Γεγονότα

Δίκη τον Ιανουάριο για τον αδικοχαμένο 27χρονο από το Αιτωλικό

koi-troxaio-asthenoforo
Τι  δηλώνει η μητέρα του 27χρονου Νεκτάριου από το Αιτωλικό που πέθανε μεταφερόμενος από τη μία ΜΕΘ της Δυτικής Ελλάδας στην άλλη. Ποιους κατηγορεί και γιατί.  

«Μετά από καθυστέρηση πέντε ετών, οι υπεύθυνοι για τον μαρτυρικό θάνατο του πολυαγαπημένου γιου μου Νεκτάριου Σακκά από το Αιτωλικό, παραπέμπονται τελικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε δίκη».

Η δήλωση αυτή ανήκει στην Ελένη Σακκά , μητέρα του αδικοχαμένου Νεκτάριου από το Αιτωλικό που δίνει νομικό αγώνα στη μνήμη του γιού της ζητώντας την ποινική δίωξη και την παραδειγματική τιμωρία παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Η δίκη ορίστηκε για τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Πάτρας.

Ο Γολγοθάς της μητέρας ξεκίνησε από τον αδόκητο χαμό του γιού της Νεκτάριου πριν 4,5 χρόνια με την ίδια να κατηγορεί για εμπορία θέσεων στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου  υπευθύνους του Νοσοκομείου. Η  εφημερίδα «Espresso» είχε μάλιστα φέρει στο φως της δημοσιότητας τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει την περιοχή μας.   

Όπως περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά ο Νεκτάριος στις 6 Απριλίου του 2009, εισήχθη στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» του Μεσολογγίου, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Δύο μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, στο οποίο-όπως αναφέρεται- «μετά από ανήκουστη ταλαιπωρία στα εξωτερικά ιατρεία τον μετέφεραν στην Καρδιολογική Κλινική και εν τέλει στην Εντατική, στην οποία έπρεπε να μεταφερθεί από την πρώτη στιγμή. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε το πραγματικό μαρτύριο για τον Νεκτάριο, αφού μετά την πρόθεση του νοσοκομείου να τον βγάλει από την Εντατική άρχισαν να τον περιφέρουν από το ένα νοσοκομείο της επαρχίας στο άλλο, μέχρι που κατέληξε».

«Έδωσαν εντολή σε ασθενοφόρο με ειδικευόμενο γιατρό να τον μεταφέρει σε Εντατική στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, χωρίς καμία απολύτως σοβαρή δικαιολογία και αιτία, αλλά και χωρίς καμία εγγύηση ασφαλούς μεταφοράς. Αυτό έγινε, όπως διαπίστωσα, στο πλαίσιο ωμής, απροσχημάτιστης και βάρβαρης εμπορίας θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με απόλυτη ευθύνη και πρωτοβουλία αρμοδίων του νοσοκομείου. Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις ακόμη και των ειδικευόμενων, που και με την ελάχιστη πείρα τους ήταν σε θέση να προβλέψουν ασφαλώς τις μοιραίες συνέπειες αυτής της πέρα από κάθε λογική, νομιμότητα, δεοντολογία αλλά και στοιχειώδη ευαισθησία και ανθρωπιά απόφασης» κατήγγειλε η μητέρα.

koi-sakkas-aitolikoΣύμφωνα με την αναφορά της Ελένης Σακκά αμέσως μετά το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Νεκτάριο περιπλανήθηκε με την ειδικευόμενη γιατρό στους δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας, ώσπου στην Αμφιλοχία η κατάσταση του Νεκτάριου χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο. Η ειδικευόμενη γιατρός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την αιμορραγία και το ασθενοφόρο επέστρεψε στο κοντινότερο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να σταματήσει με υποτυπώδη μέσα η αιμορραγία που είχε προκληθεί στη διάρκεια του ταξιδιού. Τελικά η κρισιμότητα της κατάστασης του 27χρονου επέβαλλε να μεταφερθεί και πάλι στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου όμως για δεύτερη φορά δεν παρέμεινε πολύ. «Η κτηνώδης μεταχείρισή του, απαυδούσα προς την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια, συνεχίστηκε, αφού διατάχτηκε εκ νέου μεταφορά του στα Γιάννενα. Ήθελαν με κάθε κόστος και θυσία της υγείας και της ζωής του παιδιού μου ελεύθερο προς εμπορία το κρεβάτι της Εντατικής στο Ρίο» κατήγγειλε η βασανισμένη μητέρα.

Κατά τη νέα μεταφορά του Νεκτάριου στα Γιάννενα επιδεινώθηκε η κατάστασή του και εν τέλει εισήχθη άρον-άρον στην Εντατική του νοσοκομείου της Άρτας όπου ο Νεκτάριος κατέληξε. «Όπως ήταν μαθηματικά βέβαιο, η ήδη μέχρις εσχάτων κλονισμένη υγεία του δεν ήταν δυνατόν να αντέξει τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη στα χέρια των ανθρώπων που είχε εμπιστευθεί τη ζωή του και κατέληξε»! ανέφερε η Ελένη Σακκά

Η μητέρα του 27χρονου υποστηρίζει πως «οι γιατροί αντιμετώπισαν το παιδί μου όχι ως ασθενή που είχε εμπιστευθεί στα χέρια τους τη ζωή του αλλά ως εμπόδιο για την αθλιότητα «εκμετάλλευσης» του κρεβατιού που θα άδειαζε από το «φτωχό κορμάκι» του Νεκτάριου». Έτσι επεδίωξε την  ποινική δίωξη και την παραδειγματική τιμωρία παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, με τον Εισαγγελέα αφού ολοκλήρωσε το στάδιο της προανάκρισης έστειλε την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Για την υπόθεση στην «Espresso»  μίλησε ο τότε  διοικητής του νοσοκομείου του Ρίου Απόστολος Λέτσιος.  «Όπου ο ασθενής έχει διαγνωστεί ότι χρειάζεται Μονάδα, τίθεται σε συναγερμό το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, το οποίο συντονίζει σε ποια Μονάδα θα πάει. Αυτό όμως γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τις Μονάδες. Παίρνουμε πρώτα τη Μονάδα τηλέφωνο, ενημερώνονται από τους γιατρούς αν υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο και μετά διακομίζουμε τον ασθενή. Προς Θεού, δεν μπορούμε να μιλάμε για κυκλώματα».

«να μην ζήσει κανένας γονιός αυτό που υποχρεώθηκα να ζήσω»

Μετά την παραπομπή σε δίκη όσων θεώρει υπευθύνους, η Ελένη Σακκά κοινοποίησε στο «Γεγονός» την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από καθυστέρηση πέντε ετών, οι υπεύθυνοι για τον μαρτυρικό θάνατο του πολυαγαπημένου γιου μου Νεκτάριου Σακκά από το Αιτωλικό, παραπέμπονται τελικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε δίκη. Ο Νεκτάριος θα ήταν σήμερα μαζί μας, αν ο Διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Ρίου και δύο εφημερεύοντες γιατροί δεν αποφάσιζαν να τον βασανίσουν στέλνοντας τον στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόταν από το Νοσοκομείο του Ρίου σε εκείνο του Αγρινίου, και πάλι πίσω σε αυτό του Ρίου, για να καταλήξει να αφήσει την τελευταία του ανάσα μακριά μου, στο Νοσοκομείο της Άρτας, αφού ποτέ δεν πρόλαβε να φτάσει στα Γιάννενα, όπου τον κατεύθυναν. Οι γιατροί αντιμετώπισαν το παιδί μου όχι ως ασθενή που είχε εμπιστευθεί στα χέρια τους τη ζωή του αλλά ως εμπόδιο για την αθλιότητα «εκμετάλλευσης» του κρεβατιού που θα άδειαζε από το «φτωχό κορμάκι» του Νεκτάριου.

Η πίκρα, η οδύνη, η οργή από την αδικία για τον Γολγοθά στον οποίο υποχρέωσαν το παιδί μου να ανέβει και τελικά να μαρτυρήσει δεν περιγράφονται, γιατί μια μάνα δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια περιγραφή. Μπορεί μόνο να νιώθει και να εκλιπαρεί. Και δύσκολα, πολύ δύσκολα να αντέχει το μαρτύριο και να παρατείνει το αναπότρεπτο λύγισμά της με την ελπίδα της Νέμεσης. Θέλω, όσο τίποτα άλλο να πάω στο παιδί μου και να του ψιθυρίσω ότι πάλεψα όσο μπορούσα ενάντια στους βασανιστές του και εύχομαι όχι μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση που με έκανε ζωντανή – νεκρή αλλά να μην ζήσει κανένας γονιός στο μέλλον, αυτό που υποχρεώθηκα να ζήσω και που ζω κάθε μέρα εξαιτίας της απληστίας των ανθρώπων που ορκίστηκαν να σώζουν ζωές.

Θερμά ευχαριστώ τον Γιώργο Καρατζογιάννη όχι μόνο για τη νομική αλλά κυρίως την ανθρώπινη συμπαράσταση και για τον αγώνα του να «δικαιωθεί» ο τραγικός μου Νεκτάριος.”

 11-12-2013

ΣΑΚΚΑ ΕΛΕΝΗ

 ( EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button