Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ολοκληρώθηκαν οι δακτυλιώσεις λευκών πελαργών στη λιμνοθάλασσα (φωτο)

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 08 Ιουνίου οι δακτυλιώσεις λευκών πελαργών στο «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων» και πιο συγκεκριμένα στα δημοτικά διαμερίσματα Πενταλόφου, Λεσινίου, Μαγούλας και Νεοχωρίου.

Στην διαδικασία συμμετείχαν η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης για τους λευκούς Πελαργούς Eva Stets, εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, εθελοντές Dionysis Mamasis, Elina Ganiatsou, Νικόλαος Νούλας.


Με ανάρτηση του ο Νικόλαος Νούλας ευχαριστεί  θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου (Γκόλιας και Σαμπαζιώτης) και την ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου (Μπαρμπαρούσης χειριστής και Καρδακάς τεχνικός) για την παροχή των καλαθοφόρων οχημάτων και την άψογη συνεργασία.

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης:

“Με επιτυχία αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων , ότι δακτυλιώθηκαν στις 8 Ιουνίου, 17 μικροί νεοσσοί πελαργών (Ciconia ciconia) σε πέντε φωλιές των προστατευόμενων περιοχών: Νεοχώρι, Πεντάλοφος, Μαγούλα, Λεσίνι του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού (βλέπε φωτ. υλικό). Από τις καταγεγραμμένες φωλιές εξαιρέθηκαν δύο φωλιές στην περιοχή του Νεοχωρίου λόγω ανθρωπίνων δυσκολιών και συγκεκριμένα στο σημείο της εκκλησίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου, αν και πρόθυμη να εξυπηρετήσει αυτόν τον ιδιαίτερο σκοπό δεν κατέστη δυνατή η επιχείρησή της. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό της (κ. Σαμπαζιώτης , κ. Γκόλιας).

Για πρώτη φορά χρησιμοποιηθήκαν δαχτυλίδια του Φορέα Διαχείρισης και εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο η πάγια ανάγκη του Φορέα να μαρκάρονται σε ετήσια βάση τα νεαρά των πελαργών για την συλλογή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας στο μέλλον. Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων μαζί με τα στελέχη του, τον κ. Κασβίκη, Υπεύθυνο του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης και την κ. Κουτσογιάννη Κυριακή, Επόπτη & Φύλακα του Φορέα συνεργάστηκε με την κ. Εύα Στετς, συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική δράση.

Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και τοποθετούνταν ξανά αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 ως 15 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και οι γονείς επέστρεφαν αμέσως. Στις δακτυλίωσεις συνέβαλαν με αμείωτη προσπάθεια & ενδιαφέρον εθελοντές όπως ο Περιβαλλοντολόγος κ. Μαμάσης, οι Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου (κ. Νούλας & κ. Γκανιάτσου).

Τέλος να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου & την διεύθυνσή της όπου χωρίς την παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου δεν θα ολοκληρώνονταν η όλη δράση. Το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ (κ. Κασιδιάρης, κ. Καρδακάς) όπου όχι μόνο εξυπηρέτησε την συνολική διαδικασία αλλά συνείσφερε και στο επιστημονικό κομμάτι με δακτυλίωση νεαρών.

Ραντεβού του χρόνου ξανά!!!”


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button