Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Χριστοδουλάκης στο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»: Οι έξι πυλώνες του Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, από το βήμα του Συνέδριου «Δυτικά eπιχειρείν 2021» ανέπτυξε έξι σημεία-αλλαγές προς την κατεύθυνση υλοποίησης του Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου, τον «σύγχρονο προοδευτικό δρόμο διακυβέρνησης» που το κόμμα επιθυμεί να εφαρμόσει.

Ένα «στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο και «θα απαντήσει ουσιαστικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και που μέσα από τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων θα χτυπηθούν οι κοινωνικές ανισότητες».


Ο κ. Χριστοδουλάκης στάθηκε στα εξής σημεία-πυλώνες του:

Σημείο πρώτο: «Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Με έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, με οικολογικό προσανατολισμό και οργανική διασύνδεσή τους με περιβάλλον, πολιτισμό, τουρισμό. Νέα χωροταξικά σχέδια, νέα κίνητρα και αναπτυξιακούς πόλους για ισόρροπη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».

Σημείο δεύτερο: «Νέο πρόγραμμα πράσινων δημοσίων επενδύσεων, με τις αναγκαίες υποδομές και ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων που θα προσελκύσει εξωτερικές και εγχώριες επενδύσεις».

Σημείο τρίτο: «Θέλουμε να αλλάξουμε το προσανατολισμό του προϋπολογισμού και της φορολογικής πολιτικής. Κατάρτιση σε ετήσια βάση και περιβαλλοντικού προϋπολογισμού με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αλλαγών σε συγκεκριμένες περιοχές, επαγγέλματα και κοινωνικές ομάδες. Σε κάθε επένδυση που ενισχύει το δημόσιο θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα βιωσιμότητας. Υπάρχει ανάγκη για χαμηλότερο ΦΠΑ σε υπηρεσίες-δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος».

Σημείο τέταρτο: «Ένα σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος που καλύπτει και στηρίζει καθολικά τους πολίτες όλη τη διάρκεια του βίου τους, το οποίο χρηματοδοτείται από μία προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει δίκαια τα βάρη. Με αναγέννηση του ΕΣΥ, με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη αλλά και με ισχυρό σύστημα ένταξης σε εργασία και κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων».

Σημείο πέμπτο: «Θέλουμε εργαζομένους με δικαιώματα, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η πρόοδος και η εξέλιξη συνδέεονται άρρηκτα με πλήρη απασχόληση, αξιοπρέπεια αμοιβών και νέα ρύθμιση εργασιακών σχέσεων η οποία απαιτείται και προϋποθέτει κανόνες, με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ενίσχυση εισοδήματος των πολιτών, ενίσχυση και αύξηση κατώτατου μισθού με την προϋπόθεση συλλογικών διαπραγματεύσεων και του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων».

Σημείο έκτο: «Έμφαση και προσοχή σε ένα ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος. Ψηφιακός μετασχηματισμός φυσικά για να γίνει ευκολότερη η ζωή μας αλλά που δεν θα μένει μόνο στην έκδοση των πιστοποιητικών. Ανανέωση και επέκταση της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ». Με διαδικασίες για τη λογοδοσία όλων των φορέων της κυβέρνησης με τρόπο διαφανή και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Αξιοκρατία και αξιολόγηση, γενικοί γραμματείς και διοικητές οργανισμών με αντικειμενικά κριτήρια και θητείες».

Καταλήγοντας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε για την Αιτωλοακαρνανία:

«Έχω τη χαρά να γνωρίζω πολύ καλά την Αιτωλοακαρνανία, τις εννιά λίμνες, τα οικοσυστήματα, τον ορεινό όγκο, την αναπτυσσόμενη ακτογραμμή της, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά της καθώς και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Αφορούν τα κρίσιμα έργα υποδομών. Αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα, την αγροτική ασφάλεια και οδοποιία. Την παροχή υπηρεσιών υγείας, ενίσχυση του εξοπλισμού και του στελεχιακού προσωπικού των νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Θέματα της τοπικής οικονομίας με έμφαση στην κτηνοτροφία και την βιολογική γεωργία αλλά και θέματα εκπαίδευσης. Επιμένουμε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού.

Κρίσιμες προκλήσεις σημαίνουν κάθε φορά και μεγάλες ευκαιρίες που απαιτούν συνεργασία, σχέδιο και συμμετοχή φορέων και δομών. Να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 2:58:35:

Ολόκληρη η ομιλία του Μανώλη Χριστοδουλάκη:

Κυρίες και Κύριοι,

Τα συγχαρητήρια μας για τη σημερινή πρωτοβουλία των θεσμικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας και παραγόντων της αγοράς, δεν είναι τυπικά. Κάθε άλλο. Γιατί καλύπτετε ένα τεράστιο κενό, κάνετε πράξη αυτό που αρνήθηκε επίμονα η Κυβέρνηση, παρά τις δικές μας προσπάθειες: Τον ανοιχτό διάλογο για το μέλλον, για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας μοντέλου, που θα μας δώσει την ευκαιρία ως χώρα και ως κοινωνία να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.

Δυστυχώς οι προτεραιότητες και η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποφασίσθηκαν ερήμην της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων σε κάθε Περιφέρεια. Αποδείχθηκε ότι για τους κυβερνώντες το κύριο ζήτημα δεν είναι η τοπική ανάπτυξη και η δημιουργία πολλών ποιοτικών θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως η περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών. Εις βάρος των μικρομεσαίων, των αγροτών, των εργαζόμενων.

Αυτό το έλλειμμα επιχειρήσαμε να καλύψουμε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής. Με πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου μας της Φώφης Γεννηματά, προχωρήσαμε σε διαδικασίες διαλόγου σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τις ενεργές δυνάμεις του κάθε τόπου τις συγκεκριμένες προτάσεις μας. Γιατί εμείς πιστεύουμε πραγματικά στην Αποκέντρωση και στην τοπική ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήταν πράγματι πολύ θετικό και ευχάριστο να μιλήσουμε για «νέα κανονικότητα».

Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό, με τη νέα, τόσο απειλητική έξαρση της πανδημίας, με τόσους θανάτους, τόση πίεση στο ΕΣΥ και μια Κυβέρνηση φοβική και αδύναμη να προωθήσει αποτελεσματικές λύσεις.

Η «υγειονομικά ασφαλής χώρα» που σωστά επισημαίνετε στα κείμενα του Συνεδρίου, προϋποθέτει φυσικά την ευθύνη του κάθε πολίτη που πρέπει να εμβολιασθεί. Απαιτεί όμως και την ανάληψη από την πολιτεία των δικών της ευθυνών.

  • Με επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμώνστα επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες
  • με κινητά συνεργείαγια να φθάσει ο εμβολιασμός και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές
  • με ουσιαστικούς ελέγχουςγια την τήρηση των μέτρων,
  • με την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥκαι των λειτουργών του, που ως τώρα έχουν μείνει μόνο στο χειροκρότημα.

Και δεύτερον, πώς μπορούμε να μιλήσουμε για «νέα κανονικότητα» με την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα να πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Με το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις εστίασης να μένουν παντελώς χωρίς στήριξη την ώρα που μειώνεται δραστικά ο τζίρος τους; Έχουμε ήδη ζητήσει:

  • να γίνει μη επιστρεπτέαη επιστρεπτέα προκαταβολή (τουλάχιστον μέχρι ένα όριο)
  • να γίνει ρύθμιση σε 120 δόσειςκαι ουσιαστικό κούρεμα των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για τους συνεπείς,
  • να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην εστίασημέχρι την λήξη της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς επιλέγει την σιωπή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η κριτική είναι απαραίτητη για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Εμείς, όμως, επιλέγουμε συνειδητά να μην μένουμε μόνο σε αυτήν.

Γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αιτωλοακαρνανία ΜΠΟΡΕΙ.

Μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, όχι με συνταγές του παρελθόντος, όχι με διχασμό και πόλωση.  Αλλά με πολιτική που ενώνει. 

Με μια συμφωνία ελπίδας με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που αγωνίζονται για την αναγέννηση της.  Αυτόν τον σύγχρονο, εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο, αποτυπώσαμε πριν από δύο μήνες και στη ΔΕΘ.

Το δικό μας Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία.

Πράσινο, γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το New Green Deal, να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Κοινωνικό Συμβόλαιο, ώστε με την συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να χτυπήσουμε τις ανισότητες και όλοι να κερδίζουν από την κοινή προσπάθεια.

Αυτό απαιτεί όμως μεγάλες και τολμηρές αλλαγές, στις οποίες θέλω να κάνω μία σύντομη αναφορά.

1ον) Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εγχώρια παραγωγή. Με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη.

2ον) Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα «πράσινων» δημοσίων επενδύσεων που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων που θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Για εμάς η «μετάβαση» δεν είναι business. Δεν είναι «πράσινο» ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο. Ό,τι δεν γίνεται με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας.

3ον) Αλλάζουμε τον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής.

Προτείνουμε:

– Την κατάρτιση σε ετήσια βάση και Περιβαλλοντικού Προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αλλαγών σε περιοχές και κατηγορίες του πληθυσμού.

– Σε κάθε επένδυση που ενισχύει το δημόσιο, τίθεται ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, με συγκεκριμένους πράσινους στόχους αλλά και στόχους ενίσχυσης της απασχόλησης.

– Και χαμηλότερος ΦΠΑ σε υπηρεσίες και δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

4ον) Ένα σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος

Που καλύπτει και στηρίζει καθολικά και με ισότιμη πρόσβαση, όλους τους πολίτες για όλη την διάρκεια του βίου τους.

Που χρηματοδοτείται από μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει αναλογικά και δίκαια τα βάρη.

  • Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ.
  • Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημαπου έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη.
  • Με ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων, με «οριζόντιες» προβλέψεις σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

5ονΕργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η πρόοδος και η εξέλιξη, συνδέονται άρρηκτα με την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, των αξιοπρεπών αμοιβών, και της Νέας Ρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, που διασφαλίζεται με κανόνες και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για όλους. Και φυσικά, θέτουμε το θέμα της αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

6ονΈνα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης, με ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος

– Ψηφιακός μετασχηματισμός για να γίνει ευκολότερη η ζωή μας. Που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά. Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, με επέκταση του πεδίου εφαρμογής της. Με διαδικασίες για την λογοδοσία όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τρόπο καθολικόδιαφανή και προσβάσιμο στον κάθε πολίτη.

– Αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξηαντικειμενικά κριτήρια και θητεία.

Κυρίες και Κύριοι,

Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι.

Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το πρώτο.

Την Αιτωλοακαρνανία, τη γνωρίζω καλά. Τα φυσικά της οικοσυστήματα, τις 9 λίμνες της, τον ορεινό της όγκο, την αναδυόμενη τουριστικά ακτογραμμή της, τα παραγωγικά της πλεονεκτήματα. Τις μεγάλες αναπτυξιακές της προκλήσεις. Που αφορούν:

– Τα κρίσιμα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας.

– Την οδική ασφάλεια και τη διευκόλυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

– Τη βελτίωση της παροχής των τοπικών υπηρεσιών υγείας.

– Θέματα της τοπικής Οικονομίας, της εξωστρέφειας του πρωτογενή τομέα

– Θέματα της πανεπιστημιακής και σχολικής εκπαίδευσης στο νομό.

Κρίσιμες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Που απαιτούν συνεργασίασχέδιο και συμμετοχή.

Σε κεντρικόπεριφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τα επιμελητήρια, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις μονάδες κοινωνικής οικονομίαςπεριφερειακούς και τοπικούς φορείς.

Εμείς ήμασταν και είμαστε παρόντες, για να μην αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη.

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button