Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Σπάνιο αρχειακό υλικό στην διήμερη εκδήλωση για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ (φωτο)

Με επιτυχία και τη συμμετοχή νέων και μεγάλων πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδήλωση για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ, από το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, υπήρχε έκθεση αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ, που επιμελήθηκε το Παράρτημα, με τη συμβολή φίλων και συγγενών ΕΠΟΝιτών. Στη έκθεση που λειτούργησε και την Κυριακή 23 Φλεβάρη, ξεναγήθηκαν μαθητές της πόλης.

Η έκθεση περιείχε έντυπα-εφημερίδες όργανα του ΕΑΜ Δυτικής Ελλάδας και της ΕΠΟΝ. Καθώς και μικρό αφιέρωμα στον ΕΠΟΝίτη Σωτήρη Πετρούλα, “Μπέμπη”, προσωνύμιο που του είχαν δώσει η οικογένεια του και οι συναγωνιστές του. Ένας νεολαίος, μαθητής, μέλος της ΕΠΟΝ, που από τις αρχές τις δεύτερης δεκαετίας της ζωής του μπήκε στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς ναζί και Ιταλούς φασίστες κατακτητές. Πιάστηκε μετά την απελευθέρωση και εκτελέστηκε το Φλεβάρη του 1948, ήταν δεν ήταν 18 χρονών, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ.


Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής μαζί με αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Αγρινίου, επισκέφτηκε τα μνημεία της Μάχης της Γουρίτσας και των 59 εκτελεσμένων αγωνιστών στα Καλύβια. Διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη των μνημείων, από την Τοπική Διοίκηση, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση

Πριν από την εκδήλωση την Κυριακή, στις 4 το απόγευμα το Παράρτημα, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ομάδα μαθητών πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στην πόλη, την οποία οι μαθητές βιντεοσκόπησαν. Συγκεκριμένα η διαδρομή ξεκίνησε από την Πλατεία Δημοκρατίας και το μνημείο των 3 απαγχονισθέντων της Μεγάλης Παρασκευής του 1944, στις παλιές καπναποθήκες Παναγόπουλου, στο άντρο των Ταγμάτων Ασφαλείας στην οδό Μακρή, το σφαγείο των ΕΣ-ΕΣ το οποίο ήταν πίσω από τις φυλακές Αγρινίου. Φυλακές από τις οποίος πήραν του 3 απαγχονισθέντες της κεντρική πλατείας όπως και τους υπόλοιπους 117, μετά από υπόδειξη των Ταγμάτων Ασφαλείας, για να τους εκτελέσουν στην Αγία Τριάδα. Εκεί στο χώρο του υφιστάμενου μνημείου των 120 ολοκληρώθηκε ο ιστορικός περίπατος μνήμης.

Την Κυριακή το απόγευμα την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Αλεξάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Έγινε απαγγελία του ποιήματος «Κεφαλλονιά 1949», του Πάνου Χατζόπουλου, που γράφτηκε ως αφιέρωση στη θυσία του Σωτήρη “Μπέμπη” Πετρούλα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και έκανε σύντομο χαιρετισμό, ο 93χρονος Γιώργος Μπαρτσώκας, μέλος της ΕΠΟΝ, ένας από τους τελευταίους εκείνης της γενιάς.
Αξιοσημείωτη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση αρχειακού υλικού και συγκεκριμένα τα επιστολικά δελτάρια του λογοτέχνη Δημήτρη Φωτιάδη με τα οποία επικοινωνούσε με τη γυναίκα του Κατίνα, κατά την περίοδο της εξορίας του σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη-Στράτη.

Τα επιστολικά δελτάρια παραχωρήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και με τη σύμφωνη γνώμη του Παναγιωτίδη Νικόλαου, συνταξιούχου Ιατρού Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, που τα είχε στην κατοχή του. Τα δελτάρια διέσωσε, με στόχο μέσα και από την παρουσίασή τους από το Παράρτημα, να γίνουν κτήμα του λάου.

Στην εκδήλωση επίσης, διαβάστηκε επιστολή του Παναγιωτίδη Νικόλαου, προερχόμενου από το Άγιο Κωνσταντίνου Αγρινίου, όπου ευχαριστεί για τη συνεργασία το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αλλά και για την παρουσίασή τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button