Δυτική Ελλάδα

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Γυμνασίου Γαβαλούς (video-φωτο)

koi-gavalou-gymnasio-egkainiaΤα εγκαίνια του ανακαινισμένου Γυμνασίου Γαβαλούς πραγματοποιήθηκαν  το πρωί της Κυριακής από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Δήμαρχο Αγρινίου Γεώργιο Παπαναστασίου και τον Διευθυντή του σχολείου Βασίλειος Δανιάς.

Αναλυτικά, με κάθε επισημότητα τελέστηκαν την  Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Γυμνασίου Γαβαλούς. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου και η Διεύθυνση του σχολείου.

 

????????????????????????????????????

Προηγήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός και στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου  ο οποίος εξήρε τους έχοντες την πρωτοβουλία, από παλαιότερα, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. «Ήταν μια  μεγάλης κλίμακας παρέμβαση όπου αποκαταστάθηκαν στο σύνολο τους οι βλάβες που είχε  υποστεί το κτίριο, εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, τον Απρίλιο του 2007. Ένα σχολείο «κόσμημα», με  δέκα μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και δύο μικρές για κάλυψη εργαστηριακών αναγκών. Ένα έργο που πολλοί μόχθησαν και συμμετείχαν αποτελεσματικά για την ολοκλήρωση και την ανακαίνιση  του. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους αυτούς, που είτε ως άτομα, είτε ως φορείς συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε να φτάσουμε στη σημερινή ευχάριστη ημέρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου.

????????????????????????????????????

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από τον “Αχελώο TV”:

Στη συνέχεια  ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ.Απόστολο Κατσιφάρα, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ.Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο και τον Διευθυντή του Γυμνασίου Γαβαλούς κ.Βασίλειο Δανιά. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου, χαρακτηρίζοντάς το ως  έργο πνοής για την παιδεία και πραγματικό «κόσμημα» για την περιοχή. Αμέσως μετά απονεμήθηκαν αναμνηστικές ευχαριστήριες πλακέτες στους πρώην Διευθυντές Α.Κουράκη, Χ.Μπλίτσα, Σ.Παπαθανασίου, Ι.Τούρκα, Ε.Καραθανασόπουλο και Ε.Αδάμη.

????????????????????????????????????

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παπαναστασίου χτύπησε το παραδοσιακό παλιό χειροκίνητο κουδούνι ανασύροντας νοσταλγικές στιγμές από τη μνήμη παλαιών μαθητών του σχολείου.

Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και αμέσως μετά παρακολούθησαν την προβολή παρουσίασης παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη σχολική ζωή του Γυμνασίου Γαβαλούς από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, με παλαιότερη αυτή του 1925, όταν κτιζόταν το πετρόκτιστο κτίριο. Υπήρξε έκθεση παλαιών αυθεντικών αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων, έκθεση πινάκων ζωγραφικής και φωτογραφιών.

????????????????????????????????????
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αγρινίου, Διευθυντές σχολικών μονάδων  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης , Σχολικοί Σύμβουλοι, οι Διοικητές της Π.Υ Αγρινίου και του Α.Τ Γαβαλούς, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
????????????????????????????????????
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΒΑΛΟΥΣ

Η ιστορία του ξεκινά γύρω στο 1924-5. Στην περιοχή υπήρχε μόνο Δημοτικό και όποιος ήθελε να συνεχίσει πήγαινε στο Γυμνάσιο Μεσολογγίου.
egkainia gymnaso gabalous 6
egkainia gymnaso gabalous 14. Για να στεγαστεί το νέο σχολείο, παραχωρήθηκε οικόπεδο από τη Μονή  Κατερινούς.

  • Φημισμένοι μάστοροι και πρωτομάστοροι, πελεκητές και κτιστάδες από την Πυρσόγιαννη της Ηπείρου έβαλαν όλη την τέχνη και το μεράκι τους, αλλά και κάτοικοι της περιοχής προσέφεραν εθελοντική εργασία και διέθεσαν άλογα για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών.
  • Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάστηκε για πολλά χρόνια το δημοτικό σχολείο ενώ στον άνω όροφο το Γυμνάσιο.
  • Από τις 26 Απριλίου του 1944 , μετατράπηκε σε Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και περιέθαλψε χιλιάδες ασθενών με βαριά λοιμώδη νοσήματα λόγω της πείνας και τραυματίες.
  • Μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές, το κτίριο επανήλθε στην παλιά του λειτουργία.
  • Το 2007 επλήγη από σεισμό και υπέστη σοβαρές ζημιές και ως Γυμνάσιο χρησιμοποιήθηκαν λυόμενες προκατασκευασμένες αίθουσες σε γειτονικό οικόπεδο.egkainia gymnaso gabalous 13
  • egkainia gymnaso gabalous 12????????????????????????????????????

    ????????????????????????????????????

    ????????????????????????????????????

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button