Δήμος Μεσολογγίου: «Καταργούν τα πανεπιστήμια στην πόλη – Ολέθρια η βάση εισαγωγής»
Αντιδράσεις στον Δήμο Μεσολογγίου, που κάνει λόγο για «χαριστική βολή στην πάλαι ποτέ φοιτητούπολη»
Ο Δήμος Μεσολογγίου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εξαφανίζει σχεδόν όλα τα περιφερειακά τμήματα.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας έφερε για την πάλαι ποτέ φοιτητούπολη του Μεσολογγίου αυτό που φοβόμασταν, το… έγκλημα είχε γίνει και ουσιαστικά ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας έδωσε τη χαριστική βολή».
Η ανακοίνωση:
«Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας έφερε για την πάλαι ποτέ φοιτητούπολη του Μεσολογγίου αυτό που φοβόμασταν, το «έγκλημα» είχε γίνει και τώρα δόθηκε η χαριστική βολή.
Ως Δήμαρχος έκρουα εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου ότι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής θα σημάνει ουσιαστικά και την «εξαφάνιση» σχεδόν όλων των περιφερειακών τμημάτων, αλλά δεν εισακούστηκα.
Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα, βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις….
Γενόμενος αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων, συγκάλεσα άμεσα σήμερα τους φορείς της πόλης (Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Επιτροπή Πολιτών για το Πανεπιστήμιο) σε σύσκεψη κατά την οποία διατυπώθηκαν οι απόψεις τους που εκφράζουν την καθολική αντίδραση και το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας:
Από το 2012 η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία τόσο σε αριθμό τμημάτων όσο και σε αριθμό φοιτητών. Από μια φοιτητούπολη με 3 – 4.000 φοιτητές το 2012 και 7 τμήματα το Μεσολόγγι εντάχθηκε αρχικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα το 2013 έχοντας πλέον 3 τμήματα (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τεχνολογίας Αλιείας) με 639 εισακτέους. Με την «ανωτατοποίηση» του 2019 τα τμήματα ήταν και πάλι τρία με 610 εισακτέους, αλλά πολύ λιγότερους στην πραγματικότητα λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης.
Κατά τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα σε σύνολο 494 προσφερόμενων θέσεων!!
Όπως είναι ευνόητο ασφαλώς και θα αντισταθούμε όπως επιτάσσει η ιστορία και η Ακαδημαϊκή διαδρομή της Ιερής Πόλης. Δεν είναι δυνατόν το Μεσολόγγι με την τεράστια προσφορά σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, να «διαγραφεί» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
Θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να καλύψει τουλάχιστον τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργηση.
Απαιτούμε και δικαιούμαστε για τους λόγους που προαναφέραμε, την άμεση μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αναγκαιότητα της δέουσας αξιοποίησης της μοναδικής υποδομής του εκπαιδευτικού campus ενόψει και του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Είναι η ώρα των πράξεων και για την κυβέρνηση και για το πολιτικό προσωπικό του Νομού μας».