό 37,5% για 151 έδρες. Προφανώς, η αυτοδυναμία είναι ισχνή. (Αντιστοιχίστε τα χρώματα των ποσοστών εκτός Βουλής- από 0 έως 10- με τα χρώματα στην πίτα).

kommata ektos1

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής έφθασαν συνολικά το 16.03% καθώς τρία κόμματα ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΜεΡΑ25 οριακά δεν μπήκαν στη Βουλή αυξάνοντας κατά 8,44% το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής.

Αν θεωρήσουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή θα παραμείνουν σχεδόν τα ίδια – έστω να μειωθούν κατά 1,5%- και αυτά τα τρία κόμματα θα μπουν στη Βουλή καθώς συνολικά υπολείπονται 1,3%, τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων εκτός Βουλής φθάνουν το 7,59%.

kommata2

Για να πάρει το πρώτο κόμμα ισχνή αυτοδυναμία με ποσοστό εκτός Βουλής 7,5% χρειάζεται περί το 38%. Αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής φθάσει 10% χρειάζεται 37,5% ενώ με 6% απαιτείται 38,6%.(Αντιστοιχίστε τα χρώματα των ποσοστών εκτός Βουλής- από 0 έως 10- με τα χρώματα στην πίτα).

kommata3

Οι πολιτικοί κίνδυνοι για την αυτοδυναμία της ΝΔ

Με το σλόγκαν «η κάλπη είναι άδεια» προσέρχεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ. Το εντυπωσιακό ποσοστό που έλαβε και η τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αν και φαίνεται αντιφατικό.

Αν η ΝΔ χάσει 3,79% από το 40,79% που έλαβε και πάρει δηλαδή 37% τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εφόσον τα υπόλοιπα εκτός Βουλής είναι κάτω του 10-11%.

Κίνδυνος πρώτος
Να θεωρήσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ ότι θα έχει άνετα αυτοδυναμία και να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία.

Κίνδυνος δεύτερος
Να μετακινηθούν ψηφοφόροι της που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ πάλι προς το παλαιό κόμμα τους για να το στηρίξουν στην προσπάθεια να επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κίνδυνος τρίτος
Να μετακινηθούν ψηφοφόροι της που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι προς το κόμμα τους θεωρώντας «άδικο» το μικρό ποσοστό που έλαβε.

Κίνδυνος τέταρτος
Η ανασύνταξη δυνάμεων και ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν τους ψηφοφόρους που την τελευταία στιγμή – πίσω από το παραβάν- επέλεξαν ΝΔ.

Κίνδυνος πέμπτος
Τα αυτογκόλ της ΝΔ στην προεκλογική μάχη καθώς από τη μια η ευφορία της νίκης και από την άλλη οι 26 μέρες προεκλογικού αγώνα μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση και άστοχες δηλώσεις που θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη.

Αν και η ΝΔ μπορεί να αποκτήσει επιπλέον δυνάμεις στην μάχη λόγω και του αέρα του νικητή, εντούτοις είναι σαφές ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη μιας ισχυρής αυτοδυναμίας.

Ανδρέας Παναγόπουλος

in.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button