Γεγονότα

Από τον επόμενο χειμώνα οι μετρήσεις για την αιθαλομίχλη στο Αγρίνιο

koi-aithalomixli22-12-13a

Μπορεί το Αγρίνιο να “πνίγηκε” στην κυριολεξία για αρκετές μέρες από την εκτεταμένη  χρήση τζακιών, ξυλόσομπων κλπ κατά τη διάρκεια και του φετινού χειμώνα που φτάνει στο τέλος του, μπορεί οι επισημάνσεις πολιτών και ΜΜΕ να ήταν έντονες ώστε να γίνουν μετρήσεις και να παρθούν μέτρα, αλλά και φέτος τελικά όπως προκύπτει,  δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό σε αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα δεν έγιναν καταγραφές ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης που να είναι πιστοποιημένες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μετρήσεις ναι μεν έγιναν, αλλά από φορητά μηχανήματα που δεν έχουν την πιστοποίηση που απαιτείται, ώστε οι μετρήσεις αυτές στη συνέχεια να υποβληθούν στο αρμόδιο υπουργείο και αυτό με τη σειρά του να προχωρήσει στις δικές του ενέργειες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Μπαλαμπάνη, οι μη πιστοποιημένες μετρήσεις έδειξαν μεν επιβάρυνση, άγνωστο σε τι ποσοστό, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Επιβάρυνση από μετρήσεις είχε διαπιστωθεί και τον χειμώνα 2015-2016, χωρίς όμως και τότε να προχωρήσει κάποια άλλη διαδικασία. Τον χειμώνα 2016-2017 δεν είχαν γίνει μετρήσεις παρά την συνεχή ένταση του φαινομένου.

Ετσι , όπως λέει ο κ. Μπαλαμπάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, ίσως και τις επόμενες μέρες να εγκατασταθεί μηχάνημα για πιστοποιημένες μετρήσεις, αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι, μιας και ο χειμώνας βρίσκεται στο τέλος του και η χρήση θερμαντικών μέσων έχει ήδη περιοριστεί αισθητά.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Ουσιαστικά, μετρήσεις πιστοποιημένες που θα καταγράφουν αναλυτικά και με επιστημονικά αποδεκτό τρόπο , θα γίνουν από τον επόμενο χειμώνα.

“Θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οι πόλεις στην δυτική Ελλάδα να αποκτήσουν ένα μόνιμο σύστημα καταγραφής αυτών των ρύπων. Στο Αγρίνιο είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα και πιστεύω ότι τον χειμώνα 2018-2019 θα έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα, που θα μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία στην λήψη μέτρων όταν αυτό απαιτείται”, λέει ακόμη ο κ. Μπαλαμπάνης.

Να σημειωθεί πως δυο μόνιμους σταθμούς μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων  διαθέτει μόνο η Πάτρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button