ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Δήμος Αμφιλοχίας: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από πολίτη για τα αντιπλημμυρικά στη Δ.Ε. Ινάχου

«Όταν ο πολίτης διεκδικεί αλλά η πολιτεία παντελώς αδιαφορεί…»

Γράφει ο Γιαννούλης Δημήτριος*

Πέρασαν ακόμα επτά (7) ολόκληροι μήνες πλήρους απραξίας εκ μέρους της Π.Ε. Δυτικής Ελλάδας στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας, ενώ βρισκόμαστε ήδη πρίν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου και τον βαρύ κατά τις τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών, ερχόμενο χειμώνα. Από τις 19-1-2021 απεσταλμένος μηχανικός του ανάδοχου εργολάβου – ακόμα αναζητείται – επισκέφτηκε το χωριό Θύαμος για αυτοψία του ποταμού, σε σημεία δηλαδή από όπου θα άρχιζαν κατά τον ατυχή τελικά προγραμματισμό και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Η πρώτη ενημέρωση της σημερινής περιφερειακής αρχής, με επερώτηση του σημερινού Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας, μετά από την δισέλιδη αναφορά μου στο θέμα, καταγράφεται το 2016.  Αντιπολιτευόμενος τότε ορθά έθεσε το θέμα και όλοι εμείς, που ακόμα αγαπάμε τον τόπο μας, με την έλευσή του στο τιμόνι της Περιφέρειας θεωρήσαμε δεδομένη και τη λύση του. Ένα πρόβλημα που από τότε συνεχώς θέτω με παρεμβάσεις μου αλλά δεν τυγχάνει να βρίσκει ευήκοα ώτα μέχρι σήμερα, όπως αυτονόητα θα έπρεπε. Ένα πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται απειλητικά χωρίς κανένας να το αντιλαμβάνεται.

Από τα μέσα του περασμένου χειμώνα και συγκεκριμένα από τις 14.10.2020, με νεότερη αλληλογραφία μου με τον κ. Φαρμάκη αλλά και τον Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτη, έθεσα εκ νέου το θέμα της άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης του ποταμού καθώς οι πολυήμερες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, ήταν ότι έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με εργολάβο και ήταν θέμα χρόνου η έναρξη των σχετικών εργασιών συνολικά για όλο τον ποταμό Ίναχο. Φτάσαμε στον επόμενο χειμώνα και ακόμα αναμένουμε την έναρξη των εργασιών!

Καθημερινά πλέον παρατηρούμε ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα και άκρως απειλητική για ολόκληρο τον κόσμο. Παρακολουθούμε συνεχώς καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα πολλά μέρη του πλανήτη αλλά και ειδικότερα πολλά μέρη της πατρίδας μας. Λίγες ώρες συνεχόμενης βροχόπτωσης σε συνδυασμό με τις τεράστιες ποσότητες νερού σε τόσο λίγο χρόνο, αρκούν για την πρόκληση μεγάλων καταστροφών αλλά και για απώλειες συνανθρώπων μας.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ενώ σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, προγραμματίζονται και εκτελούνται σε τάχιστο χρόνο τέτοιου είδους παρεμβάσεις (αποτελούν και άμεση προτεραιότητα κατά τις διακηρύξεις της Περιφέρειας), στην περιοχή μας παρά τον διαπιστωμένο  βαθμό άμεσης προτεραιότητας για την εκτέλεσή τους, ακόμα καρκινοβατούν!

Οι προφανείς εξηγήσεις για τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις είναι δύο:

Υποτίμηση – υποβάθμιση της ούτως ή άλλως παραμελημένης περιοχής της Δ.Ε. Ινάχου και των χωριών του ορεινού Βάλτου (δεν μπορεί να έχει διαφύγει της προσοχής όλων ότι για 30 μέτρα ασφάλτου του δρόμου από Αγρίνιο προς τα χωριά, η οποία υπέστη καθίζηση προ διετίας, οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες!!!) ή παρεμβολής άλλου τεχνικού προβλήματος, για το οποίο και πάλι η Περιφέρεια δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τους πολίτες μιας ολόκληρης περιοχής (δεν ξέφυγε από τον γενικό κανόνα ότι η πολιτεία ποτέ δεν λογοδοτεί στους πολίτες για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παράλειψή της, δεν κρίνεται απαραίτητο άλλωστε).

Σε κάθε περίπτωση όμως και αυτό αποτελεί γενικό συμπέρασμα,  η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας δεν φρόντισε να κατευνάσει τις ανησυχίες των κατοίκων μιας ολόκληρης  περιοχής, οι οποίοι για έναν ακόμα χειμώνα – ευχής έργο να διαψευστούν οι προβλέψεις των ειδικών για δύσκολη περίοδο – θα ζήσουν υπό το φόβο απευκταίων γεγονότων που καθημερινά βλέπουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Νιώθοντας ουσιαστικά απροστάτευτοι για κάποιο λόγο που μόνο αυτοί δεν γνωρίζουν.

Γιατί όπως ορθώς ο κ. Μαυρομμάτης μου συνέστησε στην τελευταία μας επικοινωνία, ότι ο πολίτης οφείλει να διεκδικεί έτσι και η πολιτεία μέσω των θεσμικών της οργάνων, οφείλει να μην αδιαφορεί και να επιλύει τάχιστα προβλήματα όπου και όταν αυτά προκύπτουν!

Εν αναμονή των εξελίξεων και των όποιων περαιτέρω ενεργειών ενός απλού πολίτη…

 *Δημότης Δ.Ε. Ινάχου Δ. Αμφιλοχίας του Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button