Διαφωνεί το «Ενωμένο Εμπόριο» με το νέο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή
Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα μέλη του Ενωμένου Εμπορίου που συμμετέχουν στο Δ.Σ του Εμπορικού συλλόγου Αγρινίου θέλουν να δηλώσουν τα πιο κάτω:
«Πάγιο αίτημα των θεσμικών εκπροσώπων του Εμπορικού κόσμου εδώ και δεκαετίες είναι η καθιέρωση ενός δίκαιου και μακροπρόθεσμου φορολογικού συστήματος που θα μοιράζει τα φορολογικά βάρη και η συμμετοχή του κάθε ενός θα καθορίζεται με βάση τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης που λειτουργεί.
Η κυβέρνηση σήμερα έρχεται και φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο που ουσιαστικά βάζει όλους στην ίδια δεξαμενή και με οριζόντιο τρόπο επιβάλλει το σύστημα υπολογισμού του φόρου για την κάθε μικρή επιχείρηση.
Και μάλιστα το κάνει αυτό σε μια περίοδο που οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των τελευταίων κρίσεων της ενεργειακής και πληθωριστικής που μαζί με την οικονομική και υγειονομική συμπληρώνουν δεκατέσσερα χρόνια.
Η πολιτεία με τις αποφάσεις της δείχνει να μην αντιλαμβάνεται σε πόσο δυσχερή θέση έχουν περιέλθει οι μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου εδώ και χρόνια και αντί της στήριξης τους επιλέγει να εφαρμόζει τρόπους φορολόγησης που μόνο ως δίκαιους δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενισχύει την ανισότητα.
Στο σημερινό εξαιρετικά δύσκολο και μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν την ανάγκη της στήριξης της πολιτείας για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές και να εξακολουθούν να λειτουργούν και την επόμενη μέρα.
Εάν η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι ο κορμός της εθνικής μας οικονομίας και ότι η λειτουργία τους είναι τόσο σημαντική για την κάθε τοπική οικονομία ,όσο και συνολικά για την εθνική μας οικονομία, συμβάλλοντας στα έσοδα και στηρίζοντας την απασχόληση πρέπει άμεσα να θέσει σαν προτεραιότητα να σταθεί δίπλα τους και να τις στηρίξει.
Η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό εξακολουθεί να αποτελεί ένα κορυφαίο πρόβλημα για τους συναδέλφους και τις επιχειρήσεις τους.
Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το αίτημα του εμπορικού κόσμου και επιτέλους να ανοίξει η περίμετρος ώστε να μπορούν και οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τη σύνδεση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος με το τεκμήριο φορολόγησης, θέλουμε για άλλη μια φορά να ζητήσουμε την οριστική κατάργηση ενός μνημονιακού μέτρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις».