Δυτική Ελλάδα

Εισφορές «έναντι» αλλά με προσαυξήσεις για τους αγρότες από το 2017

epi-pliromes-agrotesΤη δυνατότητα να καταβάλλουν μέρος των ασφαλιστικών τους εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα έχουν από 1/1/2017 οι αγρότες, με το ποσό ωστόσο που απομένει να επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους και προσαυξήσεις.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται σε σχετική διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)» που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή.

Η ρύθμιση δίνει μεν μια ευελιξία στους παραγωγούς , ενόψει και των αλλαγών στις εισφορές από την επόμενη χρονιά (πληρωμή ανά μήνα), κρύβει ωστόσο και «παγίδες» δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν χρεωμένοι με υπέρμετρα ποσά… πριν καν το καταλάβουν.

Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς οι αγρότες υποχρεούνται να καταβάλλουν ανά εξάμηνο το σύνολο των εισφορών που τους αναλογούν, χωρίς δυνατότητα «έναντι» πληρωμής.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ακόμα ότι σε περίπτωση που κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Αναλυτικότερα, το επίμαχο άρθρο (αρ. 59) αναφέρει τα εξής:

Μερική καταβολή ποσού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

Από 1.1.2017 το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν. 4387/2016, κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους.

Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.

ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button