Δυτική Ελλάδα

«Ασπίδα» για την πρώτη κατοικία – Τι αλλάζει για οφειλές προς δήμους

epi-spitiΜε εγκύκλιο που ετοιμάζονται να εκδώσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας δεν θα βγαίνει στο «σφυρί» για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η πρώτη και μοναδική στέγη οικογενειών, ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», με την προαναφερόμενη παρέμβαση ουσιαστικά θα διευκρινίζεται ότι μέσω του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη -γνωστός και ως νόμος Σταθάκη- δικαίωμα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων για τη διευθέτηση οφειλών τους προς το Δημόσιο θα έχουν φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα. Οι προαναφερόμενοι οφειλέτες θα μπορούν προσφεύγοντας στα ειρηνοδικεία και με τη διαδικασία του νόμου 4354/2015 να διασώζουν την κύρια κατοικία τους ακόμη κι αν έχουν χρέη μόνο προς το Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο προαναφερόμενος νόμος επέκτεινε τη διευθέτηση των οφειλών όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς τις εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Ωστόσο, επειδή, φαίνεται να υπάρχει παρερμηνεία, δηλαδή να θεωρείται ότι ο οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη είτε μόνο προς τις τράπεζες είτε και προς αυτές και το Δημόσιο, θα εκδοθεί η προαναφερόμενη εγκύκλιος των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Βέβαια, οι οφειλέτες προς το Δημόσιο για να σώζουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία αλλά και να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και την αξία της στέγης τους.

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close