Γεγονότα

Χωρίς προσεισμικό έλεγχο 50 χιλιάδες κτίρια στην Αιτωλ/νία

epi-seismoplikto

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τον μεγάλο σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008,  που άφησε πληγές στην Αχαΐα αλλά και στους γειτονικούς νομούς.

 Παρόλα αυτά το έργο αποκατάστασης σεισμοπλήκτων στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ την ίδια ώρα αναγκαίος είναι σύμφωνα με το ΤΕΕ, ο προσεισμικός έλεγχος σε 55.000 κτίρια στο νομό Αχαΐας, τα οποία έχουν συμπληρώσει διάρκεια ζωής 30 – 50 χρόνια.

Ο Θανάσης Γιανναδάκης Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του προσεισμικού ελέγχου με αφορμή και τη σεισμική διέγερση που παρατηρείται τελευταία στην Αιγιάλεια και τη Δυτική Ελλάδα.

Από τα 113.000 κτίρια που υπάρχουν στην Αχαΐα κι έχουν πάνω από 30 χρόνια ζωής χρειάζεται να ελεγχθούν τα 55.000 σύμφωνα με το ΤΕΕ , μιας και η κατασκευή τους έχει γίνει με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

Στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα χρειάζεται έλεγχος σε 50.000 από τα 104.000 κτίρια και στην Ηλεία τα 40.000 από τα 88.000 κτίρια.

Ο κ. Γιανναδάκης εκτιμά ότι χρειάζεται να εντοπιστούν τα κτίρια υψηλής διακινδύνευσης και να υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσής τους.

Από την άλλη πλευρά στη μέση έχει μείνει το έργο της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.

Πριν μερικούς μήνες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, επιστολή στην οποία ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα για σημαντικό τμήμα των πολιτών , οι οποίοι βρίσκονται σε φάση κατεδάφισης, ανακατασκευής ή επισκευής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής των δόσεων της κρατικής αρωγής με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο, ενώ έχει διακοπεί γι΄αυτούς η καταβολή επιδότησής του.

ΠΗΓΗ:thebest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button