Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο: Κριτική για ΒΑΑ και πάρκο, διαφωνίες για τις χρεώσεις της ΔΕΥΑ

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (1)

Απόντος του Δημάρχου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα το πρόγραμμα ΒΑΑ  και η ανάπλαση του Πάρκου κυριάρχησαν, ενώ διαφωνίες υπήρχαν σε θέματα ημερήσιας διάταξης και ειδικότερα σε αυτό της αγοράς ακινήτων για εκτέλεση έργων, της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ, άλλα και την χρηματοδότηση εκδήλωσης.

Ειδικότερα, στην διαδικασία των τοποθετήσεων τον λόγο πήρε αρχικά ο κ. Μοσχολιός ο οποίος ρώτησε κατά πόσον ισχύει ότι τα έργα που είναι να ενταχθούν στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που τρέχει και της οποίας οι εντάξεις φέρεται να λήγουν στις 30 Μαρτίου.

Ο κ. Μοσχολιός είπε πως υπάρχει κίνδυνος να μείνει εκτός του προγράμματος η ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, ενώ επισημάνσεις έκανε και για το έργο των πεζοδρομήσεων , μιας και όπως έκανε γνωστό δεν υπάρχει έγκριση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Παρόμοια ήταν η παρέμβαση και του κ. Μερμίγκη (Ανυπότακτο Αγρίνιο) για το Πάρκο. Προηγουμένως ο Στέλιος Μερμίγκης  εξέφρασε την δυσαρέσκειά του γιατί κανένας από την Δημοτική Αρχή αλλά και κανείς από τις προηγούμενες δεν παρέστη στη κηδεία του Σωτήρη Πύργου ενός γνωστού για τους πολιτικούς και κοινωνικούς του αγώνες και τις διώξεις που υπέστη, Αγρινιώτη.

Πάντα στην ίδια διαδικασία, ο κ. Θεοδωρόπουλος, έθεσε το θέμα του φημολογούμενου κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ματαράγκα, ενώ για το ίδιο για το ίδιο θέμα ο κ. Καρακώστας της πλειοψηφίας , που επίσης προέρχεται από την Μακρυνεία πρότεινε αν μπορεί αυτό να καταστεί εφικτό  να απειλήσει ο δήμος με διακοπή της συνεργασίας του

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων, μέρος των οποίων απαντήθηκαν στη συνέχεια.

Ειδικότερα , ο κ. Τραπεζιώτης έθεσε εκ νέου το θέμα της μελέτης ανάπλασης του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, ζητώντας να μάθει εάν η μελέτη θα αλλάξει πλήρως εξαιτίας των παρατηρήσεων του Δασαρχείου. Επικαλέστηκε μάλιστα πληροφορίες ότι ο μελετητής έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί πλήρως με τις παρατηρήσεις του Δασαρχείου, ζητώντας να μάθει εάν η μελέτη τελικά θα τροποποιηθεί πλήρως. Το δεύτερο ερώτημα του κ Τραπεζιώτη αφορούσε στην πρόσφατη βράβευση του Δήμου Αγρινίου με το Αριστείο Χρηστής Διακυβέρνησης, όπου παρατήρησε πως η σχετική δράση προέβλεπε και την κοινοποίηση ερωτηματολογίων στους δημότες και τους εργαζομένους, ρωτώντας να μάθει εάν  αυτό έγινε και εάν όχι, γιατί.

Ο κ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) έθεσε επίσης το θέμα της μελέτης του Πάρκου και ρώτησε γιατί δεν γίνεται κάποια παρέμβαση τώρα, ώστε να μην παρουσιάζει την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης, ενώ ρώτησε και για την κατάσταση με την υδροδότηση σε περιοχές της Μακρυνείας, ρωτώντας να μάθει εάν το δίκτυο σε διάφορες περιοχές, είναι χαρτογραφημένο.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος (Σύγχρονο Αγρίνιο) έθεσε το θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου, μιας και διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ ο κ. Διονυσόπουλος (Ανατροπή Τώρα) ζήτησε να μάθει εάν ο Δήμος είναι έτοιμος σε υποδομές , μετά την ψήφιση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (3)

Ακόμη ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Καζαντζής παρατήρησε πως υπάρχει «μηδενική πρόοδος»  στο πρόγραμμα ΒΑΑ και ζήτησε να μάθει επίσης τι γίνεται με την μελέτη της ανάπλασης του Πάρκου και εάν θα αναζητηθούν ευθύνες, τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες πως η μελέτη θα αλλάξει πλήρως ή ακόμη ότι θα χρησιμοποιηθεί η μελέτη της πρώτης ανάπλασης.

Μέρος των ερωτήσεων απαντήθηκε στη συνέχεια: Ο  κ. Καλαντζής, που θέλησε να απαντήσει σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες, είπε πως ο Δήμος ότι του ζητήθηκε το έχει κάνει και είναι σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο, που όμως δεν έχει προχωρήσει σε διαθέσεις ποσών. Μάλιστα, υπήρχε και ένας έντονος διάλογος, σχετικά με την πρωτοβουλία του προέδρου του Ζευγαρακίου γα την συγκέντρωση αιτήσεων των πληγέντων. Να σημειωθεί πως το κόστος αποζημιώσεων για τις οικοσυσκευές, είναι στις 770.000 ευρώ και ακόμη δεν έχει καταβληθεί στους πληγέντες.

Ο κ Αδάμης απάντησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αυξηθούν οι αίθουσες σε νηπιαγωγεία στο Αγρίνιο, επισήμανε όμως το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο για την στέγαση της προσχολικής αγωγής.

Ο κ. Σκορδόπουλος, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου απαντώντας για την ύδρευση σε τμήμα της Μακρυνείας, αναγνώρισε πως υπάρχει ένα προβληματικό τμήμα και εκπονήθηκε μελέτη ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει στο Αγρίνιο η χαρτογράφηση του παλιού δικτύου.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Για το ΒΑΑ και το Πάρκο, απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Γκρίζης, που επισήμανε μεταξύ άλλων τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη δράσεων του ΕΣΠΑ και θύμιασε πως ο Δήμος είναι ο πρώτος πανελλαδικά που ενέταξε ήδη δυο έργα. Όσο για το Πάρκο απάντησε πως το θέμα θα έρθει όταν θα έχει όλες τις εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες . Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως η σημερινή δημοτική αρχή θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο «με νόμιμη μελέτη», αφήνοντας αιχμή για την ανάπλαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ακολούθησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και υπήρχε διάλογος ειδικά στα τρία πρώτα θέματα που σχετίζονταν με την αγορά ακινήτων για την εκτέλεση έργων, στην μια περίπτωση την δημιουργία παιδικής χαράς, θέματα που δεν είχαν την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία. Αυτό προκάλεσε μάλιστα την απορία του Γ.Γ. του Δήμου κ. Τζιώλη, μιας και όπως είπε, για τις αγορές αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συναινέσει.

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (5)Ο κ. Τζιώλης μάλιστα είχε και έναν έντονο διάλογο με τον κ. Μοσχολιό σχετικά με τις νομικές και τεχνικές διαστάσεις τροποποίησης απόφασης για την αγορά ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών στις οδούς Αρχιμήδη και Ηρακλείτου.

Προβληματισμός από την αντιπολίτευση (Μοσχολιός, Καζαντζής) εκφράστηκε για το έργο του ΔΗΠΕΘΕ και έγινε λόγος για «φθίνουσα πορεία» κατά την συζήτηση  της έγκρισης του ισολογισμού μια προϋπολογισμού του ΔΗΠΕΘΕ.

Ακολούθησε η έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το 2018, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται “πάγωμα” στα τιμολόγια,  μείωση κατά 50% του τιμολογίου σε όλους τους πολυτέκνους, ενώ η παράταξη του κ. Μοσχολιού πρότεινε την μείωση του τιμολογίου κατά 10% για το σύνολο των δημοτών, μιας και η ΔΕΥΑ διαθέτει πλεόνασμα.

Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ), δήλωσε πως η παράταξη του θα καταψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας, μιας και αποκλείονται από τις μειώσεις σε κάποιες ευαίσθητες κατηγορίες δημοτών. Στη συζήτηση διαπιστώθηκε μια δυστοκία ως προς τον προσδιορισμό ενός δημότη ως πολυτέκνου ή τριτέκνου. Ειδικότερα για τις μειώσεις στους τριτέκνους η πλειοψηφία επικρίθηκε, μιας και όπως αναφέρθηκε, δεν  εντάχθηκαν όλοι οι τρίτεκνοι σε αυτήν.

Διαφωνίες εκφράστηκαν και για τον τρόπο καταμέτρησης – χρέωσης της κατανάλωσης νερού στις Δημοτικές Ενότητες.
Η πρόταση της παράταξης του κ. Μοσχολιού δεν πέρασε και το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Συζητήσεις τέλος, προκάλεσε και η εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Γκρίζη για την συνδιοργάνωση του Δήμου,  αναπτυξιακού συνεδρίου, που θα γίνει τον Μάιο, μετά από πρωτοβουλία μερίδας τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Οι παρατάξεις ΛΑ.Σ, «Ανυπότακτο Αγρίνιο» και «Ανατροπή Τώρα» εξέφρασαν έντονες διαφωνίες για την σκοπιμότητα οργάνωσης του Συνεδρίου και ακόμη περισσότερο για την χρηματοδότηση των διοργανωτών από τον Δήμο για την κάλυψη μέρους των εξόδων του. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι φορείς όπως Δήμοι , Επιμελητήρια κλπ εμφανίζονται ως διοργανωτές του Συνεδρίου, χωρίς να έχουν πάρει ακόμη σχετική απόφαση. Ουσιαστικά επισημάνθηκε πως η συνδιοργάνωση έχει προαποφασιστεί και έγινε λόγος για μεθοδεύσεις. Για “πρόκληση” έκανε λόγο ο Στέλιος Μερμίγκης. Εκφράστηκαν ακόμη  σοβαρές επιφυλάξεις για την προετοιμασία,  τα αποτελέσματα ή τα συμπεράσματα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και ζητήθηκε το σχετικό αίτημα να επιστραφεί. Για “πρακτικές προ το 2010” έκανε λόγο ο Κώστας Ρόκος, εκφράζοντας επίσης την διαφωνία του.

Οι κ. Καλαντζής και Αδάμης, είπαν πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να στηρίζονται μιας και προβάλλουν τον τόπο και τις προοπτικές του. Απαντώντας στις επικρίσεις ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης είπε πως η σχετική πρωτοβουλία έχει “αγκαλιαστεί” από τους κορυφαίους φορείς της Αιτωλ/νίας, κάτι που αμφισβητήθηκε. Η εισήγηση τελικά εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της παράταξης του κ. Παπαναστασίου.

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (7)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (9)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (11)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (13)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (15)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (17)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (19)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (21)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (23)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (25)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (27)

dimotiko-symvoulio-28-3-18 (29)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button