sliderΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δυτική Ελλάδα: Εντυπωσιακές εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2, από το κύμα κακοκαιρίας της 26ης Ιανουαρίου

Ο Αμβρακικός, η Τριχωνίδα, η Λυσιμαχεία, οι εκβολές Αχελώου κ.α. μετά το πέρασμα της μεγάλης καταιγίδας

Το πέρασμα του δορυφόρου Sentinel 2 από τη Δυτική Ελλάδα στις 28 Ιανουαρίου 2021, κατέγραψε εντυπωσιακές πολυφασματικές εικόνες από το κύμα κακοκαιρίας στις 26 Ιανουαρίου 2021, όπου εκδηλώθηκαν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, πολλά ρέματα στους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου- Βόνιτσας και Μεσολογγίου, βρέθηκαν σε οριακό σημείο, ενώ σε περιοχή κοντά στο Λαμπίρι, στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός η νεροποντή προκάλεσε την κατολίσθηση βράχων και πρανών.


Τεράστιες ποσότητες από φερτά υλικά διακρίνονται στην παρακάτω δορυφορικές εικόνες. Διακρίνονται ευκρινέστατα οι εκβολές του Αχελώου και ο ποταμός Εύηνος. Πολύ μεγάλες απορροές από τον Εύηνο, όπου τα φερτά υλικά έφτασαν σχεδόν μέχρι και τις ακτές της Πελοποννήσου. Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο δέλτα του ποταμού Αχελώου και στις παραποτάμιες περιοχές.

Οι εκβολές του ποταμού Αχελώου και του ποταμού Ευηνου
Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Μεγάλες απορροές και από τον ποταμό Δίμηκο στη λίμνη Λυσιμαχίας όπως και από τον Ξεροπόταμο Πέτρας στο Δήμο Αμφιλοχίας. Ο Ξεροπόταμος πέτρας βρίσκεται μετά το ποτάμι της νήσσας, ανάμεσα στην Αμφιλοχία και τον Δρυμό.

Το Αγρίνιο, ο ποταμός Δίμηκος στη λίμνη Λυσιμαχία και η Τριχωνίδα
Τριχωνίδα, Λυσιμαχία, Οζερός και Αμβρακία
Ο Ξεροπόταμος πέτρας, ανάμεσα στην Αμφιλοχία και τον Δρυμό.
Αμβρακικός Κόλπος

Εντυπωσιακές εικόνες και από τον ποταμό Άραχθο που πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο.

Ποταμός Άραχθος, το αεροδρόμιο στο Άκτιο και η Πρέβεζα

Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες, διακρίνονται η πόλη του Μεσολογγίου και το Αιτωλικό, ο Αχελώος και ο Εύηνος, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ναύπακτος.

Κλείνουμε, με τη χιονισμένη Λευκάδα, τον Κάλαμο, το Μεγανήσι, τον Καστό, το Μύτικα, την Πάλαιρο και τον Αστακό. Εντύπωση κάνει η δυτική πλευρά της Λευκάδας με τις γαλάζιες αποχρώσεις του νερού.

Το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου

Ο εμπλουτισμός των θαλασσών και των λιμνών από τα ποτάμια και των ρέματα, είναι ζωτικής σημασίας για τη επιβίωση των ειδών στις θάλασσες και στις λίμνες. Για το λόγο αυτό, τα ρέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο «λεκανών απορροής», όπως επιτάσσουν οι Οδηγίες της ΕΕ οι οποίες έχουν γίνει νόμος του Κράτους.

Πηγή Εικόνων: Copernicus Sentinel-2

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button