Γεγονότα

Διαμαρτυρίες κατοίκων στα Αη Βασιλιώτικα

epi-aibasiliotika

Την παρέμβαση των αρμοδιων υπηρεσιών ζητά το ΙΝΚΑ μετα την επιστολή του Περιβαλλοντικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγρινίου “ΝΕΑ ΓΗ”, που εδρεύει στο Αγρίνιο και στην ομώνυμη συνοικία της περιοχής Άη Βασιλικώτικα του Δήμου Αγρινίου για τα προβλήμτα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Οπως αναφερει ο προεδρος του ΙΝΚΑ  Γιώργος Λεχουρίτης, “κάτοικοι της συνοικίας «ΝΕΑ ΓΗ»  στην περιοχή Άη Βασιλιώτικα του Δήμου Αγρινίου, μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, κατήγγειλαν επανειλημμένως σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τόπο κατοικίας τους, η οποία οριοθετείται στην περιοχή Άη Βασιλιώτικα και συγκεκριμένα, νότια της οδού Αγγελοκάστρου και της Ε.Ο. Αγρινίου – Αντιρρίου, αφενός λόγω της παρουσίας των Roma στην εν λόγω συνοικία αφετέρου δε λόγω της μη ανάπλασης της εν λόγω συνοικίας από τους αρμοδίους φορείς παρά την χορήγηση κονδυλίων. Ειδικότερα, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες (προφορικές και έγγραφες) και τις επανειλημμένες επιστολές που έχουν αποσταλεί από τους κατοίκους της συνοικίας ΝΕΑ ΓΗ, οι οποίοι έχουν συστήσει Περιβαλλοντικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο με την ομώνυμη επωνυμία ΝΕΑ ΓΗ και εκπροσωπούνται από αυτόν, σε όλους τους αρμοδίους φορείς όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιήσει κανένα έργο και δεν έχει επέλθει καμία βελτίωση στην εν λόγω συνοικία αλλά πολύ περισσότερο δεν έχουν απαντήσει σε καμία εκ των εγγράφων διαμαρτυριών του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα, ως προς την ανάπλαση της εν λόγω συνοικίας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: οι κάτοικοι της εν λόγω συνοικίας έχουν συνεισφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά ως εισφορά σε χρήμα, εκτός δηλαδή από την εισφορά σε γη, προκειμένου να ενταχθεί η εν λόγω περιοχή εντός σχεδίου πόλεως και ως εκ τούτου να αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των ιθυνόντων. Περαιτέρω, όπως διατείνονται οι αρμόδιοι φορείς, ένα κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγκριθεί για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων συνοικών, όπως η ανωτέρω. Ωστόσο, τα ως άνω χρηματικά ποσά ουδόλως διατέθηκαν για τον σκοπό που προορίζονταν, δηλαδή την διάνοιξη δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, την κατασκευή πλατειών και χώρων αναψυχής, δημιουργία πεζοδρομίων, την βελτίωση του κοινόχρηστου φωτισμού, την αποψίλωση των κοινοχρήστων εκτάσεων από ξερόχορτα κλπ. Αντ’ αυτών πραγματοποιήθηκαν κάποια «πρόχειρα» και αναποτελεσματικά έργα και ειδικότερα, διάνοιξη κακοφτιαγμένων και πρόχειρων χωματοδρόμων, χωρίς καν πρόβλεψη για το όμβρια ύδατα, με συνέπεια πολλοί από αυτούς με την παραμικρή βροχόπτωση, να πλημμυρίζουν και να γίνονται αδιάβατοι (π.χ. οδός Αγίου Βασιλείου και οδός Δωδεκανήσου, όπου η μεν πρώτη οδός δεν έχει φρεάτιο, η δε δεύτερη έχει μικρότερο από το κανονικό σιφώνιο και δεν μπορεί να απορροφήσει τα νερά της βροχής). Περαιτέρω, προέβησαν, κατόπιν πάλι προφορικών και εγγράφων διαμαρτυριών, σε πεζοδρόμηση (το ¼ περίπου) της οδού Αιγαίου. Ωστόσο, τα ανωτέρω έργα στα οποία δήθεν προέβησαν ουδόλως ανταποκρίνονται στα υπερογκα χρηματικά ποσά που έχουν διατεθεί τόσο από τους κατοίκους της συνοικίας ΝΕΑ ΓΗ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απορία άξιο που διατέθηκαν τα χρήματα και γιατί δεν αξιοποιήθηκαν στα έργα για τα οποία δόθηκαν!!! Και εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκαν  από τους αποδέκτες τους γιατί δεν τα επιστρέφουν στους κατοίκους της εν λόγω συνοικίας;

Περαιτέρω, ως προς την παρουσία των Roma στην συνοικία Άη Βασιλιώτικα και τα προβλήματα που προκαλούν στους κατοίκους, επαγόμαστε τα εξής: Όπως είναι γνωστό η πόλη του Αγρινίου, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, κατακλύζεται από την φυλή των Roma. Συγκεκριμένα, στο Αγρίνιο, στην περιοχή Άη Βασιλιώτικα του Δ.Δ. Αγρινίου του Δήμου Αγρινίου, νοτιοανατολικά του αεροδρομίου, διαβιούν οικογένειες Roma τόσο σε μόνιμες κατοικίες όσο και σε πρόχειρα παραπήγματα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν είναι πραγματικά ανθυγιεινές τόσο από άποψη ατομικής υγιεινής όσο και από άποψη υγιεινής κατοικίας, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία λόγω ανθυγιεινών συμπεριφορών και κακής ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής. Είναι γνωστό σε όλους ότι όλα τα ελεύθερα άκτιστα οικόπεδα της περιοχής καθώς και αυτά που κατοικούνται από οικογένειες Roma βρίθουν απορριμμάτων, είναι γεμάτα απόνερα, στάσιμα ύδατα και περιττώματα. Περαιτέρω, η έξαρση της εγκληματικότητας των ομάδων αυτών στην συγκεκριμένη συνοικία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Σε καθημερινή βάση προκαλούν πυρκαγιές σε ξερόχορτα, σπάνε και κλέβουν αυτοκίνητα, λιθοβολούν περαστικούς, βάζουν στην διαπασόν τη μουσική σε ώρες κοινής ησυχίας κά. Πλέον, η καταγγελίες τους σε Αστυνομικές Αρχές και Πυροσβεστική Υπηρεσία για την παραβατική συμπεριφορά των ως άνω ομάδων έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και λύση ακόμη δεν έχει δοθεί στο τεράστιο πρόβλημα. Ακόμη και οι αρμόδιοι αδυνατούν να δώσουν μία ριζική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα αφού ο νόμος «τους κρατάει τα χέρια δεμένα». Οι κάτοικοι της συνοικίας φοβούνται πραγματικά όχι μόνο για την υγείας τους και για την ιδιοκτησία τους αλλά πολύ περισσότερο για την σωματική τους ακεραιότητα. Μία από τις πιο όμορφες και πράσινες συνοικίες της πόλεως του Αγρινίου έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και σε «άντρο» εγκληματιών. Απορίας δε άξιο είναι γιατί ενώ έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πόλη του Αγρινίου κονδύλι για την δημιουργία πιλοτικού προγράμματος ένταξης των Roma, αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί!

Τέλος, οι κάτοικοι της εν λόγω συνοικίας, «ξεχασμένοι» από όλους τους αρμοδίους φορείς προτείνουν να μετονομαστεί η συνοικία τους, που εκτείνεται νοτίως της οδού Αγγελοκάστρου και της Εθνικής Οδού από Άη Βασιλιώτικα (ευρύτερα όρια) σε ΝΕΑ ΓΗ.

Θα θέλαμε, λοιπόν, συμμεριζόμενοι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ως άνω συνοικίας να αναλάβετε έκαστος εξ υμών τις ευθύνες σας και να ενεργήσετε τα νόμιμα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button