Δυτική ΕλλάδαΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Με ενδιαφέρον η εκδήλωση για τις «επιστημονικές και οργανωτικές υγειονομικές προκλήσεις για την Αιτωλοακαρνανία»

Η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργάνωσαν με επιτυχία το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιστημονικές και Οργανωτικές Υγειονομικές Προκλήσεις για την Αιτωλοακαρνανία» με σκοπό την παρουσίαση της παρούσας υγειονομικής κατάστασης στο Νομό.

Η ημερίδα έγινε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο.


Στις τοποθετήσεις που έγιναν από  βουλευτές, φορείς, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υγειονομικούς της περιοχής, κοινό ήταν το αίτημα για ίδρυση και ενίσχυση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου, τοποθέτηση πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που έχει επαναλειτουργήσει μετά από μια περίοδο περιπετειών.

Παράλληλα κορυφαίοι επιστήμονες και καθηγητές πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ανέπτυξαν  τις εξελίξεις σε συχνά προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνεται σωστός εξορθολογισμός της βιωσιμότητας στα Πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι στο χώρο της Παιδείας, από την προνηπιακή έως και την Δια Βίου μάθηση, γίνονται κοσμογονικές αλλαγές.

ΕΑΠ2

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, επεσήμανε ότι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που είναι το τρίτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στα 1.000 καλύτερα παγκοσμίως με τα ακαδημαϊκά μέλη του και τις δομές  του, προσφέροντας ακαδημαϊκή εκπαίδευση, έρευνα, τεχνογνωσία, είναι παρόν σε κάθε επιστημονική προσπάθεια, όπως και η σημερινή ημερίδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Λάμπρος Δημητρογιάννης σημείωσε ότι πρέπει να εκπονηθεί, με βάση νέο σχεδιασμό, ο υγειονομικός χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας, προσθέτοντας ότι ο Νομός έχει δυο νοσοκομεία, 10 Κέντρα Υγείας και 70 Περιφερειακά Ιατρεία.

Ο Γραμματέας της  Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Ένωσης, που έχει ήδη 110 μέλη, εντός και εκτός συνόρων, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι να έχει βήμα ανοιχτό στην κοινωνία με την κατάθεση υποβοηθητικών λύσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες και σε άλλα πεδία, όπως η γεωργία, η ανάπτυξη, η καινοτομία κ.α.

Ο κ. Καλαβρουζιώτης παρουσίασε επίσης τη συμβολή του Ε.Α.Π. με επίκεντρο τους νέους τομείς της επιστήμης, με μεταπτυχιακά προγράμματα στην επιδημιολογία, στη βιοπληροφορική, στη νευροπληροφορική, στη διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων, στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, στην ιατρική ακρίβειας σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών. Ακόμη τόνισε ότι μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ, έχουν ενταχθεί σύντομα προγράμματα σπουδών, όπως η εκπαίδευση στην ογκολογία, η διοίκηση ιατρείων και φαρμακείων, η αντιμετώπιση ασθενών με κατάγματα ευθραυστότητας, η εισαγωγή στην κλινική ψυχοπαθολογία κ.α.

eap

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., Δημοσθένης Μπούρος, εστίασε στην επιδημία του καπνίσματος, την οποία χαρακτήρισε απειλή, αναφέροντας στοιχεία για τη χώρα μας.

Όπως είπε περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές και επίσης προέτρεψε τους καπνιστές να επισκεφθούν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που υπάρχουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, αφού επεσήμανε ότι συνεχίζεται ο αγώνας με την πανδημία, ανέφερε ότι ήδη η Ε.Π.Ε. έχει καταθέσει συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας για τις πνευμονολογικές κλινικές στην Περιφέρεια, οι οποίες -όπως τόνισε- πρέπει να είναι κλινικές δεξιοτήτων. Ακόμη αναφέρθηκε στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) που αποτελεί την 3η αιτία των θανάτων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι λόγω των υποδιαγνώσεων οι μισοί περίπου από τους πάσχοντες δεν το γνωρίζουν.

Ο κ. Λουκίδης ανέπτυξε ακόμη την πρωτοβουλία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» με οδηγίες για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα,  που σώζει ζωές.

Μήνυμα απηύθυνε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Γεράσιμος Σιάσσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές, Μάριος Σαλμάς, Σπήλιος Λιβανός, Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Βαρεμένος, Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων κ.κ. Γιώργος Αγραφιώτης και Άρης Τριβλής, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Μιχαήλ Σερασκέρης, η Αναπληρώτρια Διοικητήρια του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κα Ελένη Φιλιπποπούλου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος  του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Καθηγητής Βασίλης Λουκόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστήμιου Πατρών, Διονύσιος Μαντζαβίνος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Πατρών, Χαράλαμπος Ροδόπουλος, καθηγητές ΑΕΙ, γιατροί και ο Αρχιμανδρίτης, π. Χριστόφορος, εκ μέρους του Μητροπολίτη, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνού.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών:

«Η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργάνωσαν και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησαν  ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιστημονικές και Οργανωτικές Υγειονομικές Προκλήσεις για την Αιτωλοακαρνανία».

Θέμα κορυφαίο για την κοινωνία του νομού αφού στην ουσία παρουσιάστηκε η υποβαθμισμένη θέση και το επίπεδο της Αιτωλοακαρνανίας στον Υγειονομικό χάρτη της χώρας. Ένα θέμα σημαντικό που απαιτεί λύσεις άμεσες. Συγχρόνως παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις (επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνική υποστήριξη) στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.  Παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένα και ενημερώθηκαν οι παραβρισκόμενοι πολιτικοί, πολίτες και αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες, απ’ τους καθ΄ ύλην αρμόδιους επιστήμονες, για την νοσοκομειακή θεραπευτική κάλυψη στο νομό,  για τις οργανωτικές Υγειονομικές ανάγκες που υπάρχουν στο νομό, αλλά και τις εξελίξεις, και την πρόληψη, κυρίως σε συχνά προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Προβλήματα,  που τελευταία καταγράφονται να κυριαρχούν στο νομό μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις  21.1. 2023, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου και συμμετείχαν πλήθος εκλεκτών επιστημόνων. Χαιρέτισαν οι:   Δημοσθένης Μπούρος, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ένωσης Αιτ/νάνων Πανεπιστημιακών, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας Γεν. Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠ.Ε.Π.Θ, Ι. Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Αιτ/νων Πανεπιστημιακών, Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Παν. Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών,  Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Νίκος Παππάς, Πνευμονολόγος Νοσοκ. Αγρινίου, Ευαγγελία Μιχαηλίδου, υπεύθυνη ΜΕΘ Νοσοκομείου Αγρινίου,  Άρης Τριβλής, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιτ/νίας,  Γεώργιος Αγραφιώτης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Θανάσης Παπαθανάσης Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτ/νίας,  Μιχ. Σερασκέρης διοικητής Νοσ. Αγρινίου,  Ελένη Φιλιπποπούλου αναπλ. Διοικήτρια Νοσ. Μεσολογγίου, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Καλατζης , ο Δήμαρχος  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Λύρος, ο  δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκης και Θέρμου κ. Κωσταντάρας κ.α.  Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης , ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Καρβέλης (απέστειλε χαιρετισμό) και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Χριστόφορος. Παρευρέθηκαν πολλοί ακαδημαϊκοί και διοικητικοί, καθώς και βουλευτές του νομού, οι οποίοι έλαβαν τον λόγο και τοποθετήθηκαν, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Σπήλιος Λιβανός και Γεώργιος Βαρεμένος.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά 150 άτομα.

Τα ιατρικά θέματα παρουσίασαν οι:  Δημοσθένης Μπούρος Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Στυλιανός Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αργύρης Τζουβελέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Αδαμαντία Λιαπίκου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία και Ιωάννης Πνευματικός καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Ενωσή μας θα παρακολουθεί το όλον ζήτημα και θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο με καθαρά επιστημονικές απόψεις των Μελών της Πανεπιστημιακών στην προσπαθειά μας να συνεισφέρουμε στην πλήρη νοσοκομειακή θεραπευτική κάλυψη στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας».

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button