Δυτική Ελλάδα

Capital controls: Έρχεται και νέα χαλάρωση στους περιορισμούς

life-atmΜάλιστα οι νέες αλλαγές στα capital controls αναμένεται να έρθουν πριν το τέλους του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η νέα χαλάρωση των capital controls θα αφορά επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και ασφαλιστικά προιόντα unit linked (ασφάλιση με επένδυση).

Οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και σε unit linked έχουν σταματήσει από τις 26/6/2015 όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των capital controls.
Μετά τη πρώτη χαλάρωση τον Νοέμβριο 2015, οι Α.Ε. Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) είναι υποχρεωμένες να διαχειρίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με τις υπάρχουσες μέχρι τότε επενδύσεις. Επίσης οι πωλήσεις στα unit linked ασφαλιστικά προϊόντα είναι ελάχιστες και μόνο προς ξένους επενδυτές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Η αγορά των θεσμικών επενδύσεων αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξει κάποια επιπλέον χαλάρωση των capital controls, ώστε να ομαλοποιηθούν οι επενδύσεις στους δύο κλάδους (αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλίσεις).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για περαιτέρω χαλάρωση είναι να καθοριστεί ένα επενδυτικό πλαφόν μέχρι 10.000 ευρώ τουλάχιστον για όσους θέλουν να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με παλαιό χρήμα, δηλαδή μέσα από λογαριασμούς που προυπήρχαν της 26ης Ιουνίου 2015. Μία δεύτερη πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να καθοριστεί ένα ποσοστιαίο πλαφόν επενδύσεων σε ομόλογα, συνάλλαγμα, εταιρικά ομόλογα ή μετοχές επί του συνολικού ενεργητικού και από εκεί και πέρα θα ρυθμίζει την προσφορά και την ζήτηση η ίδια η εταιρεία (ΑΕΔΑΚ). Μία εναλλακτική πρόταση είναι να καθορίζεται ανά εταιρεία το ύψος των επενδύσεων προς το εξωτερικό σε αναλογία με τις υπάρχουσες επενδύσεις και τις εκροές κεφαλαίων.

Πηγή Ημερησία

.newsit.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button