ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αυτό είναι το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα – Πότε ανοίγουν μαγαζιά και σχολεία, πότε καταργείται το 13033

Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός νομού και τις εκκλησίες - Ανησυχία για τον τουρισμό και τις συναθροίσεις

Αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Oρισμένες προσθαφαιρέσεις γίνονται τις τελευταίες ώρες, με βάση και τις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, σχετικά με το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα.

Την Τρίτη 28 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, αναλύοντας τι προβλέπει ο γενικός σχεδιασμός για την άρση των μέτρων.


Η κατάργηση του 13033 και το άνοιγμα των καταστημάτων

Δεδομένο θεωρείται πως η αρχή για την επιστροφή στη μερική κανονικότητα θα γίνει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Θα ακολουθήσει η κατάργηση του 13033 ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα αρχίσουν να λειτουργούν οι καφετέριες και τα εστιατόρια χρησιμοποιώντας όμως, μόνο τους εξωτερικούς χώρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι 4 με 5 Μαΐου θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς τη χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών για να μετακινηθεί κάποιος εκτός νομού, αν μπορεί δηλαδή κάποιος να μεταβεί σε νησί ή το χωριό του.

Παράλληλα θα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας περισσότερα μέσα μεταφοράς ενώ και το μετρό και ο ηλεκτρικός θα κάνουν πιο τακτικά δρομολόγια.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά – και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους – οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσουν υπό προϋποθέσεις οι χώροι εστίασης και τα ξενοδοχεία.

Παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουλίου. Η Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης του σχολικού έτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ η σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι αυτό της 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, στις 11 Μαΐου το κουδούνι θα χτυπήσει μόνο για την Γ΄ λυκείου προκειμένου να ολοκληρώσουν οι μαθητές την ύλη του Μαρτίου για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στις 25 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για την Α΄ και Β΄ λυκείου αλλά και για τις τάξεις του γυμνασίου και 1η Ιουνίου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές του δημοτικού. Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με το νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς αλλά και με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Τι δήλωσε στο thetoc.gr ο Στέλιος Πέτσας

Μιλώντας στο thetoc.gr, ο κ. Πέτσας ανέφερε: “Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους δύο εβδομάδες περίπου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά – και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους – οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού”.

Τι ισχύει για την Πρωτομαγιά
Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου όπως και η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 10 ατόμων. Όπως πρόσθεσε, αυτή η παράμετρος θα ισχύει και για ένα χρονικό διάστημα μετά τις 4 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. “Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα. Θα είναι κρίμα, είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο προς το εργατικό κίνημα όσο για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους να μην υπάρξει πισωγύρισμα”, είπε.

“Στο πλαίσιο αυτό οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς” συμπλήρωσε.

Τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου ανοίγουν οι εκκλησίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την σταδιακή άρση των μέτρων, το άνοιγμα των ναών περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση, καθώς μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ισχύει η απαγόρευση για την συνάθροιση των δέκα ατόμων.

Παράλληλα στο Μαξίμου σημειώνουν πως το πρώτο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα τον έχει η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας. Πιθανότατα με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει οι εκκλησίες θα ανοίξουν τις πόρτες τους προς τους πολίτες το αργότερο έως στις αρχές Ιουνίου.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των εκκλησιών, όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στο TheTOC, θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι λειτουργίες θα εξακολουθήσουν να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, καθώς στην αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων.

Όπως εξήγησε, σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο.

Ανησυχία για τον τουρισμό

Αναμφίβολα ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο και από τον οποίο επηρεάζεται και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι άλλος από τον τουρισμό. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε η ζημιά να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για την στήριξη του συγκεκριμένου τομέα.

Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει χτυπηθεί λιγότερο από τον Κορονοϊό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου αλλά και την Τουρκία είναι ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε η Ε.Ε. θα πάρει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορα και να επιτραπούν οι πτήσεις τους εξωτερικού.

Παράλληλα έχει συρρικνωθεί η καλοκαιρινή σεζόν καθώς μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, 12μηνης λειτουργίας, ενώ αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα ξαναλειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται υπάρξει καμπάνια υπό τον τίτλο “Μένουμε Ελλάδα”, προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, ενώ θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τον ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό στη Μεσόγειο.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Πηγή
thetoc.gr
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button