ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δείτε από ψηλά την επιβλητική κορυφή της Πίνδου που ενώνει Ήπειρο και Θεσσαλία (drone)

Στην Πίνδο και σε υψόμετρο 2195 βρίσκεται η κορυφή Τσούμα Πλαστάρι. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πέρασμα του Μπάρου, το υψηλότερο (1930 μέτρα) ασφαλτοστρωμένο πέρασμα στη χώρα μας.

Ενώνει το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας με αυτό της Ηπείρου και το νομό Τρικάλων με το νομό Ιωαννίνων. Είναι η πρώτη κορυφή των βόρειων Τζουμέρκων που ενώνεται μέσω του Περάσματος του Μπάρου με τα βουνά του Λάκμου.


πλασταρι.mp4

Είναι ένα βουνό ξεχωριστό από όλα τα άλλα. Τα πετρώματα του έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα σε παράλληλες γραμμές γύρω από αυτό, σαν να φτιάχτηκε κομμάτι κομμάτι, η δε ανάβασή του αποτελεί πρόκληση για τους ορειβάτες.

Η ανάβασή του είναι πολύ δύσκολη έως επικίνδυνη με απότομα ανεβάσματα και πλαγιές κάτω από γκρεμούς , σκεπασμένες με χαλίκια, πέτρες και βράχια από κατολισθήσεις. Η εμπειρία στους αναβάτες είναι απαραίτητη, καθώς δεν υπάρχουν σηματοδοτούμενα μονοπάτια με αποτέλεσμα η διαδρομές να είναι αυτοσχέδιες.

Η μόνη πλευρά που μπορεί κανείς να φτάσει στην κορυφή χωρίς να χρειάζεται αναρρίχηση είναι η νότια, ακριβώς αριστερά μετά το Πέρασμα του Μπάρου, πηγαίνοντας προς Ματσούκι.

image

Η διάρκεια της ανάβασης είναι περίπου μιάμιση ώρας απαιτητικής και κουραστικής διαδρομής, η θέα όμως φτάνοντας στην κορυφή Τσούμα Πλαστάρι αποζημιώνει τον αναβάτη. Το θέαμα είναι μαγευτικό, ειδικά το ξημέρωμα και το ηλιοβασίλεμα, που τα χρώματα που δημιουργούνται στον ουρανό, κόβουν την ανάσα.

Η ορατότητα από την κορυφή είναι εξαιρετική, αφού ανατολικά δεν υπάρχει κανένα βουνό που να εμποδίζει τη θέα. Κοιτώντας από τη βόρεια πλευρά φαίνονται οι πανέμορφες κορυφές του Λάκμου Μποτάι, Μπουρδούγανη, Κατσαρού, Καλόγηρο, Πλάκα, Μέγα Τράπο, Τσουκαρέλα, Στακόκολα.

image (1)

Από τη νότια πλευρά διακρίνονται τα Αθαμανικά όρη, τα γνωστά Τζουμέρκα, που αποτελούν το νοτιότερο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Άραχθου.

Από αριστερά δεσπόζει η κορυφή του Καταραχιά, που είναι η συνέχεια της Τσούμα Πλαστάρι μέσω του αυχένα που τις ενώνει. Πιο κάτω βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2429 μέτρα, ο Κρυάκουρας, η Φούρκα και νοτιοδυτικά οι άλλες κορυφές των δυτικών Τζουμέρκων Στρογγούλα, Γερακοβούνι, Αγκάθι και Καταφίδι.

image (2)

Μαγικές ξεχωριστές εικόνες και αίσθηση που μένουν αξέχαστες σε όποιον καταφέρει να φτάσει στη συγκεκριμένη κορφή και να κοιτάξει από ψηλά.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου (Nature Drone) :

 

mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button