Δυτική Ελλάδα

Άρθρο των Νew York Times για την προοπτική της στέβιας

epi-stevia
Στη στέβια αφιέρωσαν οι New York Times, ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα της νέας χρονιάς.

Το περιοδικό, κάνει εκτενή περιγραφή μιας αγροτικής επιχείρησης όπως την αποκαλεί, η οποία εδρεύει στην Σέντραλ Βάλεϋ της Καλιφόρνια και επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή στέβιας, το εντελώς φυσικό, με μηδέν θερμίδες γλυκαντικό, το οποίο αλλάζει το ραγδαία το τοπίο στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά πως η παραγωγή της στέβιας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 20-30% όλων των διαιτητικών γλυκαντικών.
Το άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Η αναζήτηση για ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης», προσφέρει μια λεπτομερή ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια του φυτού και στα διάφορα επιτεύγματα στις τεχνολογίες και στις διαφορετικές προσεγγίσεις ανά τον κόσμο στην αναζήτηση «ενισχυμένων γευστικών προφίλ» και τις οικονομικά αποδοτικότερες διαδικασίες επεξεργασίας της στέβιας.

Το δημοσίευμα, εμβαθύνει πιο συγκεκριμένα στην έρευνα που διενεργείται για την ποικιλία Reb A του φυτού, που αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και καλλιεργούμενη σήμερα, και ασχολείται με ποικιλίες νέας γενιάς όπως οι Reb D και X (ή M), οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα ανεβάσουν το μέλλον του κλάδου σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης για την οποία γίνεται λόγος στο άρθρο, Robert Brooke, δηλώνει ότι «αυτές οι νέας γενιάς ποικιλίες στέβιας δύνανται να οδηγήσουν σε ξεκλείδωμα της παραγωγής και σε τεράστια ανάπτυξη στη βιομηχανία της στέβιας. Η ποικιλία Reb-A τα πήγε αρκετά καλά… Οι Reb-D και Reb-X μπορούν να την οδηγήσουν σε ένα εντελώς νέο υψηλότερο επίπεδο.»

Tο άρθρο συνεχίζει με τη θέση των κολοσσών της βιομηχανίας ποτών και αναψυκτικών, οι οποίο σκέφτονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σχετικά με τη βιομηχανία της στέβιας

Η αγορά για την εντελώς φυσική, με μηδενικό θερμιδικό φορτίο γλυκαντική ουσία στέβια επεκτείνεται ταχύτατα και ραγδαία.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η παραγωγή της στέβιας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 20-30% όλων των διαιτητικών γλυκαντικών, ενώ η συνολική παγκόσμια αγορά γλυκαντικών κυμαίνονταν σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 58,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Τα πρωτεία στους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα

Στη χώρα μας ήδη προϊόντα στέβιας διακινούνται στην αγορά και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Αναφορικά με την καλλιέργεια και εδώ το συνεταιριστικό κίνημα δίνει βροντερό παρόν.

Συγκεκριμένα, νέα σελίδα, άκρως ελπιδοφόρα, άνοιξε η ΕΑΣ Αγρινίου για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όλης της χώρας σε επόμενο στάδιο, με την αποκλειστική συνεργασία που εξασφάλισε με την SunFruits και την EuroStevia, οι πρόεδροι των οποίων βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στο Αγρίνιο και, μαζί με τον κ. Θωμά Κουτσουπιά, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, εξηγώντας το ποιες είναι οι προοπτικές και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.

Αλέξανδρος Μπίκας – http://www.paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button