ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Νέο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Μύτικα: Το ιστορικό ενός έργου που πέρασε από “40 κύματα”

Όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Ξηρομέρου ξεκίνησαν χθες, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Μύτικα, συνολικού προϋπολογισμού 3.336.910,56€.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών σύμφωνα με την ισχύουσα τεχνική μελέτη, ενώ ο δήμος στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο γι’ άλλη μια δέσμευση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής που γίνεται πραγματικότητα.


Ποιο είναι όμως το ιστορικό του έργου; Διαβάστε το όπως παρατίθεται στο mytikaspress.blogspot.com:

2006 – 2010: Επί Καποδιστριακού Δήμου Αλυζίας και Δημάρχου κ. Δημήτρη Τριποτσέρη, εκπονήθηκε μελέτη και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα. Η μελέτη είχε κάποια προβλήματα ως προς τις απαιτήσεις του Ο.Σ.Κ, ο οποίος τελικά δεν την ενέκρινε.

2011 – 2014: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, με κινήσεις του Αντιδημάρχου κ. Σπύρου Λύτρα και κατόπιν παίρνοντας την σκυτάλη από αυτόν ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ταμπάκης, ξεκίνησε και προχώρησε η σύνταξη νέας μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Μεσολογγίου, με υπεύθυνο τον αείμνηστο κ. Ηλία Τριχόπουλο, έναν Αρχιτέκτονα που πολλά σχολικά κτίρια στο νομό Αιτ/νίας φέρουν την υπογραφή του. Σκοπός ήταν το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μιας και ελέω μνημονίων ο Ο.Σ.Κ. μας είχε χαιρετήσει.

Παράλληλα με τον Δήμο Ξηρομέρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, όλη την επίμαχη περίοδο, είχε συνεχείς επικοινωνίες και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Τριχόπουλο, ώστε να ολοκληρωθεί και να ωριμάσει η μελέτη και υπήρχε διαρκής άτυπη συνεργασία του μέλους του Συλλόγου κ. Γιώργου Πουρνάρα (γνώστης τέτοιων θεμάτων), με τον κ. Ηλία Τριχόπουλο, ώστε να προχωρήσει το θέμα.

2014 – 2019: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, βγήκε η σχετική δράση από την Περιφέρεια την Άνοιξη του 2016 και προς γενική μας έκπληξη, το ώριμο αυτό έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάϊο του 2016, λόγω δύο παραλείψεων στον φάκελο της αίτησης που υπέβαλλε ο Δήμος μας:

1) Είχε λήξει το παραχωρητήριο του οικοπέδου που θα ανεγείρετο το κτίριο και
2) Χάθηκαν οι προθεσμίες και δεν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ξηρομέρου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογίου όπως απαιτούνταν.

Το mytikaspress.blogspot.com άσκησε σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή για τις παραλείψεις της, οι οποίες ήταν η αιτία, όπως αναφέρει το blog, να κινδυνεύει να χαθεί ένα ώριμο και σίγουρο έργο για τον Μύτικα και όλη την Δ.Ε. Αλυζίας. Σε κάθε κείμενο μας τότε, σε μία σειρά καυστικών δημοσιευμάτων μας για τα εγκληματικά λάθη της δημοτικής αρχής, τελειώναμε πάντα με την φράση: «Το έργο δεν έχει χαθεί και αν ο Δήμος το πάρει από την αρχή, θα το εντάξη σίγουρα».

Ο Δήμος Ξηρομέρου το πήρε από την αρχή και με σωστό τρόπο, τους υπόλοιπους 4 μήνες δούλεψε φτιάχνοντας έναν ολοκληρωμένο φάκελο αίτησης και το Νοέμβριο του 2016 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πανηγυρικά, με δόξα και τιμή όπως ήταν το φυσιολογικό.

Κατόπιν, με πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ο Δήμος κατάφερε να δημοπρατήσει το Ιούλιο του 2018, όταν π.χ. το Θέρμο που μαζί ενταχθήκαμε, δημοπράτησε τον Ιούλιο του 2017.

Κατόπιν υπεγράφη η σύμβαση με τον μειοδότη την «Βλασταράς Α.Τ.Ε.», σε φυσιολογικούς χρόνους λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2018, εξ αιτίας του απαραίτητου εκ του νόμου προσυμβατικού ελέγχου (>500.000 €), ο οποίος θέλει 4 – 5 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Και σήμερα Φεβρουάριο του 2018, η δημοτική αρχή ενημερώνει ότι ο εργολάβος μπήκε στο εργοτάξιο και ξεκίνησε τα αρχικά χωματουργικά έργα.


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button