ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Βόνιτσα: Αποχωρήσεις και αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου-ανακοινώσεις παρατάξεων

Δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή 27/12 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου – Βόνιτσας λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στην συνεδρίαση δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν εμπρόθεσμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης “Κύμα αλλαγής” του Αθανασίου Κασολα και “Συμφωνία Ελπίδας” του Δημήτρη Μασούρα.


Στην συνεδρίαση θα λαμβάνονταν αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα όπως η κατάρτιση και ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το έτος 2020, η υποβολή προτάσεων για ένταξη σε διάφορα προγράμματα, η έγκριση του απολογισμού του 2018.

Οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων με ανακοινώσεις τους, έκαναν γνωστούς τους λόγους της μη παρουσίας τους στο Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μασούρας τόνισε μεταξύ άλλων πως “οι εισηγήσεις για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων ήταν αόριστες και ελλιπείς”. Δείτε σχετικά ΕΔΩ

Για “προχειρότητα” με την οποία αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά θέματα του δήμου, κάνει λόγο και η παράταξη του κ. Κασόλα:

“Η δημοτική παράταξη «ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» καταγγέλλει την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ζητήματα οικονομικής φύσεως, τα οποία αφορούν την λειτουργία του δήμου μας, όπως το τεχνικό πρόγραμμα, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πολλών χιλιάδων ευρώ, η αγορά αυτοκινήτου τζιπ αξίας 38.000 ευρώ και άλλα πολλά.

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο υπήρχε εισήγηση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού ύψους 60.000 ευρώ, με σκοπό να πληρωθούν δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τις οποίες οι ιδιώτες πέτυχαν την έκδοση διαταγών πληρωμής και η δημοτική αρχή αποφάσισε να μη προχωρήσει στην άσκηση ενδίκων μέσων, ούτως ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου.

Για ποιο λόγο άραγε η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην ασκήσει ένδικα μέσα ;

Για ποιον λόγο αποφάσισε να μην ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει ο νόμος;

Αλήθεια, ο κ. Βίτσας πως εισηγείται να πληρωθούν δαπάνες οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο?

Για ποιο λόγο αναλαμβάνει ο ίδιος την εισήγηση ενός τέτοιου θέματος?

Για ποιο λόγο η αναμόρφωση του προϋπολογισμού τίθεται πάντα στο δημοτικό συμβούλιο ως τελευταίο ή ως προτελευταίο θέμα?

Στην πρόσκληση η οποία μας απεστάλη στις 23-12-2019, λείπουν οι εισηγήσεις για τα περισσότερα θέματα, δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τόσο σοβαρά ζητήματα, ενώ δεν υπήρχαν συνημμένες η απόφαση της επιτροπής διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν πλήρη γνώση επί των θεμάτων του συμβουλίου και να μπορούν να τοποθετηθούν επ’ αυτών.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 είναι ένα κακό αντίγραφο του τεχνικού προγράμματος του έτους 2019 και οι συνεχείς αναμορφώσεις του θα είναι αναπόφευκτες.

Περαιτέρω, στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για την ποιότητα ζωής ο εκπρόσωπος της παράταξής μας κ. Δημήτρης Παξινός, δεν έλαβε πρόσκληση προκειμένου να παραστεί και να εκπροσωπήσει την παράταξή μας, με αποτέλεσμα η αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση να καθίστανται ακυρωτέες. Μάλλον δεν τον θέλετε…

Το γεγονός ότι θέλουμε να υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου δεν μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία.

Σας καλούμε να εφαρμόσετε τον νόμο ιδιαίτερα σε θέματα διαταγών πληρωμής γιατί θα μας αναγκάσετε σε πρακτικές που δεν είναι στις προθέσεις μας και να σταματήσετε επιτέλους αυτή την βιομηχανία διαταγών πληρωμής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η δημοτική μας παράταξη δεν μπορεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία της το σημερινό δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε να απέχει και καλούμε την δημοτική αρχή να σταματήσει αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις.

Η απάντηση της παράταξης του δημάρχου Γ. Αποστολάκη:

“Οι συγκεκριμένες παρατάξεις χρησιμοποιώντας ασήμαντες δικαιολογίες επέλεξαν την απόχη από την ουσιαστική συζήτηση, ιδιαίτερα για το τεχνικό πρόγραμμα. Πρώτο θέμα στο Δ.Σ. ήταν η έγκριση απολογισμού – ισολογισμού του έτους 2018. Να θυμίσουμε τι έχει γίνει με αυτό.?

Το καταψήφισαν στην Πρώτη συνεδριαση. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκρινε άκυρη την απόφαση τους. Ο κ. Μασούρας προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152 ζητωντας την ακύρωση της αποφασης του Συντονιστή.

Στην επιτροπή αυτή απορρίφθηκε η προσφυγή του κ. Μασούρα και ζητήθηκε η έγκριση του απολογισμού από το Δ.Σ. Άραγε τώρα τι θα ψήφιζαν.? Θα ενέκριναν ή όχι τον απολογισμό.? Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.

Δεν ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν είχαν να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Ο νόμος έχει αλλάξει και απαιτεί από τις παρατάξεις να έχουν ολοκληρωμένες και κοστολογημενες προτάσεις για να μπορούν αυτές να τεθούν σε ψηφοφορία. Αν και είχαν ειδοποιηθεί προφορικά 15 ημέρες πριν την συνεδρίαση φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν πρόταση γιατί απλά δεν εχουν. Όσο για τις αιτιάσεις του κ. Κασολα να πούμε τα εξης:

1) Ο σύμβουλος κ. Παξινός Δημήτρης προσκληθηκε στην επιτροπή ποιότητας ζωης μέσω του προσωπικού του email στης 23/12/2019 και ώρα 12:56 μ.μ.

2) Οι διαταγες πληρωμής αποτελούν δικαστικες πράξεις άμεσα εκτελεστες. Περισσότερα για αυτό στο επόμενο Δ.Σ. αν αποφασίσετε να προσελθετε.Εμείς θα επιμείνουμε καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση ( στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων του δήμου ) για το τεχνικό πρόγραμμα θέτοντας τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα κονδύλια . Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος μας αν και μικρός Δήμος είναι πρώτος σε έργα στο νομό και στην Περιφέρεια.

Η αποχη δεν είναι λύση. Λύση είναι η πρόταση και η διεκδίκηση. Σας περιμένουμε επιτέλους να συζητήσουμε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου και Όχι στο FB και στα διάφορα στημένα blogs.

Για την Δημοτική Ομάδα Δύναμη Πολιτών”.

Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας προσήλθε τη Παρασκευή 27/12 στη συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας, καθώς οι παρατάξεις της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν προσήλθαν.

Στον απόηχο της πολιτικής συμφωνίας τους με την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας για την μεταφορά των δεκάδων χιλιάδων όγκων σκουπιδιών της Λευκάδας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, προσπαθούν με προφάσεις εν αμαρτίαις να σηκώσουν κουρνιαχτό δήθεν “αντιπολίτευσης” για να κρύψουν την στρατηγική και πολιτική σύμπλευση με την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας.

Η οποία φέρνει με τέτοιο τρόπο τα θέματα στο ΔΣ, πατώντας πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων δηλαδή που εκροσωπούν αυτές οι δημοτικές παρατάξεις.

Η Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας δίνει καθημερινά εξετάσεις στην αντιλαϊκή πολιτική αξιοποιεί στο έπακρο το αντεργατικό πλαίσιο που διατήρησε και επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχνεται στον καλύτερο μαθητή των κατευθύνσεων της κυβέρνησης ΝΔ.

Αλήθεια γιατί δεν επέδειξαν ανάλογη στάση και στη συνεδρίαση στις 8-12-2019 του Δημοτικού Συμβουλίου όταν και οι 3 παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), σαν “ένα σώμα, μια ψυχή” καθώς έχουν κοινή αφετηρία, κοινή γραμμή πλεύσης στήριξαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για σύσταση φορέα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου και έτσι άνοιξαν το δρόμο της μεταφοράς δεκάδων χιλιάδων όγκων σκουπιδιών της Λευκάδας από τώρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου μέχρις όταν και αν γίνει το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ στη Λευκάδα.

Που αυτό καθιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου. Είχαμε τονίσει ότι εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο προβληματικός ΧΥΤΑ Παλαίρου να δέχεται μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών, ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν όλοι κοινή αντίληψη και πολιτική σε ότι αφορά το πολύ σοβαρό θέμα των σκουπιδιών και την παράδοσή τους στην επιχειρηματική δράση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας θα καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) της Δημοτικής Αρχής για το 2020, γιατί αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αντιλαϊκή στρατηγική της που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των αυτοαπασχολούμενων του δήμου μας.

Το ΤΠ δεν εκφράζει καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση. Αποδέχεται δηλαδή την τεράστια περικοπή των πόρων, που έγινε από όλες τις κυβερνήσεις προς τους δήμους, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο ΤΠ του 2020.

Στα πλαίσια αυτά η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 στην αφετηρία της κρίσης έχει μειωθεί πάνω από 62%. Η παραπάνω εικόνα είναι παραδεκτή από όλους σας, την Δημοτική Αρχή(ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), τη παράταξη της ΝΔ και τη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κανένας σας δεν έχει ως αίτημα την επάνοδο της χρηματοδότησης στα επίπεδα του 2009 που ως μέγεθος και τότε δεν κάλυπτε τις ανάγκες των δήμων. Όλοι προβάλλετε και υπερασπίζεστε την επιχειρηματική δράση και την ανταπόδοση ως μονόδρομο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου!

Ένα σύνολο μέτρων πειθάρχησης με τη δημοσιονομική πολιτική και την αστική στρατηγική την οποία οφείλει θεσμικά να ακολουθεί η Τοπική Διοίκηση, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ρυθμίσεις του Κλεισθένη Ι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες της ΝΔ που εξοβελίζουν τη λευκή και την αρνητική ψήφο στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα.

Δηλαδή, η αρνητική ψήφος δεν προσμετράται ως έγκυρη παρά μόνο αν κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση που να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας και βεβαίως να συμμορφώνεται “προς τας υποδείξεις” του υπουργείου Εσωτερικών. Με διατάξεις σαν αυτή η ΝΔ προσπαθεί να περιορίσει κάθε εμπόδιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αποκρύπτοντας από τον λαό το πραγματικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με το να παρουσιάζει τελικά μια πλαστή “ομοφωνία”. Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική αυτή πολιτική και δηλώνουμε ότι δεν θα πειθαρχήσουμε.

Επίσης η Δημοτική Αρχή για ένα ακόμη ΔΣ αποφεύγει να απαντήσει την Ερώτηση που καταθέσαμε από της 21/11/2019, σχετικά με τις 14 νέες Άδειες για αιολικούς σταθμούς στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από το ΔΣ, της ενημέρωσης, της αντιπολίτευσης και της οργάνωσης της πάλης του λαού, στους χώρους δουλειάς, μέσα στις λαϊκές γειτονιές και στα χωριά.

Δίνουμε τη μάχη της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών που παίρνουν μια σειρά μαζικοί φορείς της περιοχής, εργατικά σωματεία και σύλλογοι, ενάντια στα σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης, Περιφερειακής κα Δημοτικής Αρχής και κεφαλαίου που αποτελούν ταφόπλακα για το παρόν και μέλλον του λαού του δήμου μας”.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button