sliderΔυτική ΕλλάδαΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου: Πλούσια συλλογή, υπαρκτό το ενδιαφέρον

Προβληματίζει όμως η έλλειψη χώρου και η προστασία σπάνιων τίτλων

Τέρμα Παπαστράτου στο Αγρίνιο, σε μια περιοχή που αναβλύζει πολιτισμό φιλοξενείται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία φέρει το όνομα των ευεργετών της πόλης.

Αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς, παιδείας, μάθησης και συνάντησης για χιλιάδες πολίτες που ακόμη και στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.


Του Χρήστου Θεοδωρόπουλου

Ως γνωστόν η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου το 1961 και εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο ίδιο κτίριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ το 1984 με νέα δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος ανεγέρθηκε στο νέο κτίριο που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβρη του 1987 από τον Τάσο Παπαστράτο.

Περιλαμβάνει πλούσια συλλογή από πολλές θεματικές ενότητες που συνεχώς εμπλουτίζεται με αγορές και δωρεές καθώς και αρχείο τοπικού τύπου και τοπικής ιστορίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Αγρινίου εξάλλου, βρίσκεται πλέον και η μηχανή αναζήτησης που περιέχει ένα κατάλογο βιβλίων της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μπορεί να κάνετε σχετική αναζήτηση στον κατάλογο και στις επικεφαλίδες ακολουθώντας το παρακάτω λινκ: agriniolib.openabekt.gr/el.

50.000 βιβλία και πάνω από 9.000 μέλη

Ο αντιδήμαρχος Αγρινίου αρμόδιος του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Καραμητσόπουλος, μίλησε στο agriniopress για την προσπάθεια ανάδειξης του χώρου.

Παράλληλα όπως επεσήμανε, η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 50.000 τόμους. Μέχρι τώρα είναι καταχωρημένοι περίπου 25.000 τίτλοι και υπάρχουν 9.134 εγγεγραμμένα μέλη.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή τους και περίπου 25 χιλιάδες τίτλοι έχουν καταγραφεί και από εκεί αναζητείς τον τίτλο και βρίσκεις και τα στοιχεία του βιβλίου», ανέφερε ο κ. Καραμητσόπουλος.

Υπάρχει άλλωστε και μεγάλο αρχείο με τις τοπικές εφημερίδες, όπου έχει γίνει και συνεχίζεται μία μεγάλη προσπάθεια για την βιβλιοδέτηση τους. Το δέσιμο των εφημεριδών όπως διευκρινίζεται είναι σε όσα τεύχη ερχόντουσαν ή έρχονται και βρίσκονται στη βιβλιοθήκη.

«Υπάρχει μία δουλειά η οποία συνεχίζεται. Αλλωστε οι εφημερίδες είναι η ζωντανή ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Καραμητσόπουλος. Ο ντόπιος μπορεί να βρει εκεί τοπικά έγγραφα και συγγραφείς, σπάνια έγγραφα που μπορεί να βοηθηθεί και ένας ερευνητής.

Αναφέρθηκε και στις εφημερίδες «Τριχωνίς» (1929-1935) και «Νέα Εποχή» (1937-1973) που παραλήφθηκαν πριν από λίγες μέρες από τον κ. Βλασόπουλο. Στην πρώτη σημειώνει ο κ. Καραμητσόπουλος υπάρχουν και κείμενα του Κωστή Παλαμά που έστελνε στην εφημερίδα και του ιατρού πατέρα της ηρωίδας Μαρίας Δημάδη, Κώστα.

Στόχος να γίνουν προθήκες για κάποια σπάνια βιβλία, να μπουν σε κάποια προστατευτικά και για λόγους ασφαλείας.

Ερωτηθείς ακόμη για την επισκεψιμότητα  τόνισε πως «υπάρχει ένα ικανό ποσοστό που «επιμένει» και έρχεται στη βιβλιοθήκη. Έρχονται αρκετοί φοιτητές, μελετάνε, είναι υπαρκτό ακόμα το ενδιαφέρον».

Πολλές και σημαντικές οι δωρεές

Υπάρχουν κάποιες πολύ σπουδαίες συλλογές όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη του Χαβέλα, του Μαρασλή, δωρεές Παπαστράτου (αυτές δεν είναι για δανεισμό) σε αυτές υπάρχουν σπάνια βιβλία που χρονολογούνται από 1830 και υπάρχει και πλήθος από δωρεές.

Ο κ. Καραμητσόπουλος ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προ οκταμήνου ανέφερε πως υπάρχει πλήθος από δωρεές ακόμη και σε αυτό το μικρό διάστημα και κάποια στιγμή αναμένεται να εκδοθεί και δημόσιο ευχαριστήριο.

Όσον αφορά τις δωρεές το ίδρυμα Ιωάννη και Ελισάβετ Κάππα, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την πρώτη του δωρεά  προς την βιβλιοθήκη Αγρινίου.

Έπειτα από την αποδοχή της δωρεάς, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του τμήματος βιβλιοθηκών και αρχείων του δήμου, το ίδρυμα Κάππα ανέλαβε το κόστος της κατασκευής επίπλωσης ( ύψους 7000 ευρώ), που θα φιλοξενεί βιβλία που δόθηκαν ως δωρεά στη βιβλιοθήκη Αγρινίου, από άλλους συμπολίτες μας.

Η επίπλωση αποτελείται από δύο ξεχωριστά κομμάτια (βιβλιοθήκες), που τοποθετήθηκαν προσωρινά σε αίθουσα της παλαιάς δημοτικής λαχαναγοράς, μετά από συνεννόηση και υπόδειξη της προέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δωρεά, γίνεται στα πλαίσια του σκοπού του ιδρύματος, ο οποίος αφορά και στην οικονομική ενίσχυση της δημοτικής βιβλιοθήκης Αγρινίου.

Διαγωνισμός

Ο κ. Καραμητσόπουλος στάθηκε και στον διαγωνισμό θεατρικού μονολόγου της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι συμμετοχές, από όλη την Ελλάδα, είναι πάνω από 40 και προς τα τέλη του έτους θα δοθούν βραβεία στους διακριθέντες.

Η κρίση των έργων θα γίνει από Επιτροπή που θα οριστεί από τον Δήμο Αγρινίου.

Προβληματισμοί

Δεν λείπουν βέβαια και οι προβληματισμοί. Έλλειψη χώρου και κτιριακό δύο χαρακτηριστικά προβλήματα. «Χρειάζονται κάποιες εργασίες που θα πρέπει να γίνουν στη βιβλιοθήκη. Υπάρχει έλλειψη χώρου αυτό είναι γνωστό, θέματα με την στεγανότητα και προχωρά αυτό το θέμα να μπει σε ένα πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει όλο το κτίριο αλλά αυτό δεν γίνεται από μία μέρα στην άλλη», σημείωσε ο κ. Καραμητσόπουλος.

Χιλιάδες είναι τα βιβλία που βρίσκονται στο υπόγειο όπου υπάρχει και η βιβλιοθήκη Χαβέλλα, που περιέχει πολλά και σπάνια βιβλία. Στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε συγκεντρώσει πολλά βιβλία που στη συνέχεια παραχωρήθηκαν για φύλαξη στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Μία πόλη σαν το Αγρίνιο θα πρέπει να έχει την βιβλιοθήκη που της αξίζει, διότι οι χώροι μάθησης είναι πολλές φορές οι καθρέφτες των τοπικών κοινωνιών. Οι δωρεές, τουλάχιστον, δείχνουν την διάθεση, την συμπαράσταση και την αγάπη του κοινού προς την δημοτική βιβλιοθήκη. Ο δήμος καλείται αυτή τη διάθεση για προσφορά και την αγάπη για το βιβλίο να την ενισχύσει και να την προβάλλει.

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. ..και όταν πλημμύρισε το 2017 πετάχτηκαν εκατοντάδες μουχλιασμενα βιβλία ανάμεσα τους κειμήλια που χρονολογούνταν ακόμη και από το 1880…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button