sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Χρονιά οδικών δικτύων για την Αιτωλοακαρνανία το 2019

Θετικές εξελίξεις και για το διπλό έργο στη Βόνιτσα

Ευοίωνες προοπτικές για την συντήρηση, ανάπλαση αλλά και κατασκευή οδικών δικτύων στην Αιτωλοακαρνανία προδιαγράφονται για το 2019, μετά από μια περίοδο απραξίας, καθυστερήσεων, νομικών κωλυμάτων, αλλά και ελάχιστων πόρων που δίνονταν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πέραν της επανεκκίνησης του έργου Ακτιο – Αμβρακία, που όλοι αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα του αλλά και το γεγονός της παράδοσης των πρώτων 15 περίπου χιλιομέτρων του οδικού άξονα, φαίνεται πως “ξεκολλάνε” οι διαδικασίες γα το διπλό οδικό έργο της σύνδεσης της Λευκάδας με την Βόνιτσα και τον Άγιο Νικόλαο.

“Ξεκολλάει” το διπλό έργο στην Βόνιτσα

Να θυμίσουμε πως το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 54 εκατ. (με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και δημοπράτηση από το ΥΠΟΜΕΔΙ) , είχε “κολλήσει” σε επίπεδο Ε.Ε και πληροφορίες αναφέρουν πως είχε κατατεθεί ένσταση επειδή προέβλεπε σε κάποια σημεία νέα χάραξη. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έπαιρνε το “πράσινο φως” , κάτι όμως που φαίνεται πως ξεπερνιέται με την αφαίρεση τμημάτων του έργου, που φαίνονται ως νέος δρόμος. Πρόκειται για ένα τμήμα του δρόμου Ακτιο – Άγιος Νικόλαος, που μάλλον θα κατασκευαστεί από διαφορετική εργολαβία. Μοιραία και ο προϋπολογισμός του έργου θα πέσει από τα 54 στα 49 εκατομ. ευρώ περίπου.

Για το έργο αυτό επίσης είχαν προκληθεί αντιδράσεις, κατά κύριο λόγο από τον δήμο Αγρινίου, αλλά και παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, μιας και επισημάνθηκε πως η διπλή αυτή οδική σύνδεση ωφελεί περισσότερο την Πρέβεζα και την Λευκάδα, παρά την Αιτωλοακαρνανία και “σπαταλά” σημαντικούς πόρους του Περιφερειακού ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν αλλού.

49,7 εκατ. ευρώ για συντηρήσεις

Παράλληλα, η εντυπωσιακή αύξηση του προϋπολογισμού για συντηρήσεις-ασφαλτοστρώσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας, από τα 13 στα 49,7 εκατομ. ευρώ, περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις, σε πολλά σημεία του τεράστιου οδικού δικτύου, μήκους 2.127 χλμ.
Η αύξηση αυτή του προϋπολογισμού, σχετίζεται και με το γεγονός των κωλυμάτων που υπήρχαν με τις εκταμιεύσεις τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θεωρείται πάντως καθόλου τυχαίο ότι αυτό επιτυγχάνεται την εκλογική χρονιά…

Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr , στον σχεδιασμό υπάρχουν εκτεταμένες παρεμβάσεις στον δρόμο Μπαμπίνη – Αετός, δυτικά παράλια, Ναύπακτος-Ανω Χώρα-όρια Αιτωλ/νίας, ορεινή Τριχωνίδα, Αιτωλικό-Λυσιμαχεία-Αγγελόκαστρο-Καλύβια-Αγρίνιο κλπ.

Προβλέπονται ακόμη παρεμβάσεις σε πολλά άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, που ουσιαστικά τα προηγούμενα χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη του και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθούν και οι εργολαβίες που σχετίζονται με σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ανάμεσα τους και η “έκτακτη” στην περιοχή της Κλεισούρας, που η καθυστέρηση της, προκάλεσε εύλογα παράπονα σε οδηγούς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αγρινίου – Μεσολογγίου, με τον Περιφερειάρχη να ζητά κατανόηση, επικαλούμενος τον “σεβασμό στο δημόσιο χρήμα”.

Οι άλλοι οδικοί άξονες

Κατά τα άλλα, υπάρχουν και οι μόνιμες διεκδικήσεις, για τις οποίες το 2019, τρέφονται ελπίδες πως μπορεί να μιλήσουμε για θετικές εξελίξεις: Την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια, την αναγκαία απεμπλοκή της σύνδεσης του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια (σ.σ. κάτι που φαντάζει περισσότερο από αναγκαίο, μετά και τις πληροφορίες για πώληση του λιμανιού σε επενδυτές) , την απεμπλοκή του έργου Αγρίνιο – Αη Βλάσης στα πρώτα του χιλιόμετρα, την ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία, το έργο Πογωνιά-Πλαγιά (από Βαθυαβάλι έως Πλαγιά) που πρόσφατα δημοπρατήθηκε κλπ.

Μόνο μέσα από δρόμους που θα συνδέονται μεταξύ τους και θα βγάζουν περιοχές από την απομόνωση, υφίστανται πλέον και οι αναπτυξιακές προοπτικές στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια τελείως νέα βάση.

Ένα Σχόλιο

  1. Και αντι να τα κανει ολα αυτα η περιφερεια οκτω χρονια στην εξουσια…..θα τα κανει σε οκτω μηνες μεχρι τις εκλογες….εμ σε οκτω μηνες κ. Κατσιφαρα…..ουτε παιδι κανονικο δεν γινεται!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button