Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκαν ισολογισμός-απολογισμός-«όχι» από την αντιπολίτευση (φωτο)

po-dimotiko-19-10-161

«Πακέτο» συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν –λόγω συνάφειας- κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός και απολογισμός του δήμου Αγρινίου για το έτος 2015, την πρώτη ουσιαστικά χρονιά «καθαρής»  διοίκησης του Δήμου από την παράταξη του κ. Παπαναστασίου, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν ενώ να σημειωθεί πως –όπως αναμένονταν- οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ρόκος και Καζαντζής υπερψήφισαν. Σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία επικέντρωσε στην οικονομική «υγεία»  του Δήμου και την πολιτική που ασκεί, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που έκανε λόγο για απλή συνέχιση της διαχείρισης που προϋπήρχε και έλλειψη «πολιτικού στίγματος».

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τον ορκωτό λογιστή κ. Κατσινέλη, που έκανε και σχετικές παρατηρήσεις , όπως και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκούντα (για τα μεγέθη του ισολογισμού-απολογισμού, διαβάστε ΕΔΩ).

Στις εισηγήσεις αυτές τονίστηκε πως ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους πλέον υγιείς οικονομικά και πως μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε έκτακτες δυσμενείς καταστάσεις. Κατέστη καλοπληρωτής στις υποχρεώσεις του , ρύθμισε τα χρέη του, αύξησε τα διαθέσιμα κατά 2,2 εκατ. ευρώ και μείωσε τις δαπάνες, την στιγμή που τα τελευταία χρόνια η επιχορήγηση από το κράτος έχει μειωθεί κατά 43% περίπου. Την ίδια στιγμή όμως παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του κ. Γκούντα πριν από δυο χρόνια περίπου, παρατηρείται συνέχιση της σοβαρής υστέρησης στην είσπραξη από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον Δήμο ενώ πρόβλημα υπάρχει και από τις εισπράξεις μέσω των δημοτικών τελών από την ΔΕΗ (περίπου 2,5 εκατ.) , εξαιτίας της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να αποπληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς.

Να σημειωθεί πως ο κ. Γκούντας παρουσίασε οικονομικά στοιχεία και για το τρέχον έτος για να τονίσει πως όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την «συνετή Διοίκηση και την ευθύνη που διακρίνει την δημοτική αρχή».

Ακολούθησε το στάδιο των ερωτήσεων με τον Δήμαρχο να απαντά ενοχλημένος σχετικά με το θέμα που έθεσε ο κ. Μοσχολιός για τις αμοιβές των ειδικών Συμβούλων του. Ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για «τιτάνια προσπάθεια» που καταβάλει ο Δήμος στην περιστολή δαπανών, γεγονός που αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού , ενώ σημείωσε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και την απόφαση της ΚΕΔΕ, που όπως είπε ζητά να αμείβονται όλοι οι αντιδήμαρχοι και να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συνεργατών.

Τα ζήτημα της αδυναμίας εισπραξιμότητας επισήμανε ο κ. Μερμίγκης , όπως και την συμμετοχή του Δήμου σε Αναπτυξιακές που δεν υφίστανται ή την ανάθεση σε συγκεκριμένη λογιστική εταιρεία .
Η δυσκολία είσπραξης των απαιτήσεων πάντως ήταν γενικό συμπέρασμα από όλες τις πλευρές.

Ακολούθησε η διαδικασία των εισηγήσεων των αντιπολιτευομένων παρατάξεων με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό  να κάνει αναφορές και στην αποχώρηση δυο Συμβούλων από την παράταξη της πλειοψηφίας για να επισημάνει την αρνητική εικόνα, που όπως είπε εκπέμπει σήμερα ο Δήμος.

po-dimotiko-19-10-162

Τόνισε ακόμη πως «το παραμύθι με τον δράκο τελείωσε» για την παράταξη του κ. Παπαναστασίου  κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη δημοτική αρχή» που απλά διαχειρίζεται έναν υγιή δήμο όπως τον παρέλαβε από τον ίδιο και την παράταξη του το 2014. Είπε επίσης πως η περιφέρεια του Δήμου είναι ξεχασμένη, και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ακόμη για δημοπράτηση νέων έργων η νέων δράσεων. «Περιμένω τον απολογισμό της διετίας σας για να τα πούμε αυτά»  είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως ο κ. Μοσχολιός επανήλθε και στο θέμα των κοινωνικών δομών με τον Δήμαρχο να απαντά πως έχει κάνει τις ενέργειες και επαφές που απαιτούνται σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ, ώστε να μην υπάρχει κενό με την απασχόληση των εργαζομένων την στιγμή που αλλάζει το καθεστώς της πρόσληψης τους, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ. Είπε ακόμη ότι τον κ. Μοσχολιό «τον ενοχλούν οι βελτιωμένοι αριθμοί».

Εκ μέρους της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» τοποθετήθηκε ο κ. Καμενος , που ζήτησε αρχικά τα πλεονάσματα του Δήμου να αξιοποιούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης δημοτών που έχουν ανάγκη και συμπλήρωσε πως «άλλο είναι η μείωση της σπατάλης και άλλο η  μείωση των δαπανών» για να συμφωνήσει εν μέρει με τον κ. Μοσχολιο ότι ο Δήμος υστερεί σε παρεμβάσεις ειδικά στα χωριά. Σημείωσε ακόμη πως παρουσιάζεται μια καλή οικονομική κατάσταση χωρίς όμως να εκτελείται παράλληλα ένα σημαντικό έργο.

Αντιπαράθεση με τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φωτάκη και τον κ. Παπανικολάου της ΛΑΣ εκδηλώθηκε στη συνέχεια όταν ο πρόεδρος παρατήρησε πως ο κ. Παπανικολάου ήταν εκτός θέματος. «Εγώ λέω πως πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκονται «άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, για να σημειώσει πως οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του Αγρινίου συναινούν σε πολιτικές που προβλέπουν μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις και αυξήσεις στα τέλη.  Είπε ακόμη πως δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή Δήμο και να πανηγυρίζουμε όταν υπάρχουν χωριά χωρίς δρόμους και χωρίς νερό.

po-dimotiko-19-10-163

Τέλος ο κ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) επέκρινε τον Δήμο ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει την συμμετοχή του σε εταιρείες ή εάν χρωστά ακόμη σε εργαζομένους και ότι ακολουθεί  όπως και οι προηγούμενοι «νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Κατηγόρησε ακόμη τον Δήμο Αγρινίου για ανεπάρκεια σε θέματα καθημερινότητας και πως ο δημότης πρέπει με την σειρά του να «εισπράξει» από την ανταποδοτικότητα.

Να σημειωθεί πως εκείνη την ώρα κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του Δημάρχου μια λίστα με έργα που εκτελούνται την περίοδο αυτή καθώς και το κόστος τους, ως απάντηση για το ότι δεν γίνεται τίποτε,  γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μοσχολιού που τον προκάλεσε να απαντήσει ποια έργα από αυτά είναι επί θητείας Παπαναστασίου. Ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας πως σημασία  έχει μεν ποιος δημοπρατεί τα έργα αλλά και ποιος τα υλοποιεί και τα ολοκληρώνει στην ώρα τους και με την σειρά του προκάλεσε τον κ. Μοσχολιό σε συζήτηση για τα «έργα των 162 εκατομ. ευρώ που ακόμη διαφημίζει ότι προωθήθηκαν επί θητείας του».

Ακολούθησε κύκλος παρεμβάσεων από αντιδημάρχους και Συμβούλους όλων των παρατάξεων, με την πλειοψηφία να καλεί την αντιπολίτευση να μην μηδενίζει το αυταπόδεικτο των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν και από την αντιπολίτευση να επαναλαμβάνεται η έλλειψη πολιτικού στίγματος και στόχου. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ήταν κάτι που επισήμαναν και οι ανεξάρτητοι Σύμβουλοι κ. Ρόκος και Καζαντζης αν και  υπερψήφισαν (άλλωστε τα θέματα αφορούσαν σε περίοδο που συμμετείχαν στην δημοτική αρχή). Ειδικότερα ο κ. Ρόκος σημείωσε πως δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις που να αποτυπώνουν το στίγμα τους στον ισολογισμό – απολογισμό και να επιτυγχάνουν οικονομία κλίμακας, ενώ ο κ. Καζαντζής τόνισε με νόημα πως «… ο Δήμος δεν μπορεί να είναι εφαλτήριο για μια προσωπική πολιτική καριέρα και να μηδενίζεται έτσι το έργο των προηγούμενων.»

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου που επανέλαβε , όπως έκανε και στις εμβόλιμες παρατηρήσεις του ότι η δημοτική αρχή δίνει τις κατευθύνσεις, με λελογισμένη και στοχευμένη πολιτική , μετατρέπει σε διαθέσιμο το αποθεματικό και εκτελεί πλήθος έργων με ίδια έσοδα. Κάλεσε ακόμη την αντιπολίτευση να «σταματήσει την στείρα αντιπολίτευση» και να υπερψηφίσει τον ισολογισμό – απολογισμό. «Καταστήσαμε με  την ρύθμιση-αναχρηματοδότηση  των χρεών και τα χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα πιο βιώσιμο τον Δήμο. Μειώσαμε τις δαπάνες και εκτελούμε  έργα επιτυγχάνοντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους εργολάβους. Προχωράμε μπροστά και καλώ  την αντιπολίτευση να μας ελέγχει εποικοδομητικά. Να έχει μια φορά το σθένος να ψηφίσει ναι. Τότε θα πάμε ακόμη καλύτερα.» κατέληξε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

po-dimotiko-19-10-164 po-dimotiko-19-10-165 po-dimotiko-19-10-166 po-dimotiko-19-10-167 po-dimotiko-19-10-168 po-dimotiko-19-10-169 po-dimotiko-19-10-1610 po-dimotiko-19-10-1611 po-dimotiko-19-10-1612 po-dimotiko-19-10-1613 po-dimotiko-19-10-1614 po-dimotiko-19-10-1615 po-dimotiko-19-10-1616

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close