Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δικαίωση της δημοτικής αρχής για ΔΕΥΑ Ναυπάκτου στα δικαστήρια

Πήρε μια πρώτη ανάσα η ΔΕΥΑΝ για το πανωπροίκι της αποχέτευσης. Το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων δέχθηκε μερικώς την άρνηση της Επιχείρησης να παραλάβει το έργο.

Μερικώς δέχθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων την προσφυγή – ένσταση της ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, κατά του πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Επέκταση της Αποχέτευσης Ναυπάκτου». Πρόκειται για το πολυσυζητημένο έργο το οποίο πέρασε μέσα από μεγάλες περιπέτειες από την ώρα που ο εργολάβος ζήτησε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, για πρόσθετες εργασίες που υποστηρίζει ότι έκανε.

Το ποσό αυτό είχε δεχθεί να πληρώσει η δημοτική αρχή Παπαθανάση και στην συνέχεια η δημοτική αρχή Μπουλέ, ωστόσο η παρούσα δημοτική αρχή το αμφισβήτησε.

Τα δυο μέλη της 5μελούς Επιτροπής Παραλαβής του έργου Κ. Καρακώστας και Δ. Κότσαλος δεν υπέγραψαν την παραλαβή σε αντίθεση με τα άλλα τρία μέλη, που είναι οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Όπως πληροφορηθήκαμε οι εν λόγω υπάλληλοι δεν μπορούσαν να αρνηθούν, αφού ήταν όλα τυπικά νόμιμα.
Από τη στιγμή βέβαια που οι μηχανικοί της περιφερειακής διοίκησης είχαν εγκρίνει τις εργασίες, η επιτροπή παραλαβής δεν μπορούσε να αρνηθεί την παραλαβή και γι’ αυτό ο αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ, Κώστας Καρακώστας, βρέθηκε κατηγορούμενος, αφού πήρε επάνω του το βάρος της υπόθεσης.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά κατέστη υποχρεωτική η πληρωμή αυτών των χρημάτων, όμως η ΔΕΥΑΝ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη δυσθεώρητη αυτή υποχρέωση.

Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν είχε αποφασιστεί να αναλάβει ο εργολάβος τις συνδέσεις των σπιτιών με το δίκτυο αποχέτευσης προκειμένου με τα χρήματα που θα παίρνει να αποπληρώνεται σιγά – σιγά το ποσό αυτό που ζητάει, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ.

Η παρούσα δημοτική αρχή εξακολουθώντας να αμφισβητεί το ποσό του 1.500.000 ευρώ το οποίο βέβαια δεν μπορούσε να το βρει για να το καταβάλλει, προσπάθησε με διάφορους τρόπους και νομικές διαδικασίες να καθυστερήσει την διαδικασία αλλά και να υποστηρίξει την θέση της, ότι δεν πρέπει να πληρώσει αυτά τα χρήματα ισχυριζόμενη κυρίως ότι πολλές εργασίες έγιναν υπέρμετρα και χωρίς εντολή. Και επειδή τα έργα αυτά ως γνωστόν είναι κάτω από τη γη, δεν μπορούν πλέον να γίνουν εύκολα προσμετρήσεις για να αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο και εν τέλει αν ήταν όλα απαραίτητα όσα έγιναν. Προφανώς ο εργολάβος έπαιρνε τις εγκρίσεις από τους μηχανικούς της τότε Νομαρχίας, που ήταν και ο φορέας υλοποίησης του έργου και προχωρούσε με την δική τους συναίνεση.

Πάντως για το πως ξέφυγε ο λογαριασμός του έργου – σίγουρα κάποιοι φέρουν τη ευθύνη. Μπορεί να είναι οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών, μπορεί να είναι διευθυντικά στελέχη, μπορεί να είναι πολιτικοί προιστάμενοι πάντως κάποιοι ή όλοι μαζί φέρουν τη ευθύνη. Καιρός να το δούμε…

Ο εργολάβος ως γνωστόν προσέφυγε στα δικαστήρια και κέρδισε κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις και μάλιστα χαρακτηριστικά κάποια στιγμή πέρυσι για μια δικαστική απόφαση που τον δικαίωνε, έκανε κατάσχεση λογαριασμού της ΔΕΥΑΝ.

Μετά από πολλά έφθασε και η ώρα εξέτασης της ένστασης της ΔΕΥΑΝ στο Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Αυτή έγινε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα . Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Π. Λουκόπουλος, η πρόεδρος, Α. Σμπούκη, ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης Δ. Κότσαλος και το μέλος Ν. Δημητρόπουλος.

Το Συμβούλιο λοιπόν μετά από ενδελεχή συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δέχθηκε μερικώς την προσφυγή της ΔΕΥΑΝ. Δέχθηκε δηλαδή τα όσα υποστήριζαν τα μειοψηφήσαντα μέλη της επιτροπής παραλαβής Κ. Καρακώστας και Δ. Κότσαλος (διευθυντής της ΔΕΥΑΝ), σχετικά με την άρνησή τους να υπογράψουν την παραλαβή του έργου και έτσι να δεχθούν να πληρώσουν το λογαριασμό στον εργολάβο.

Αναμένεται λοιπόν ο προσδιορισμός του ποσού που τελικά θα πληρωθεί, ο οποίος θα είναι σίγουρα κουρεμένος αρκετά σε σχέση με το αρχικό ποσόν. Εν ολίγοις το Συμβούλιο δέχθηκε ότι κάποιες εργασίες έγιναν καλώς και άλλες όχι. Έτσι το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τους αρμόδιους – κατόπιν ερμηνείας των αποφάσεων του ανώτατου συμβουλίου και αφού γίνουν οι αντίστοιχοι υπολογισμοί.

Βέβαια για η ΔΕΥΑΝ επιφυλασσόμαστε αν θα έχει να πληρώσει το σύνολο του καταλογισθέντος κουρεμένου υπολοίπου που ενδεχομένως προκύψει. Αυτό το βάρος μάλλον θα πέσει τελικά στις πλάτες των πολιτών, οι οποίοι όπως γνωρίζουμε ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών.

Από την άλλη πλευρά ο εργολάβος σίγουρα θα κινηθεί σε βάρος αυτής της απόφασης για να επιχειρήσει να την ανατρέψει, στα ανωτέρα και ανώτατα δικαστήρια (Αρειος Πάγος), κάτι που σημαίνει ότι παρόλα αυτά, η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει…

Εφημερίδα “Ναυπακτία”

e-nafpaktia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button