ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Δικαιούμεθα Ξαστεριά!» -Ένα διαφορετικό αφιέρωμα στα πρόσωπα και στα συνθήματα του Πολυτεχνείου (φωτο)

Μια σειρά από φωτογραφίες του Βασίλη Καραμανώλη από το Αρχείο της Αντιδικτατορικής Νεολαίας- κάποιες από αυτές δημοσιεύονται για πρώτη φορά- απαθανατίζουν τα λαμπερά πρόσωπα των φοιτητών που αγωνίστηκαν ηρωικά στο Τριήμερο εκείνου του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Απαθανατίζουν επίσης τα συνθήματά τους, πολλά από τα οποία, όπως το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», σήμερα είναι σε όλους γνωστά, άλλα όμως, όπως το «Δικαιούμεθα Ξαστεριά», λίγοι θυμούνται.


Στις δύο αριστερές κολώνες της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου, υπήρχαν τα βασικά συνθήματα «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ» και «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» που απηχούσαν την βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ ήταν τα στηρίγματα της χούντας των Αθηνών.

Στις άλλες δύο, τις δεξιά ευρισκόμενες από την πύλη κολώνες, ήταν γραμμένα: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΔΩ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ» και το όνομα «ALLENDE».

Το όνομα του Αλιέντε (Allende) ήταν η τιμητική αναφορά στον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Χιλής, που δύο μήνες νωρίτερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, αμυνόμενος ηρωικά κατά των πραξικοπηματιών που τον ανέτρεψαν, είχε προτιμήσει να αυτοκτονήσει παρά να παραδοθεί. Πολλοί τότε, αν όχι όλοι οι φοιτητές που μετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν σίγουροι πως επρόκειτο για δολοφονική ενέργεια και όχι για αυτοκτονία.

Ανάμεσα στις τέσσερις κολώνες, και επί της κεντρικής πύλης, υπήρχαν δύο μεγάλα πλακάτ. Το ένα έγραφε «Θάνατο στον Φασισμό» και παρουσίαζε κρεμασμένο έναν δικτάτορα. Το άλλο, είχε τη λέξη «ΤΑΪΛΑΝΔΗ», ενώ σε αυτή την κρεμάλα, υπήρχε το σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού.

Το σύνθημα της Ταϊλάνδης ήταν επίκαιρο. Οι Eλληνες φοιτητές φώναζαν «Απόψε θα γίνει της Ταϊλάνδης» έχοντας στο νου, τα τότε πρόσφατα συνταρακτικά γεγονότα.

Η Ταϊλάνδη ήταν σύμβολο για τους Eλληνες φοιτητές

Ένα μήνα πριν, τα τανκς είχαν εισβάλλει στους δρόμους της Μπανγκόκ (14 Οκτωβρίου 1973) για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας των φοιτητών που ήθελαν να ρίξουν την εκεί χούντα.

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν τους φοιτητές, αλλά την επόμενη μέρα 15 Οκτωβρίου 1973, η στρατιωτική κυβέρνηση στην Ταϊλάνδη, ανετράπη. Έτσι η εξέγερση των Ταϊλανδών φοιτητών, έγινε οδηγός και ελπίδα, για τους φοιτητές που είχαν κλειστεί στο Πολυτεχνείο.

Ο Ρίτσος και ο Νερούδα ενέπνεαν τους εξεγερμένους

Σε μία εκπληκτική σε δύναμη και συμβολισμό φωτογραφία, από το εσωτερικό του Πολυτεχνείου 1973, βλέπουμε φοιτητές να κοιμούνται σε μία από τις βραδιές της κατάληψης.

Στον πίνακα είναι γραμμένο το σύνθημα: «Η Ρωμιοσύνη ψάλλει τον Επιτάφιο της Χούντας». Η αναφορά βέβαια, στο έργο Επιτάφιος του μεγάλου μας ποιητή, Γιάννη Ρίτσου. Στο ποίημα του Ρίτσου υπάρχει ο θρήνος για τον νεκρό διαδηλωτή, καπνεργάτη. Στο σύνθημα όμως εδώ, φαίνεται η απόφαση ν’ αλλάξει η μοίρα. Αυτή τη φορά, δηλώνεται ότι δεν θα θρηνήσει ο Λαός, αλλά η Χούντα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button