Αυτοδιοίκηση

Αποφάσεις για την εθνική οδό και τα Αστυνομικά Τμήματα

po-dimotiko-30-11-151

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων πολιτών μιας και υπήρξε συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα προβλήματα του έργου της «άρσης της επικινδυνότητας της εθνικής οδού από τον κόμβο Αλιμέντα (Intersport σήμερα) μέχρι την Ερμίτσα.

Επαγγελματίες και περίοικοι και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αιτωλ/νίας Π. Τσιχριτζής που συμπαραστάθηκε στις επιχειρήσεις που στενάζουν από το έργο  βρέθηκαν σήμερα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι προτάσεις που υπάρχουν ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν.

Νωρίτερα και εκτός ημερήσιας διάταξης έγινε ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, σχετικά με την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμνήματων στην Δυτική Ελλάδα και εκφράστηκε η αντίθεση στην κατάργηση των Α.Τ. του Αγίου Βλασίου και της Γαβαλούς, που είναι στην επικράτεια του δήμου Αγρινίου. Από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έγινε αναφορά στα λεχθέντα στην σύσκεψη και παρουσιάστηκε η επιχειρηματολογία που υπάρχει σχετικά με την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των δυο Τμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και δυο χρόνια έχει παραχωρηθεί δημοτικό κτίριο στον Αϊ Βλάση για την στέγαση της υπηρεσίας, χωρίς  όμως η μεταφορά του να γίνει ενώ με το κλείσιμο του Τμήματος της Γαβαλους δεν προβλέπεται η μεταφορά του προσωπικού της στην Α/Δ Ακαρνανίας. Τονίστηκε από τον κ. Καζαντζή πως ο δήμος Αγρινίου αποτελεί από μόνον του έναν νομό και δεν είναι δυνατόν να αστυνομεύεται από ένα μόνο Αστυνομικό Τμήμα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο εκπρόσωπος της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων που παρέθεσε τις ενστάσεις της Ένωσης και τις ενέργειες της εκφράζοντας παράλληλα τις απορίες του συνδικαλιστικού οργάνου, πως δηλαδή θα λειτουργήσει με επάρκεια το ανακοινωθέν Τμήμα Αμέσου Δράσεως στο Αγρίνιο, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε προσωπικό, ούτε μέσα.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση δράση όταν οι αποστάσεις φτάνουν τις δυο ώρες, και ζήτησε ομοφωνία στην σχετική απόφαση, ενώ και ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός και οι κ. Τραπεζιώτης και Καμένος εξέφρασαν την αντίθεση τους.  Ο κ. Δήμας της ΛΑ.Σ.  είπε πως η Αστυνομία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, ενώ ο κ. Μερμίγκης του «Ανυπότακτου Αγρινίου» αν και εξέφρασε την αντίθεση του για τον ρόλο της Αστυνομίας, τόνισε πως για την ασφάλεια των κατοίκων στις συγκεκριμένες περιοχές συναινεί στην διατήρηση των δυο Τμημάτων.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από Δημοτικούς Συμβούλους και τελικά η απόφαση  – ψήφισμα για την διατήρηση των δυο Α.Τ. πέρασε κατά πλειοψηφία, με μια λευκή ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

po-dimotiko-30-11-152

po-dimotiko-30-11-153

Αγωνία σε κατοίκους – επαγγελματίες για την εθνική οδό  

Ακολούθησε η εισήγηση – ενημέρωση του δημάρχου Αγρινίου σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο ίδιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ, ώστε να επιτευχθούν αλλαγές, χαρακτηρίζοντας το έργο – έκτρωμα. Ανακοίνωσε μάλιστα πως την ερχόμενη Παρασκευή θα έρθει στο Αγρίνιο κλιμάκιο με τον Γενικό Διευθυντή της επιβλέπουσας υπηρεσίας, ώστε να δουν από κοντά τα προβλήματα και στο έργο της αναδιαρρύθμισης, όσο και στο έργο της ε.ο. Αγρινίου – Καρπενησίου (Αγρίνιο – Αϊ Βλάσης) που και εκεί υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από ιδιοκτήτες για την χάραξη του.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παν. Τζιχριτζής που χαρακτήρισε απαράδεκτο το έργο αυτό για μια πόλη σαν το Αγρίνιο ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από κατοίκους και επαγγελματίες που μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τόσο ως προς την επικινδυνότητα του δρόμου, την προσβασιμότητα και την λειτουργικότητα του. Μάλιστα ο νομικός εκπρόσωπος των περιοίκων κ. Ψάρης, γνωστοποίησε πως υπάρχει έγγραφο από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών του Αγρινίου που κάνει λόγο για επιπτώσεις και ευθύνες που θα αποδοθούν σχετικά με την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Μια ασφάλεια όμως που έχει ήδη διασαλευτεί με τα συνεχή ατυχήματα στην περιοχή.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την είσοδο – έξοδο στο υπεραστικό ΚΤΕΛ αλλά και την αλληλογραφία που προηγήθηκε την προηγούμενη τριετία περίπου μεταξύ φορέων και εμπλεκόμενων για την επισήμανση της κατάστασης και ενώ το έργο εκτελούνταν. Να σημειωθεί πως από τον δήμαρχο Αγρινίου έγινε γνωστό πως στον δρόμο μπροστά από το υπεραστικό ΚΤΕΛ θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια 50 μπαριέρες με άμμο που θα εμποδίζουν την στροφή προς τα αριστερά από το ρεύμα προς Αγρίνιο, μετά την καταστροφή των πλαστικών  κολονακίων που τοποθετηθήκαν εκεί πρόσφατα.

Παίρνοντας τον λόγο  ο κ. Μοσχολιός αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε ο ίδιος όταν η μελέτη ολοκληρώνονταν και έκανε γνωστό πως πολλές από τις παρατηρήσεις του δήμου τότε δεν εισακούστηκαν, όπως π.χ. για κόμβο στον ΟΑΕΔ, κυκλικό κόμβο στο ΔΑΚ, στην περιμετρική και στο νοσοκομείο. Στην πορεία διαπιστώθηκε, όπως είπε πως έγιναν τελικά άλλες πρόχειρες παρεμβάσεις και αλλαγές που χειροτέρεψαν  την κατάσταση. Τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι ώστε να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει, ενώ ο κ. Τραπεζιώτης στη συνέχεια επέκρινε την προηγουμένη δημοτική αρχή ότι δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με το θέμα. Πρότεινε να γίνει άμεσα αναφορά – καταγγελία στις εισαγγελικές αρχές, να διατυπωθεί αίτημα ώστε να σταματήσει αυτός ο ιδιότυπος αποκλεισμός των ιδιοκτησιών της περιοχής με την αφαίρεση των στηθαίων , να τοποθετηθεί διάζωμα στη μέση να δημιουργηθεί  κυκλικός κόμβος και δυο πεζογέφυρες.
Ο κ. Μερμίγκης μίλησε για αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και πρότεινε να γίνουν παρεμβάσεις που γίνονται σε δρόμους στην Σουηδία για την άρση της επικινδυνότητας και την προσβασιμότητα στις τοπικές επιχειρήσεις και τις οικίες.

po-dimotiko-30-11-154

Ο κ. Δήμας της ΛΑ.Σ. τόνισε πως το θέμα είναι πολιτικό και πως δεν ενδιαφέρουν τα έργα που σχετίζονται με την ασφαλή μετακίνηση του λαού αλλά αυτά που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές των προϊόντων των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Τελικά η απόφαση με τις προσθήκες που συμφωνήθηκαν είναι ομόφωνη για την ανάγκη στο έργο να γίνουν καταρχήν άμεσες βελτιωτικές παρεμβάσεις και στη συνέχεια να επιδιωχθούν νέες αν και υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το εάν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες στη χώρα να μελετηθεί και να δημοπρατηθεί ένα νέο έργο στην περιοχή, που θα συμπληρώνει ένα άλλο.

Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση συμφώνησε ομόφωνα να υποστηρίξει με απόφαση του το αίτημα των εργαζομένων στα πεντάμηνα για παράταση των συμβάσεων τους.

Τέλος στην ίδια τακτική συνεδρίαση υπήρξε απόφαση για την τιμολογιακή  πολιτική στην ελεγχόμενη στάθμευση που σύντομα θα επανέλθει στο Αγρίνιο. Το κόστος της απλής στάθμευσης μειώνεται κατά 50% και κατά 20% το κόστος για τους μόνιμους κατοίκους.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζεται με την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου Αγρινίου για το 2016.

po-dimotiko-30-11-155

po-dimotiko-30-11-156

po-dimotiko-30-11-157

po-dimotiko-30-11-158

po-dimotiko-30-11-159

po-dimotiko-30-11-1510

po-dimotiko-30-11-1511

po-dimotiko-30-11-1512

po-dimotiko-30-11-1513

po-dimotiko-30-11-1514

po-dimotiko-30-11-1515

po-dimotiko-30-11-1516

po-dimotiko-30-11-1517

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close