PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Είναι τόσο πρωτοφανής η Ανάσταση στα χωριά κάποιες ώρες νωρίτερα;

Καινούριο… κοσκινάκι που βρήκαμε για φαγωμάρα και γκρίνια είναι η διένεξη γιατί θα κάνουμε νωρίτερα Ανάσταση στις 9, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα.

Ανακοίνωση από την Μητρόπολη μπλέκει μια ειδική περίπτωση, που είναι η πανδημία, με το… εβραϊκό Πάσχα, λες και είμαστε κανα- δυο αιώνες πριν, επί Τουρκοκρατίας.

Συγγνώμη, εδώ γύρω στο Αγρίνιο, χρόνια ολόκληρα δεν ξέρουμε ότι δεκάδες χωριά μας κάνουν νωρίτερα Ανάσταση(ή και αργότερα καμιά φορά) διότι απλά δεν μπορεί ο εκάστοτε πάτερ να τα προλάβει όλα ταυτόχρονα; Ότι έχει 4-5 εκκλησίες όπου πρέπει να πει το “Χριστός Ανέστη”;

Η Ανάσταση στις 10 το βράδυ είναι τόσο… ύποπτη, διαβολική και ασυνήθιστη στα χωριά; Προς τι το μίσος και η αλλοφροσύνη;

η συντακτική πασχαλιάτικη μονάδα

*Οι απόψεις – άρθρα συνεργατών του agriniopress, δεν είναι κατ’ανάγκη και απόψεις του site ή των συντακτών του.

6 Σχόλια

  1. Συγνώμη κιόλας πασχαλινή ομάδα αλλά είσαι τραγικούλα… Καλό θα ήταν πριν καταπιαστεις με ένα θέμα να το γνωρίζεις ή να το διαβάσεις και να το μάθεις. Είναι πρόβλημα που προκύπτει απο τους ιερούς κανόνες να γίνει ο Καθαγιασμός στη Θεία Λειτουργία πριν τις 00:00′ το Μέγα Σάββατο. Η Ιερά Σύνοδος για τους δικούς της λόγους πήρε μια απόφαση, η οποία πάσχει απο κανονικής απόψεως. Η συνείδηση της Εκκλησίας την απορρίπτει και αυτό έχει σημασία. Αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί το Πάσχα του 1941 αλλά για λόγους οικονομίας επειδή βρισκόμασταν κάτω από γερμανική κατοχή. Δεν είναι ίδιες περιπτώσεις ή μήπως είναι; (πιπέρι στη γλώσσα μου).
    Αν εσύ πασχαλινή μου ομαδουλα – λαμπαδουλα δεν το καταλαβαίνεις ή δεν θες να το καταλάβεις είναι δικό σου θέμα.
    Καλή Ανάσταση !!!!

  2. Δύο Αναστασεις και Ανάσταση πριν τις 12 δεν είναι προτοφανεις. Δύο θείες λειτουργίες την ίδια μέρα όμως, η μία το μεγάλο Σάββατο το πρωί και η άλλη το μεγάλο Σάββατο τ απόγευμα είναι κανονικό παράπτωμα και ο ιερέας υποπιπτει σε τιμωρία. Όπως επίσης εσάς μπορεί να σας φαίνεται παράξενο που μπερδεύεται το Οβραιικο με το δικό μας Πάσχα, για τους πατέρες της Α Οικουμενικής Συνόδου δεν ήταν καθόλου, αφού μόλις βγήκαν απ τους διωγμους και το κυνηγητό…. Στην πρώτη Οικουμενική έφτιαξαν κανόνα με τέτοιο τρόπο που να εμποδίζεται να συμπέσει το Ιουδαικο με το χριστιανικό Πάσχα. Άμα ρε Τσακανικα εσύ το ξέρεις καλύτερα απ τον Αγ. Σπυρίδωνα κι απ τον Άη Νικόλα αντε με το καλό να διώξουμε τον Κοσμά και να σε βάλουμε δεσπότη…. Να φοράς και μάσκα να ησυχάσει και το agriniopress που δε φοράει ο Δεσπότης μάσκα.

  3. Στην περιοχή του Αγρινίου τα μόνα χωριά που δεν έχουν παπά είναι τα Σιτόμενα η Κερασια και η Ρίγανη. Τέλος πάντων….. Το πρόβλημα δεν είναι η τελετή της Αναστάσεως, το λεγόμενο Χριστός Ανέστη στην εξέδρα. Το πρόβλημα είναι η Θεία λειτουργία που επακολουθει. Με βάση συγκεκριμένο κανόνα ο κάθε ιερέας μπορεί να τελεσει μια θεία Λειτουργία την ημέρα. Δεδομένου ότι το Μ. Σάββατο το πρωί ο ιερέας θα έχει λειτουργήσει δε μπορεί να ξαναλειτουργησει πριν τις 12 το βράδυ που αλλάζει η μέρα. Αυτό είναι το ένα και βασικοτερο. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Ποτέ, ακόμα και ο πιο αφασία παπάς δε διανοηθηκε να κάνει 2 λειτουργίες σε μια ημέρα.

  4. ενώ όλα αυτά που ζούμε είναι φυσιολογικά…….το ότι στις 12 θα είναι η ανάσταση τι πειράζει?γιατί να γίνει 9?δηλαδή η ώρα τι πειραξε? στο να μην υπάρξει μετάδοση?το έβαλαν 9 για να προλάβουν να πάνε και σε κανένα πάρτυ…???δηλαδη 9 δεν κολλάς αλλά στις 12 την πατησες…….γιατί για τα πάρτυ δεν υπάρχει διαμαρτυρία και τρόποι αντιμετώπισης?αντίθετα αυτό που κάνουν είναι λάθος όσο πιο αργά τόσο λιγότερη προσέλευση θα υπάρχει αλλά και πιο καλύτερη αποχώρηση…..9 η ώρα προκαλεί να βγουν όλες οι ηλικίες έξω για βόλτα …είναι λάθος το 9…..προβατακια γίναμε τώρα θα μπείτε τώρα θα βγείτε……….και μη χειρότερα.

  5. Στα χωριά της ορεινης Ναυπακτίας εδώ και 40 χρόνια ο ιερέας της Λιμνιστα πήγαινε σε 5-6 χωριά τριγύρω, αυτό δε το γνωρίζει ο εκκλησιαστικος ποιμήν; οι Φαρισαίοι θυμίζουν κάτι;

  6. Στις 3 τα ξημερώματα σε χωριό του Ξηρομέρου,για πολλά χρόνια.μια χρόνια βγάλαμε ανάσταση στις 12,κ οι πιο πολλοί δεν πήγαμε,άλλοι γιατί μας πήρε ο ύπνος,κ άλλοι γιατί τους φάνηκε παραξενο.σε αλλα από το απόγευμα,1 ιερέας για 4-5 χωριά,τώρα θυμήθηκαν να φωνάξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button